• 1436閱讀
  • 33回復

已解決 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線senal

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2005-11-02
暫時未有新問題
[ 此貼被arsenal在2005-11-09 16:59重新編輯 ]
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2005-11-02
a)sub個(-1 , -8)落equation~
b)唔記得XDDDD
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2005-11-02
y=ax2+4x-5的圖像穿過A(-1 , -8)。

(a)求a的值
(b)求頂點的坐標

(a)-8=a(-1)^2+4(-1)-5

a=1

(b)

completing square

^^

離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2005-11-02
下面是引用超迪仔於2005-11-02 21:28發表的:
a)sub個(-1 , -8)落equation~
b)唔記得XDDDD

d 左佢囉
不過係a maths

離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2005-11-02
下面是引用智者於2005-11-02 21:30發表的:
y=ax2+4x-5的圖像穿過A(-1 , -8)。
(a)求a的值
(b)求頂點的坐標
.......

萬分感激......!!
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2005-11-02
下面是引用智者於2005-11-02 21:31發表的:
d 左佢囉
不過係a maths[表情]

係喎~
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2005-11-08
又有野想請問大家 , 希望大家指點迷津 ^^
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2005-11-08
p1: 文學常識,例如問你詩之六義同詩詞曲既體制, 有心理準備佢出既野阿sir冇教&本書冇提供
    文學賞析,即係閱讀理解
p2: 讀本問答,有d都好難, 我果年有一條問武松打虎入面其中一隻字,對刻劃武松既作用
    大致上黎講,都係問, 內容, 作法 ,作者對後世文學影響 果d
    不過近年問埋中化果d野, 我考果年好似有問政治, 同本書完全冇關
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2005-11-08
下面是引用Skyline於2005-11-08 18:04發表的:
p1: 文學常識,例如問你詩之六義同詩詞曲既體制, 有心理準備佢出既野阿sir冇教&本書冇提供
    文學賞析,即係閱讀理解
p2: 讀本問答,有d都好難, 我果年有一條問武松打虎入面其中一隻字,對刻劃武松既作用
    大致上黎講,都係問, 內容, 作法 ,作者對後世文學影響 果d
    不過近年問埋中化果d野, 我考果年好似有問政治, 同本書完全冇關

咁即係有好多野要背 ?
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2005-11-08
下面是引用arsenal於2005-11-08 18:07發表的:
咁即係有好多野要背 ?
[表情]

仲要係吃力不討好果隻背

佢文學常識由詩經背到去現代文學, 背得多(好似係70幾頁notes, 全字), 但出得幾題

p2:有一條係必問某某作家對後世文學既影響, 有三十幾個作家(大概每個作家4個pt.), 佢會抽其中幾個作家問, 答中晒就有四分~~~~~
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2005-11-08
下面是引用Skyline於2005-11-08 18:14發表的:
仲要係吃力不討好果隻背
佢文學常識由詩經背到去現代文學, 背得多(好似係70幾頁notes, 全字), 但出得幾題
.......

咁我個本又無你個d咁多....但係都係好多 ......

死啦 , 聽日要考
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2005-11-08
下面是引用arsenal於2005-11-08 18:17發表的:
咁我個本又無你個d咁多....但係都係好多 ......
.......

我講果d係會考既野黎既......
你阿sir唔會變態到f.4就問呀嘛....?
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2005-11-08
下面是引用Skyline於2005-11-08 18:20發表的:
我講果d係會考既野黎既......
你阿sir唔會變態到f.4就問呀嘛....?

我講緊f.4 - -" , not 會考..
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2005-11-08
下面是引用arsenal於2005-11-08 18:23發表的:
我講緊f.4 - -" , not 會考..

文學測驗, 我問過第二間學校d人, 同我果間一樣
好鐘意一條廿分咁出~~~唔知點解..........
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2005-11-08
下面是引用Skyline於2005-11-08 18:29發表的:
文學測驗, 我問過第二間學校d人, 同我果間一樣
好鐘意一條廿分咁出~~~唔知點解..........

咁我死梗 !

但循例都要溫一溫