• 3811閱讀
  • 66回復

肯德基雞廠嚴重保密的地方??? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線雲雀
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2009-08-19
引用第43樓tl91892009-08-19 16:34發表的“”:
但佢最後既結論係對人體既影響不大wo...
就好似孔雀石綠果d 咁
都係老土果句:
.......

如果佢地真係只為左d雞翼同雞腿, 而加入大量化學品將雞改做~

咁已經好唔人道啦, 邊有人咁養豬,牛,羊,同種菜架?

你唔覺得好嘔心既事咩?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2009-08-19
引用第44樓jimmy2009-08-19 16:40發表的“”:
其實,我覺得食動物定植物係無分別

你屠殺動物跟切植物的時候,動物/植物本身的情緒反應會一樣嗎?
∼縱使我們選擇不了出生的環境,決定不了生命的長度,卻能憑著一顆虔誠向善的心,讓自己活出了生命的深度。∼

離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2009-08-19
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2009-08-19
引用第45樓雲雀2009-08-19 16:43發表的“”:
如果佢地真係只為左d雞翼同雞腿, 而加入大量化學品將雞改做~
.......

聽說美國還成功研發人造肉,為滿足肉食人類的口腹之欲。

真的人類為左利益,什么都可以做得出...
∼縱使我們選擇不了出生的環境,決定不了生命的長度,卻能憑著一顆虔誠向善的心,讓自己活出了生命的深度。∼

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2009-08-19
引用第47樓Skyline_R342009-08-19 16:45發表的“”:
http://www.snopes.com/horrors/food/kfc.asp

KFC mutant Chickens

大幅度減低飼養費、成本的人造基因雞

離線Kun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2009-08-19
O my god
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2009-08-19
引用第37樓jimmy2009-08-19 15:24發表的“”:
呢篇文好野 [表情] 成功令d人唔食肯德基,寫呢篇野既人好成功 [表情]

唔止ga...
講真,依家食乜都會小心d~
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2009-08-19
引用第45樓雲雀2009-08-19 16:43發表的“”:
.......

我都相信一定會有化學品係d 雞入面...
但好似人人都將"化學品"惡魔化左~
同埋係咪真係誇張到可以變幾隻雞翼同雞腿ar...(鋼鍊咩...話鍊成就鍊成 =.=)

果d 化學品係咪真係對人體有害,食完會死?
(一年食十萬隻先會死果d 唔算掛,食紫菜夠話會大頸泡啦,不過係要食得多)

另外,d 化學品係咪真係勁到可以有多對雞翼卅腿先?
佢d 化學品既用途係咪真係大家流傳咁話,用係多翼、多腿度先?
(化學品都可以用係正面既野度,好味d? 鬆軟d?
 正如整d 肉既時候落梳打粉or鬆肉粉一樣,呢d 都係化學品)

就算真係,咁呢個只係對雞既問題~
你最多可以話佢唔人道
不過,食得雞~牛~羊,邊有話人道唔人道?因為隻雞多左對翼好慘?
但有無諗過就算平時養呢d 食用生畜既地方,都唔係個個牧場對d 動物好,
會好好照顧當佢人看待既,據我所知應該得神戶牛之類既食用動物

但d 人灌隻牛飲啤酒等d 肉滑d 多d 肥油(真係灌水咁灌),同幫隻雞加化學品多對翼,有無分別呢?我覺得呢點好值得人諗囉∼

我果度呢d 指控,分開黎睇,其實好多食物都有
除非真係證明KFC 做齊哂~ 「用有害化合物、食少少都會影響人、對d 雞唔人道」三樣野
咁先可以講得通KFC 真係特別差,同埋唔食得
如果唔係,其實,其他食肆、食物都係一樣lor

要避既話,食乜都死,咁乜都唔好食lor~
如果真係咁,咁我情願短命d.....
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2009-08-20
引用第43樓tl91892009-08-19 16:34發表的“”:
但佢最後既結論係對人體既影響不大wo...
就好似孔雀石綠果d 咁
都係老土果句:
.......

我自己o係呢行做我見過好多唔想見既野
我無做過KFC﹐不過我知大型連鎖快餐既做法
9成產品都係中央系統﹐製作﹐急凍﹐再運出去
炸o個個唔知marinate o個個點做﹐marinate o個個唔知切o個個點切﹐切o個個又未見過隻雞未去毛既樣........

有咩問題?? 問題係好多野都係behind the scene。
隻雞跌落地下﹐就o甘沖下水就算我見過
D marinate既粉係晨早prepare好一包包....開出黎係臭到....入面都唔知幾多防腐/chemical囉....
雞黎到廚房就係切好晒....根本都唔知隻雞係咩樣....有D連翼既就甩翼....
D雞prepare好就包好放入雪櫃send出去﹐出面做咩﹐中央廚房都係唔會知。出面既亦唔知中央廚房係點prep.....中間出現咩問題無人會理

根本唔止KFC﹐M記﹐Jack In The Box﹐全部都係好有問題

Fast Food我只會食 IN and OUT﹐因為睇到係即叫即整﹐個廚房係玻璃﹐同埋係private own。不過只係美國有
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2009-08-20
引用第52樓tl91892009-08-19 18:42發表的“”:
我都相信一定會有化學品係d 雞入面...
但好似人人都將"化學品"惡魔化左~
同埋係咪真係誇張到可以變幾隻雞翼同雞腿ar...(鋼鍊咩...話鍊成就鍊成 =.=)
.......

不過我有fd o係KFC做過.....KFC絕對係fast food最差既一間
離線Dolphin
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2009-08-20
引用第54樓tc22182009-08-20 02:19發表的“”:
不過我有fd o係KFC做過.....KFC絕對係fast food最差既一間 [表情] [表情]

我會覺得是M記........

不過KFC 不是都有雞胸果D GA 咩?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2009-08-20
看看雞皮上的脂肪,你就得想想食左,要花多久時間才能減掉它了∼

離線ArreatSummit
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2009-08-21
引用第55樓Dolphin2009-08-20 18:25發表的“”:
我會覺得是M記........ [表情]
.......

有ga..
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2009-08-21
引用第55樓Dolphin2009-08-20 18:25發表的“”:
我會覺得是M記........ [表情]
.......

M記如果唔食正方形既柳包同唔會腐爛既薯條﹐其他都無KFC既產品o甘難頂既....
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2009-08-21
引用第58樓tc22182009-08-21 11:42發表的“”:
M記如果唔食正方形既柳包同唔會腐爛既薯條﹐其他都無KFC既產品o甘難頂既.... [表情] [表情]

m記-->上網有文章話佢d牛肉有虫(好似係)