• 6860閱讀
  • 178回復

[寵物]可能會養隻英國短毛貓... [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 105  發表于: 2009-10-07
引用第103樓rhys2009-10-07 12:04發表的“”:
經驗係貓好醒,基本係會自己照顧自己,你只係要係每日同佢玩一陣,培養親子關係,另外讀一些基本貓知識,就冇咩問題,貓真係好叻! [表情]

親子關係? 好搞笑...

我而家最怕係佢會抓我套新皮sofa...

其次就係佢教極都唔識去貓沙盤度痾...

之後就係怕佢病...我洗錢都醫唔番...我會好hurt架...

至於同佢玩...一定難我唔倒啦...

我驚佢癲唔過我就真...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 106  發表于: 2009-10-07
引用第105樓sun2009-10-07 12:21發表的“”:
親子關係? [表情] 好搞笑... [表情]
我而家最怕係佢會抓我套新皮sofa...
.......

預左比佢爪,防止方法係買爪板比佢爪,另佢一爪sofa就嚇佢,但係唔好比佢知係你,例如用噴水器,收o係身後,佢一爪就輕輕噴佢,等佢慢慢聯想爪sofa就會唔知點解比水噴,咁可能就唔會點爪,當然你要比地方佢爪,佢要留氣味同磨爪架.
離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 107  發表于: 2009-10-07
即係你生個仔出黎,病都係要醫,最好係你學下點令佢健康,飲食呀,令佢健康d,病少d米得?
貓係好叻,我家喳咋唔使教,一番黎就識去沙盤,有時沙盤唔乾淨會忍住,但係唔會四處去,有時肚痀重會忍住係咁走去沙盤先去,真係乖
離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 108  發表于: 2009-10-07
唔好講呀,有時放工,累到死,佢就訓左一日等你番黎,你就知幾慘,哈哈
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 109  發表于: 2009-10-07
引用第108樓rhys2009-10-07 14:20發表的“”:
唔好講呀,有時放工,累到死,佢就訓左一日等你番黎,你就知幾慘,哈哈

我個女可以訓左一日等我返到黎開心5分鐘再訓過
離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 110  發表于: 2009-10-07
引用第109樓tc22182009-10-07 14:22發表的“”:
我個女可以訓左一日等我返到黎開心5分鐘再訓過 [表情] [表情]

我個都會,不過每隔一個鐘就要R痕一次
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 111  發表于: 2009-10-07
引用第107樓rhys2009-10-07 14:19發表的“”:
即係你生個仔出黎,病都係要醫,最好係你學下點令佢健康,飲食呀,令佢健康d,病少d米得?
貓係好叻,我家喳咋唔使教,一番黎就識去沙盤,有時沙盤唔乾淨會忍住,但係唔會四處去,有時肚痀重會忍住係咁走去沙盤先去,真係乖

我好鐘意佢個名...

就是怕唔係隻隻都咁乘囉...

不過聽聞英國短毛都係比較純...同乖巧的...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 112  發表于: 2009-10-07
引用第108樓rhys2009-10-07 14:20發表的“”:

我份工點累都唔會影響我想玩既心情架...

我係唔會帶任何有關工作返屋企的...包括情緒...

離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 113  發表于: 2009-10-07
引用第111樓sun2009-10-07 14:39發表的“”:
我好鐘意佢個名... [表情]
就是怕唔係隻隻都咁乘囉...
.......

一般都係會溫馴d,唔使擔心,我反而建議你如果決定左就要至少養兩隻,當然係你決定左養先好,養一隻係唔係咁好,一來佢會不停痴住你,二來如果將來你想再養多隻,會對早來的構成重大壓力,有可能會令佢病架。

喳咋係我最初帶左佢番屋企,咁就o係某貓newsgroup叫佢地提議名,再投票選出的
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 114  發表于: 2009-10-07
引用第113樓rhys2009-10-07 14:45發表的“”:
一般都係會溫馴d,唔使擔心,我反而建議你如果決定左就要至少養兩隻,當然係你決定左養先好,養一隻係唔係咁好,一來佢會不停痴住你,二來如果將來你想再養多隻,會對早來的構成重大壓力,有可能會令佢病架。
.......

咁一般幾大先係最好時機帶佢返屋企呢?

幾大才戒奶?

仲要養多隻?
不過我都明既...有朋友仔一齊玩或打下交點都好過無人理...會悶的...

喳咋係咩貓黎架?

離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 115  發表于: 2009-10-07
引用第114樓sun2009-10-07 15:20發表的“”:
咁一般幾大先係最好時機帶佢返屋企呢?
幾大才戒奶?
.......

喳咋係三色貓

你冇經驗,最少都要3個月先好帶番屆企,大d都唔怕,大定左抵抗力好d,你會好d照顧
離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 116  發表于: 2009-10-07
如果可以的話,領養多一隻香港家貓,佢地都好可愛架,比個機會佢地
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 117  發表于: 2009-10-07
其實第一次養應該養幾大既貓會好一點?
(我指年歲)
離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 118  發表于: 2009-10-07
引用第117樓victorally2009-10-07 16:16發表的“”:
其實第一次養應該養幾大既貓會好一點?
(我指年歲)

唔好太細,最少要介左奶、3個月至幾大都得,如果係領養,養大貓都唔怕,比個機會佢地,無論幾大的貓,你比夠耐心同愛,佢都會感受到,如果真係下定決心,肯定自己會照顧佢一生,我會建議養兩隻,其中一隻大d都唔怕,因為大貓好難搵人領養,希望多d人比機會佢地有個溫飽的家,謝謝大家
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 119  發表于: 2009-10-07
引用第118樓rhys2009-10-07 16:20發表的“”:
唔好太細,最少要介左奶、3個月至幾大都得,如果係領養,養大貓都唔怕,比個機會佢地,無論幾大的貓,你比夠耐心同愛,佢都會感受到,如果真係下定決心,肯定自己會照顧佢一生,我會建議養兩隻,其中一隻大d都唔怕,因為大貓好難搵人領養,希望多d人比機會佢地有個溫飽的家,謝謝大家

我可以感受倒你果份真心同愛心...