• 6525閱讀
  • 168回復

公民黨提出五區總辭名單 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2009-09-08
引用第59樓seattleqoo2009-09-08 17:40發表的“”:
補選時建制派唔派人參選.........泛民候選人全部自動當選...... [表情] [表情] [表情] [表情]

呢個係最大問題...

好大機會比人混水摸魚
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2009-09-08
引用第56樓科高2009-09-08 17:34發表的“”:
我係話迫宮,因為我睇法唔同
首先,我唔認為而家係適當時機普選(呢個根本性慨念可能同好多人唔同,各有己見,不需在此討論)
再者,先不論現在是否論當時機,其實是否應該推行普選,是否少數服從多數的決定呢??這點值得大家思考一下。
我既諗法,如果係適當時機,少於半數人有咁既訴求,都可以推行;反之亦然。 當然,民意係有一定參考性
故此,我話迫宮行為,您唔認同,甚至以「難委」去形容,呢點可以理解,因為根本慨念不同,只是各抒己見。但如果話我錯既話(我唔知您有無咁諗),我就唔認同了。
.......

普選時機是否合適?我認為係,但同你一樣,各有己見,ok~

「其實是否應該推行普選,是否少數服從多數的決定呢??」
少數人服從大多數人的意義,係有一d 行政先決的意味。當然,最好可以達至共識,但有大多數人的意願,並不等於不會尊重少數人的意見,o係呢方面,我覺得已經好充分。

「如果係適當時機,少於半數人有咁既訴求,都可以推行」呢句唔明,係咪應該係多於半數人有咁既訴求???

但重點係...我國的富有特色的社會主義,o係香港已經演繹成鋤弱扶強,財團橫行,貧苦小市民被打壓的一面倒的局面。依家係危急關頭的時刻,或者唔係最合適的時機,但係一個必需的動作。

所以,唔係迫宮,而係革命﹗
[ 本文被liuming在2009-09-08 17:56重新編輯 ]
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2009-09-08
引用第60樓三郎2009-09-08 17:41發表的“”:
[表情] 呢個係最大問題...
好大機會比人混水摸魚

唔係ar~~
自動當選就冇票可投...
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2009-09-08
引用第62樓liuming2009-09-08 17:52發表的“”:
唔係ar~~

ys..我意思保皇黨唔派人參加補選既話。就無左意義
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2009-09-08
引用第61樓liuming2009-09-08 17:48發表的“”:
「其實是否應該推行普選,是否少數服從多數的決定呢??」
少數人服從大多數人的意義,係有一d 行政先決的意味。當然,最好可以達至共識,但有大多數人的意願,並不等於不會尊重少數人的意見,o係呢方面,我覺得已經好充分。
.......

我唔明喇

少數服從多數其實有咩問題?唔通中國人真係走唔出專政統治?

唔通只有呢少數既人真係為香港好?而呢多數既人就係無腦?

一人一票揀領袖其實係一個卑微既要求。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2009-09-08
引用第61樓liuming2009-09-08 17:48發表的“”:
普選時機是否合適?我認為係,但同你一樣,各有己見,ok~
.......

「如果係適當時機,少於半數人有咁既訴求,都可以推行」呢句唔明,係咪應該係多於半數人有咁既訴求??

我既意見係,是否適當時機並非取決於有幾多市民贊成普選,呢個係我一直既諗法,大家可以唔認同,it's fine

至於您話呢個係革命,唔係迫宮,咁都係各抒己見既o者
自古叛亂同革命都係睇下您從邊個角度去睇既o者

又例如,雍正年代,八皇爺迫宮,都可以話係革命的

咁您係支持,您認為革命,我覺得沒問題;但我唔支持,我認為係迫宮,咁又有問題咩

之所以我一開始已經講,大家係站在不同的根本出發點,當然可以和而不同,及有不同討論
我絕不會強迫您接受我的想法,但我「迫宮」的認容詞,亦唔需要支持普選者贊成抑或反對呢
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2009-09-08
引用第64樓三郎2009-09-08 17:59發表的“”:
[表情] 我唔明喇
.......

唔通只有呢少數既人真係為香港好?而呢多數既人就係無腦?

我相信無論少數既人,抑或多數既人,都係為香港好的
只是他們的想法不同而已
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2009-09-08
引用第59樓seattleqoo2009-09-08 17:40發表的“”:
補選時建制派唔派人參選.........泛民候選人全部自動當選...... [表情] [表情] [表情] [表情]

真係唔出奇的
如果建制派咁樣做,的確會令泛民未必達到原意的效果
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2009-09-08
引用第62樓liuming2009-09-08 17:52發表的“”:
唔係ar~~

對,無票可投就唔知幾多市民支持泛民的變相公投
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2009-09-08
引用第65樓科高2009-09-08 18:02發表的“”:
「如果係適當時機,少於半數人有咁既訴求,都可以推行」呢句唔明,係咪應該係多於半數人有咁既訴求??
我既意見係,是否適當時機並非取決於有幾多市民贊成普選,呢個係我一直既諗法,大家可以唔認同,it's fine

.......

係政府角度,香港永遠都唔會成熟進行普選。亦都係香港每一任特首由強轉弱既關鍵
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2009-09-08
引用第64樓三郎2009-09-08 17:59發表的“”:
[表情] 我唔明喇
.......

我真係懷疑中國內地的人係走唔出專政統治咖......所以連帶香港都冇得普選囉.
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2009-09-08
引用第70樓seattleqoo2009-09-08 18:09發表的“”:
我真係懷疑中國內地的人係走唔出專政統治咖......所以連帶香港都冇得普選囉.

所以想中台統一根本就係無可能
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2009-09-08
[表情] 我唔明喇
.......

多數唔一定o岩,少數未必一定係錯~
但凡事用投票解決,就一定係一種暴力~
所以,少數服從多數都有幾個level,即係過半數、過三分之二同過四分之三等等重要關口~
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2009-09-08
唔好玩我批死中共,佢地而家對成熟進行普選既條件就係..

民建聯係立會直選取得20席以上
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2009-09-08
引用第69樓三郎2009-09-08 18:08發表的“”:
係政府角度,香港永遠都唔會成熟進行普選。亦都係香港每一任特首由強轉弱既關鍵

至於呢個pt,我卻不會否定,甚至贊成

因為政府基本上都係聽命中央,是否適當時機,的確係由中央詮釋的

我個人意見,都認為而家唔係適當時機,但唔知我會比中央較早定較遲認為是適當時機

如果係前者,我都唔會盲從附和中央及特區政府的..........