• 6514閱讀
  • 168回復

公民黨提出五區總辭名單 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線rBB

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-09-06
泛民主派各政黨明日將會開會,討論本港未來政制改革的方案及策略。對於時事評論員李鵬飛建議,如果政府未能在年底處理好政改問題, 23名泛民主派議員應該總辭以示不滿。

公民黨在開會前夕,宣佈支持「五區總辭」,並列出辭職名單,包括港島區的陳淑莊、九龍東的梁家傑、九龍西的馮檢基、新界東的梁國雄及新界西的李永達。

代表說,現階段應先團結民主派,提出普選路線圖。公民黨舉行集思會後表示,如果「五區總辭」後,特首曾蔭權仍未落實 2017年及 2020年普選路線圖,公民黨倡議,全體 23名泛民議員在 2011年 7月 1日,集體辭職且不會參加補選。民主黨表示,要待泛民詳細討論才決定會否支持有關行動。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/art_main.php?iss_id=20090906&sec_id=6996647&art_id=13180205
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 168  發表于: 2009-10-12
甘乃威恨左咁耐
點會辭職呀
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 167  發表于: 2009-10-10
引用第166樓三郎2009-10-09 17:55發表的“”:
[表情] 我估最壞情況甘乃威最多退黨
唔會辭職

一個月有成四十萬

我都唔辭呀
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 166  發表于: 2009-10-09
引用第164樓nealtsang2009-10-09 14:44發表的“”:
五區總辭,甘乃威如果辭職,就搞其餘四區就得啦!

我估最壞情況甘乃威最多退黨

唔會辭職
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 165  發表于: 2009-10-09
引用第164樓nealtsang2009-10-09 14:44發表的“”:

甘乃威辭職影衰晒五區總辭
離線nealtsang
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 164  發表于: 2009-10-09
離線萊斯特
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 163  發表于: 2009-10-09
要考試...命不久已...

未睇過社民連五區總辭既 說帖 既話, 可以到社民連既網站下載

唔知五區總辭係咩..真係....

知己知彼, 無論你支持社民連/五區總辭 , 又或好憎飯民/ 社淫連, 都好應該睇下, 否則講既只會流於表面
反對五區總辭既一早睇定人地有咩見解, 先留一手....

兩點廢話:
- 唔好咩都信, 咩都認同...冇曬質疑....唔好咩人係台上講嘢, 你就覺得佢有道理, 全對...
- 唔好蒙蔽自己雙眼, 只係聽某一面既東西..其他的一律視為垃圾....最好既係有錢有時間, 可以咩媒體都聽/睇...眼觀百方
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 162  發表于: 2009-09-28
引用第161樓liuming2009-09-28 09:44發表的“”:
民主黨座談會 變相公投未達共識
五區總辭方案須收集民意
2009年09月28日
【本報訊】民主黨昨天再就五區總辭的變相公投建議召開政改座談會,但與會者對有關建議意見紛紜,最終未能達成共識,反對者較支持者眾。該黨稍後時間會落區就五區總辭方案收集民意,並會待政府年底推出政改諮詢方案後,才決定支持與否。創黨主席李柱銘強調,泛民現階段最重要是保持團結,以免市民無所適從。
.......

根本就係淆底

唔講唔知總辭呢個方法,原來毓民早在23條已經提出。最後傾傾變左大遊行~
[ 本文被三郎在2009-09-28 13:52重新編輯 ]
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 161  發表于: 2009-09-28
民主黨座談會 變相公投未達共識
五區總辭方案須收集民意
2009年09月28日

【本報訊】民主黨昨天再就五區總辭的變相公投建議召開政改座談會,但與會者對有關建議意見紛紜,最終未能達成共識,反對者較支持者眾。該黨稍後時間會落區就五區總辭方案收集民意,並會待政府年底推出政改諮詢方案後,才決定支持與否。創黨主席李柱銘強調,泛民現階段最重要是保持團結,以免市民無所適從。
記者:林俊謙 莫劍弦

民主黨昨天第二次舉辦有關五區總辭的政改座談會,逾 70名黨員出席,包括創黨主席李柱銘及黨鞭司徒華等。但九名立法會議員中,只有黨主席何俊仁、副主席劉慧卿及教育界張文光現身,其餘六人缺席。
少壯成員表示支持

據了解,會上的主流派成員表明對五區總辭方案感到憂慮,除了擔心市民未必清楚總辭目的,也質疑五名辭職的泛民立法會議員一旦未能全數勝出,最終或影響特區爭取雙普選的效果。多名少壯派成員則表態支持變相公投的建議,認為有助打破政改僵局。

民主黨主席何俊仁會後會見記者,指黨內未就五區總辭達成共識,反對建議者較支持者多,大部份成員更對 23名泛民立法會議員總辭建議極有保留,「民主黨似乎有一個共識,就係唔會撤出議會,一定會堅守陣地、寸土必爭。」

何俊仁認為,特首曾蔭權提出的政改諮詢方案「一定要使到市民憤怒」,變相公投才有可能成功。
為了收集民意,該黨稍後會積極到地區就總辭問題聽取市民意見,同時在 11月 1日第三度召開黨內政改座談會,但最快要待政府推出政改諮詢方案後,才能決定是否支持五區總辭。

李柱銘昨天重申,變相公投的最大作用是令市民直接參與政改。李柱銘說:「呢個政府擺明唔會畀民主我哋;如果無市民支持同參與,我哋係做唔到嘢嘅。」但他強調泛民現階段首要保持團結,否則市民會無所適從,並稱 23名泛民總辭是「最後一步」,「所以現時未有共識,一啲都唔奇。」

社民連表明續推動
率先提出五區總辭的社民連表明繼續推動計劃成真,並在 9月 30日舉辦音樂會「唱好」五區總辭。主席黃毓民昨天強調不會「逼」民主黨表態,因為支持方案與否「要由民意話事」。但他承認一旦包括民主黨在內的三大泛民黨派也支持總辭,其他泛民成員也會傾向支持。

一向對總辭問題有保留的民協馮檢基則在電台節目重申,沒有否定民協參與總辭的可能性,但前提必須是市民對議會及政府完全無希望,民協才會走上街頭政治。

====================================
究竟民主黨係愛議席都係愛民主?

要抗爭,唔通唯有靠社民連?
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 160  發表于: 2009-09-09
五區總辭被指分化社會

【本報訊】泛民主派分別提出五區請辭、總辭和解散立法會等方案,企圖逼政府交出普選時間表和路線圖。全國政協常委陳永棋昨日指出,泛民提出的方案完全不可行,而且會加劇社會分化,令香港「立立亂」,他促各界以和平方式爭取普選。

陳永棋表示,政改方案應以《基本法》及人大決定為依歸,他認為香港市民普遍接受有關安排,故希望泛民「唔好成日製造民意,煽動市民」。陳永棋指香港的經濟仍處於不穩定狀態,香港人要安居樂業必先要令社會平穩和諧,而「大型政治活動」未必對經濟復甦有好處。

另外,公民黨日前建議先提出五區補選、後總辭方案,並且點名要求民協馮檢基辭退立法會議席。馮檢基昨日出席施政報告諮詢會後,直斥:「公民黨嘅方案冇誠意、唔民主、唔認真。」他說,總辭方案由醞釀至出台,泛民成員根本沒有正式討論過。

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20090909/00407_012.html
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 159  發表于: 2009-09-09
引用第158樓victor20062009-09-09 19:29發表的“”:
其實我到而家都唔係咁明五區總辭係乜黎...有無人可以講解下 [表情]

偽民喺五區搵五個議員辭職,再參加補選
利用補選對普選施壓
如果民建聯玩埋,偽民又贏咗,變相支持普選
離線victor2006
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 158  發表于: 2009-09-09
其實我到而家都唔係咁明五區總辭係乜黎...有無人可以講解下
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 157  發表于: 2009-09-09
引用第156樓三郎2009-09-09 17:27發表的“”:
[表情] 其實人選係邊個真係無所謂..
最重要條件係保皇黨肯同你玩

佢實同你博啦
一來, 佢有錢
二來, 立會佔多席有著數

目標唔使多
陰到你1,2區就賺晒
反正大家(泛民, 保皇)響件事個目標唔同
你有你召喚民眾, 我有我搶議席
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 156  發表于: 2009-09-09
引用第155樓victorally2009-09-09 16:40發表的“”:
五區總辭其實於泛民係冇壞lo~
你諗下, 重選的話
選番中機會應該唔低
因為, 最強既對手都已經入晒立會
.......

其實人選係邊個真係無所謂..

最重要條件係保皇黨肯同你玩
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 155  發表于: 2009-09-09
五區總辭其實於泛民係冇壞lo~
你諗下, 重選的話
選番中機會應該唔低
因為, 最強既對手都已經入晒立會

例: 你放梁家傑去九龍東重選
九東根本都冇人同你爭 (除非嫻姐復出返民建聯啦...)
最後佢入返
又證明泛民得民心