• 5067閱讀
  • 126回復

港貧富差距全球最懸殊 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 120  發表于: 2009-10-23
引用第116樓benkwan38h2009-10-23 20:42發表的“”:
估唔到我嗰post甘大回響 [表情]

恭喜。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 121  發表于: 2009-10-23
引用第106樓黑魔道士比比2009-10-23 17:24發表的“”:
唔係呢個意思...
一般既窮人資產最少咪零~~
.......

情況好似利物浦,負債好勁。但仲可以年年幾千萬買人。

候城或者無咩負債(其實我唔知,是旦舉個例咁解),但就係無錢買人。

邊隊先算「窮」?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 122  發表于: 2009-10-24
引用第120樓freezefox2009-10-23 23:09發表的“”:
恭喜。 [表情]

真係唔知應唔應該公起...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 123  發表于: 2009-10-24
引用第113樓lovejenas2009-10-23 19:08發表的“”:
當一份工做完連衣食住行都唔夠果陣,
後生仲可以點?
借錢進修?
進修完唔等於你可以搵多d,仲可能令自己百上加斤.
我地呢代青少年可以點?
.......

咁就應該停一停, 思索下自己係咪行緊岩既路

上一代有佢地既難處, 我地呢代亦都會有佢既危同機~

我覺得有時大家太在意公司俾到d 咩機會你, 而忽略左你可以俾d 咩間公司~~
呢個先係我地後生仔既價值嘛?

共同努力!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 124  發表于: 2009-10-24
引用第121樓freezefox2009-10-23 23:12發表的“”:
情況好似利物浦,負債好勁。但仲可以年年幾千萬買人。
.......

呢個例子都幾好
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 125  發表于: 2009-10-24
引用第112樓sun2009-10-23 17:59發表的“”:
啊...原來如此...
不過香港地...做生意或者有投資的人...都要預左有失利之時...
我成日講...你戶口儲左1百萬...但你唔會拎黎駛...咁儲黎做咩?
所以你今日搵錢...都係有目的架...起碼係要黎還債...是非常有價值的錢..
.......

好同意妳最後一句~~ 呢個應該係動力

而且更適合我份工既性質~~~~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 126  發表于: 2009-10-24
引用第113樓lovejenas2009-10-23 19:08發表的“”:
當一份工做完連衣食住行都唔夠果陣,
後生仲可以點?
借錢進修?
進修完唔等於你可以搵多d,仲可能令自己百上加斤.
我地呢代青少年可以點?
以前肯博肯捱可以出頭,升職加人工,
依家?肯博肯捱人工照舊,擦鞋可以極快上位
.......

仲有呢方面我都想講多少少~ 雖然有d off topic 但係我諗各位年青人分享下無壞

首先就係對工作既計劃
例如唔好揀d夕陽行業黎做, 如果你又唔返大陸又要入門做製衣, 咁咪即係搵自己笨~~
多了解工作地方有無發展空間, 唔係靠d 朋友話乜話乜~ 而係真係要做資料搜集

進修既野, 有份工先慢慢黎都唔遲, 但千祈唔好當左進修係避難所

最重要既一樣野~ 我覺得係要對自身有要求... 有問題出現既時候多d 諗下係咪自己既問題,
唔好一開波就覺得係邊個邊個錯, 唔關自己事
咁樣, 自己先會有進步, 慢慢就會進步到你有信心上位架啦~~~

適度既讚賞都係一種禮貌姐, 等如你都會鍾意人地感激你既貢獻
但係呢一份禮貌唔會係令你升職既唯一因素囉~
你做老闆, 你都會揀個做得野既 多過一個擦鞋仔啦, 你以為老闆會唔識分?