• 1652閱讀
  • 16回復

[攝影]寶麗萊重出江湖 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線阿童木

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-11-06
成十幾年無接觸過寶麗萊,不過家陣email咁普遍,都無乜即影即有既需要,希望佢多d新意思

----------------

堅持和固執或許只有一線之差,有人堅持傳統,有人隨時代轉變去舊迎新,但有得留低還是被淘汰取代,應該由時間去判斷。2008年,已有七十年歷史的寶麗萊宣布所有旗下攝影產品停產。突如其來的消息,令一眾攝影發燒友,特別是熱愛菲林攝影或即影即有的人士感到惋惜。

I'am Back
正當大家以為即影即有已死,數碼相影獨霸「影」壇之際,今年十月寶麗萊卻對全世界「影」迷宣告:「I’m back!」寶麗萊的回歸,有賴Summit Global、Impossible Project及Zink Imaging的合作,除經典的即影即有600菲林再現之外,同時更帶來嶄新的即影即有體驗。

隨身攜「曬」
寶麗萊將傳統融合新科技,利用ZERO INK(ZINK)技術,寶麗萊推出Polaroid PoGo數碼打印機,體積只有手掌般大小,方便隨身攜帶,配合藍牙及USB介面,可以連接手機及數碼相機,用上ZINK Photo Paper即時打印出相片,將即影即有發展至數碼化。

ZINK Photo Paper為Zink Imaging的專利產品,2” x 3” 的相紙由青、黃、紅色的dye crystals及有保護功能的polymer overcoat合成,無需任何油墨,利用熱能將色彩繽紛的即影即有呈現眼前,而且防污、防水、防撕裂,容易保存。

PoGo系列還有數碼即影即有相機,無需接駁電腦都可以將相片即時打印出來。而今次更預告明年將會推出4” X 3” 格式的數碼即影即有相機。就是一份堅持,各位「影」迷有福了,大家就拭目以待Polaroid陸續而來的新搞作。
(from 881903.com)
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-11-06
呢d 真係發燒友先會玩。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-11-06
我見廣告賣緊果款新相機...可用手放大縮小的...

我唔記得係咩brand?

有無人知呀? dc黎架...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線雲雀
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-11-06
引用第2樓sun2009-11-06 13:01發表的“”:
我見廣告賣緊果款新相機...可用手放大縮小的...
我唔記得係咩brand? [表情]
有無人知呀? dc黎架...

係咪呢部?

http://www.canon.com.hk/tc/consumer/Product/ProductDetail.aspx?product_id=100330&series_id=28
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-11-06
成二千蚊

離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-11-07
引用第0樓阿童木2009-11-06 12:52發表的“寶麗萊重出江湖”:
成十幾年無接觸過寶麗萊,不過家陣email咁普遍,都無乜即影即有既需要,希望佢多d新意思 [表情]
----------------
堅持和固執或許只有一線之差,有人堅持傳統,有人隨時代轉變去舊迎新,但有得留低還是被淘汰取代,應該由時間去判斷。2008年,已有七十年歷史的寶麗萊宣布所有旗下攝影產品停產。突如其來的消息,令一眾攝影發燒友,特別是熱愛菲林攝影或即影即有的人士感到惋惜。
.......

寶麗萊既吸引力唔單係即影即有....
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-11-07
引用第5樓ArSo2009-11-07 01:08發表的“”:

而係在於...
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-11-07
其實我真係有d興趣...
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-11-07
引用第5樓ArSo2009-11-07 01:08發表的“”:

咁淨番低既吸引力真係要好吸引先得,新鮮感好快就會無
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-11-09
引用第3樓雲雀2009-11-06 16:31發表的“”:
係咪呢部?
http://www.canon.com.hk/tc/consumer/Product/ProductDetail.aspx?product_id=100330&series_id=28

唔記得...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-11-09
唔知道系咩黎。。。

張相系部相機定系部打印機啊??
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-11-09
寶麗萊即影即有之外
影完出黎可以即刻畫野上去
菲林既顏色都好吸引
佢既比例都好"寶麗萊"
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-11-09
普通polaroid 都係2、3百咋嘛

點解我要比多十倍錢買部dc版呢

離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-11-11
引用第12樓智者2009-11-09 21:34發表的“”:
普通polaroid 都係2、3百咋嘛
點解我要比多十倍錢買部dc版呢 [表情]

2,3百邊到買??
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-11-11
引用第13樓Long_WFU2009-11-11 22:12發表的“”:
2,3百邊到買??

曬相店有掛