• 11205閱讀
  • 334回復

[攝影]比比的GX1 - #301 越黎越擅長既美食照 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2012-05-15
引用第73樓freezefox2012-05-15 12:50發表的“”:
RAW
.......

咁, 你EDIT 完既完, 仲會唔會KEEP 番RAW?
定係會output 番jpg store?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2012-05-15
引用第75樓黑魔道士比比2012-05-15 14:27發表的“”:

睇咩相。

普通日常生活照唔會KEEP RAW。旅行相會KEEP。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2012-05-15
引用第74樓黑魔道士比比2012-05-15 14:25發表的“”:
但係次次影RAW 都唔係辦法喎~~~10幾MB 一張相~

係架。張卡又要大,電腦又要有足夠容量,一闊三大架。

仲有,P記個套執相軟件我唔知,O記個套真係慢到似龜「冷」,非不得己我都唔會執相的。

CANON 個套好用得多了。

離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2012-05-15
引用第74樓黑魔道士比比2012-05-15 14:25發表的“”:
但係次次影RAW 都唔係辦法喎~~~10幾MB 一張相~

咁你photosize簡細d囉
汁raw我用lightroom....好易用,又可以manage

汁完轉jpg...咁d raw就del架啦

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2012-05-15
引用第77樓freezefox2012-05-15 14:55發表的“”:
係架。張卡又要大,電腦又要有足夠容量,一闊三大架。 [表情] [表情] [表情]
.......

我果時用S95果陣已經開始用Lightroom, 所以呢個問題應該唔大

不過而家見佢save RAW 有啲慢, 搞到我又想換張快少少既SD CARD
又係錢 (而家張係CLASS4 10M/S 8GB 咭)
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2012-05-15
引用第78樓Desmond2012-05-15 14:58發表的“”:
咁你photosize簡細d囉
汁raw我用lightroom....好易用,又可以manage
汁完轉jpg...咁d raw就del架啦 [表情]
.......

嗯~LIGHTROOM 幾易用
不過呢我都有個問題, 以之前用S95為例, 影相出黎既RAW 人既膚色好淡
但係部機輸出JPG 果陣就會紅潤左

我用LIGHTROOM 執相, 可唔可以一開始就"preload"左我部機輸出JPG 既設定先?
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2012-05-15
引用第80樓黑魔道士比比2012-05-15 15:51發表的“”:
嗯~LIGHTROOM 幾易用
不過呢我都有個問題, 以之前用S95為例, 影相出黎既RAW 人既膚色好淡
但係部機輸出JPG 果陣就會紅潤左
.......

部機你可能已經set左一d鮮豔mode卅加contrast,saturation之類
所以會紅潤d

但raw檔係一個原始file,所以自然係淡過set左既jpg

至於pre set就唔清楚,不過lightroom左邊有d現成既effect,再唔係可以上網down,加入去
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2012-05-15
引用第66樓黑魔道士比比2012-05-15 03:23發表的“”:
新機新鏡, 摸索中

望落比較淡色
可以試下推下contrast同saturation睇下
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2012-05-15
引用第75樓黑魔道士比比2012-05-15 14:27發表的“”:

執完出jpg
本身既raw會照keep
離線kevin6543
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2012-05-15
用緊咩機
影得好靚
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2012-05-16
引用第81樓Desmond2012-05-15 19:35發表的“”:
部機你可能已經set左一d鮮豔mode卅加contrast,saturation之類
所以會紅潤d
但raw檔係一個原始file,所以自然係淡過set左既jpg
.......

好, 我找找看
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2012-05-16
引用第82樓Erikson2012-05-15 23:28發表的“”:
望落比較淡色
可以試下推下contrast同saturation睇下

如果以大廈果張黎講, 應該要點推?
因為如果我推藍個天, 棟大廈都會變藍埋, 好唔自然

第二張係應該可以整大啲個contrast 色
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2012-05-16
引用第84樓kevin65432012-05-15 23:34發表的“”:
用緊咩機 [表情] [表情]
影得好靚 [表情]

係咪講我新果啲相? 定舊果批?

最近果3張係Panasonic Lumix GX1
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2012-05-16
如果講緊遠攝(m4/3 40-150mm 咁上下?)既變焦鏡, 有邊款會用得落我部機又抵用?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2012-05-16
引用第86樓黑魔道士比比2012-05-16 00:19發表的“”:
如果以大廈果張黎講, 應該要點推?
因為如果我推藍個天, 棟大廈都會變藍埋, 好唔自然
第二張係應該可以整大啲個contrast 色 [表情]

我覺得你先調低半級曝光值先。有少少OVER。睇左個效果後先再決定要唔要調高一級對比度。