• 16544閱讀
  • 558回復

[消閒飲食]冬天黎喇! 去打邊爐喇喂!! 你地去開邊度打? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 480  發表于: 2009-11-23

安格斯雪花肥牛!40蚊一大份,好食過你係街巿買D 所謂肥牛。仲一定平過佢地添。不過呢種唔算係好靚既部位,所以食到有渣既。但肉味濃,口感正。呢個價值我推介!
[ 本文被freezefox在2009-11-23 13:04重新編輯 ]

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 481  發表于: 2009-11-23

食得咀「DEL」D 既,試下呢隻。一樣係安格斯雪花肥牛。但唔同部位(老細講完我無留心聽,所以唔記得咩部位)。同樣既價錢但只得一半唔夠既份量。重質就要犧牲量架啦。但真入係喎,無渣架喎。真係一食就食得出兩者之間既分別。
[ 本文被freezefox在2009-11-23 13:07重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 482  發表于: 2009-11-23

再閹尖D 既,推介你試呢隻。62蚊一份,貴之前既百分之五十!一個人食哂成份都唔會夠喉。但真係又嫩又滑,食落去D 牛既肉味出哂黎!無得頂。唔係人多既話,兩口子撐枱腳,不妨豪佢一豪。間唔中亨受下都不為過既。
[ 本文被freezefox在2009-11-23 13:10重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 483  發表于: 2009-11-23

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 484  發表于: 2009-11-23

跟住呢份係豬肉。我打邊爐從來唔食豬肉。但個日老闆極力推介,話D 客人人食完都讚好。我見佢講到咁,咪試下囉。又真係無錯喎,完全無平時食豬肉個D 「鞋」既感覺。仲有少少似牛肉添。真係值得一試。
[ 本文被freezefox在2009-11-23 13:12重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 485  發表于: 2009-11-23

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 486  發表于: 2009-11-23

有肉,又點能夠無海鮮?仲大過個五蚊銀既帶子。唔係平時一放落湯到就縮哂水個D 喎。滾完仲係咁大大隻。鮮味無盡。記住唔好滾得太耐,無哂彈性既話,浪費左隻帶子。
[ 本文被freezefox在2009-11-23 13:14重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 487  發表于: 2009-11-23

蟹柳棒。一般………
[ 本文被freezefox在2009-11-23 13:15重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 488  發表于: 2009-11-23

上次未食完既阿拉斯加蟹腳。食埋佢。秘決係唔好滾咁耐,最好係外面熱但中間都仲係凍既,冰凍仲好。D 肉汁同鮮味會保留番係到。食落去個種感覺,真係唔試形容。正!
[ 本文被freezefox在2009-11-23 13:16重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 489  發表于: 2009-11-23

試下呢個「沙BU沙BU」,唔太濃味,點牛肉之餘,我撈埋D 稻庭烏冬黎食都好正。
[ 本文被freezefox在2009-11-23 13:17重新編輯 ]

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 490  發表于: 2009-11-23
引用第478樓freezefox2009-11-23 12:56發表的“”:

.......

呢隻必食,不過我果度只係賣 $29 十餅……
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 491  發表于: 2009-11-23
引用第479樓freezefox2009-11-23 12:56發表的“”:

臨時臨急無咩選擇,買左呢隻湯底,係勝在方便咁解。粉狀湯底,可多次使用。
.......

我通常都係用小肥羊湯底,有時鴛鴦兩邊,有時只係用辣果隻 (我個女一定要食呢隻 ),我果度 $20 一包……
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 492  發表于: 2009-11-23
引用第480樓freezefox2009-11-23 12:57發表的“”:

安格斯雪花肥牛!40蚊一大份,好食過你係街巿買D 所謂肥牛。仲一定平過佢地添。不過呢種唔算係好靚既部位,所以食到有渣既。但肉味濃,口感正。呢個價值我推介!

原來我果邊買野真係平好多,又係安格斯雪花肥牛,$25 一大份,買果陣一出箱就要同大批師奶一齊搶……

另外,我好多時都會買埋小肥羊羊肉,呢個就成日都唔同價錢,$25-$40 不等……
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 493  發表于: 2009-11-23
引用第486樓freezefox2009-11-23 12:58發表的“”:

有肉,又點能夠無海鮮?仲大過個五蚊銀既帶子。唔係平時一放落湯到就縮哂水個D 喎。滾完仲係咁大大隻。鮮味無盡。記住唔好滾得太耐,無哂彈性既話,浪費左隻帶子。

我個女鍾意食有邊果隻北海道帶子,大昌賣 $130 1kg,我果度就賣 $98,1kg 可以分兩次食……

另外,我都會買埋日本生蠔,又係 $98 1kg,都係可以分兩次食……
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 494  發表于: 2009-11-23
引用第488樓freezefox2009-11-23 12:58發表的“”:

上次未食完既阿拉斯加蟹腳。食埋佢。秘決係唔好滾咁耐,最好係外面熱但中間都仲係凍既,冰凍仲好。D 肉汁同鮮味會保留番係到。食落去個種感覺,真係唔試形容。正!

阿拉斯加蟹腳就真係好少買……

我通常都只係買松葉蟹蟹腳,係吉之島買,$250-$350 1kg,呢個就真係唔知邊度有得平賣……