• 875閱讀
  • 12回復

2009年度美國10大「物非所值」名星榜 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線阿童木

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-11-20
湯告魯斯原來好睇唔好食

【商台互動娛樂組】經濟大氣候未曾好轉,全球電影公司在開戲時亦要「左計右計」,想抗議大明星片酬過高,卻又投訴無門。有外國雜誌就為他們「申冤」,列出了「物非所值演員榜」,難道是希望協助電影公司避開這批「另類」票房毒藥?

由美國財經雜誌《福布斯》(Forbes)每年推出的「Hollywood's Most Overpaid Stars」排行榜,會以明星的片酬身價,與電影上映及影碟銷售的總收入作比較,從而計算本年度十大昂貴片酬名星排行榜。而今年登上榜首的演員,是來自美國的喜劇演員韋法路(Will Ferrell),因為片商平均在他的身上投資1美元,才能賺取3.29美元的收入。而今年有他參演的最差傑作,就是《迷失侏羅紀》(Land of the Lost),開拍電影的成本約為1億美元,最終只能收回6,500萬美元的票房。

剛與老婆姬蒂賀姆絲(Katie Holmes)慶祝結婚3周年的「靚佬」湯告魯斯(Tom Cruise),亦成功打入十大!據計算所得,片商在湯告魯斯身上投資1美元,才可以賺取7.18美元,問題主要來自他接拍每套電影時叫價甚高,在隨後亦會要求巨額分紅,「抽水」能力非常高,令電影公司相當頭痛。其他在榜上名人,尚包括《鐵達尼號》男主角里安納度狄卡比奧(Leonardo DiCaprio),以及荷里活第一笑匠占基利(Jim Carrey)。

2009年度10大「物非所值」名星榜:

1. 韋法路(Will Ferrell)
2. 伊雲麥葵格(Ewan McGregor)
3. 比利鮑伯松頓(Billy Bob Thornton)
4. 愛迪梅菲(Eddie Murphy)
5. 艾斯古比(Ice Cube)
6. 湯告魯斯(Tom Cruise)
7. 祖芭莉摩亞(Drew Barrymore)
8. 里安納度狄卡比奧(Leonardo DiCaprio)
9. 森姆積遜(Samuel L. Jackson)
10. 占基利(Jim Carrey)
離線鬼影炎光
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-11-20
里安納度狄卡比奧........除左《鐵達尼號》收得, 好似冇邊套都收得.........

《鐵達尼號》之後果套《鐵面王子》, 都係餘震only~
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-11-20
引用第1樓鬼影炎光2009-11-20 12:15發表的“”:
里安納度狄卡比奧........除左《鐵達尼號》收得, 好似冇邊套都收得.........
《鐵達尼號》之後果套《鐵面王子》, 都係餘震only~ [表情]

唔係喎,catch me if you can 同 the departed 都好收得,後者鬼佬無間道仲呃左好多獎下……
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-11-20
Will Ferrell 果套 land of the lost 就真係睇到想嘔……
離線鬼影炎光
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-11-20
引用第2樓火鳳凰2009-11-20 12:25發表的“”:
唔係喎,catch me if you can 同 the departed 都好收得,後者鬼佬無間道仲呃左好多獎下……

係外國多獎等唔等於多人睇???

會唔會好似香港咁, 冇咩人睇既戲都會拎獎??
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-11-20
引用第4樓鬼影炎光2009-11-20 12:29發表的“”:
係外國多獎等唔等於多人睇??? [表情]
會唔會好似香港咁, 冇咩人睇既戲都會拎獎??

通常係奧斯卡宣佈入圍之後,果幾套戲都會谷起個票房……
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-11-20
同埋呢的所謂既「物非所值」榜,只係抗議呢班友收既片酬勁貴,又要分紅,係佢地身上能夠賺到既錢比較少……

荷里活唔會死錯人,如果係佢地身上蝕錢的話,邊會仲有咁多人搵佢地拍戲咩?
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-11-20
引用第1樓鬼影炎光2009-11-20 12:15發表的“”:
《鐵達尼號》之後果套《鐵面王子》, 都係餘震only~ [表情]

catch me if u can, 娛樂大亨 o個幾套都好得喎...

係titanic 實在太得所以比起上黎先無咁得咋喎
離線鬼影炎光
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-11-20
引用第7樓2009-11-20 13:06發表的“”:
[表情] [表情] [表情]
catch me if u can, 娛樂大亨 o個幾套都好得喎...
係titanic 實在太得所以比起上黎先無咁得咋喎 [表情]

catch me if u can醒唔起佢有份
離線kamiru
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-11-20
引用第8樓鬼影炎光2009-11-20 13:57發表的“”:
catch me if u can醒唔起佢有份 [表情]

成套佢就頭帶到尾,都可以醒唔起佢有份
離線鬼影炎光
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-11-20
引用第9樓kamiru2009-11-20 14:24發表的“”:
成套佢就頭帶到尾,都可以醒唔起佢有份 [表情]

因為我最留意係個警員
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-11-20
引用第10樓鬼影炎光2009-11-20 14:26發表的“”:
因為我最留意係個警員 [表情]

Tom Hanks 係套戲入面係配角黎咋喎……
離線鬼影炎光
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-11-20
引用第11樓火鳳凰2009-11-20 14:38發表的“”:
Tom Hanks 係套戲入面係配角黎咋喎…… [表情]

但我好想知佢有咩辦法破計.......

不過真係一時醒唔起佢有份做.........