• 2201閱讀
  • 40回復

四 大 唱 片 公 司 反 壟 斷 奏 效 無 綫 軟 化 唔 認 封 殺 [復制鏈接]

上一主題 下一主題

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-12-21
無綫與四大唱片公司環球、華納、 EMI及 Sony因版稅爭拗,近日互相封殺,四公司更打算放旗下歌手亮相其他電視台,打破無綫壟斷歌手的局面,以致無綫態度開始軟化,總經理陳志雲及製作部總監何麗全昨日均幾番強調雙方沒封殺意願。

無綫與由環球、華納、 EMI及 Sony組成的香港音像聯盟( HKRIA)因版稅爭拗,之前有傳無綫封殺 HKRIA的歌手, HKRIA也反擊打算開放歌手亮相亞視及有線等其他電視台,欲打破無綫多年來的壟斷局面。前晚無綫態度開始軟化,無綫娛樂新聞台派員採訪 Sony旗下鄭伊健的演唱會,但伊健卻不像往常般單獨接受他們專訪,要無綫與其他電視台一同訪問。

兩高層同改口
無綫總經理陳志雲昨日 50歲生日,他忽然獨自路過曹格在奧海城舉行的記者會,並接受記者訪問,表示與 HKRIA洽談未有進展,他說:「我哋唔希望被要脅或者以要脅態度去處理呢件事。」又謂不介意歌手亮相其他電視台,他說:「喺唔違反合約嘅情況下其實冇問題。」
問到無綫是否會封殺或秋後算賬?陳志雲說:「唔可以講封殺,絕對唔記呢啲賬。」他又重申無綫不能夠播放相關歌手的歌曲,但歌手們仍可出席無綫活動及接受訪問。
至於無綫製作部總監何麗全昨日在尖沙嘴出席公開活動時,也否認無綫封殺 HKRIA,他說:「唔好講呢兩個字,兩方面都冇呢個意思,
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-12-21
Re:四 大 唱 片 公 司 反 壟 斷 奏 效 無
無線被拋了
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-12-21
講到底.... 錢可以解決所有問題

唔係話佢地轉有線唔得..
不過應該無係無線果時賺咁多..
而家只係多左有線係度, 就乘機搵多d je

一台獨大..莫過於佢成日壓價, 又成日無得暴光je
有得揀.. 無線始終都係first choice...
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-12-21
http://ent.i-cable.com/cen/news_video/index.php?video_id=11796

近 日 有 傳 四 大 唱 片 公 司 與 無 線 電 視 (TVB) 因 歌 曲 播 放 版 稅而 起 衝 突 , 並 計 劃 聯手 封 殺 電 視 台 , 謝 安 琪 (Kay) 這 天 出 席 公 開 活 動 時 , 拒 絕 接 受 TVB 記 者 的 訪 問 , 指現 時 是 敏 感 時 期 , 但 在 公 司 政 策 下 , 有 些 事 情 還 是 避 免 。 電 視台 高 層 陳 志 雲 在 另 一場 合 就 有 關 事 件 解 釋 , 又 強 調 沒 有 封 殺 唱 片 公 司 旗 下 歌 手 , 何麗 全 則 預 期 總 選 前 也不 能 解 決 有 關 問 題 , 又 為 Kay 不 能 出 席 頒 獎 禮 而 感 可 惜 。
在線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-12-21
cctvb 仲有英皇、東亞力撐,佢地點會屈服。
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-12-21
Re:四 大 唱 片 公 司 反 壟 斷 奏 效 無
呢四大公司有咩好掂既歌手?

除左伊健
在線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-12-21
Re:Re:四 大 唱 片 公 司 反 壟 斷 奏 效 無
引用第5樓小伊子2009-12-21 14:55發表的“Re:四 大 唱 片 公 司 反 壟 斷 奏 效 無 ”:
呢四大公司有咩好掂既歌手?
除左伊健 [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]

四大唱片公司主要歌手
環球:陳奕迅、張學友、謝安琪、張敬軒、李克勤、譚詠麟、陳慧琳、 Mr.、劉美君等
華納:方大同、薛凱琪、蔡依林、蕭敬騰、 F.I.R.等
Sony Music:周杰倫、鄭伊健、楊丞琳、陳柏宇、王力宏等
EMI:未有大中華歌手
離線kcwjames25
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-12-21
希望四 大 唱 片 公 司歌手亮相其他電視台,打破無綫壟斷歌手的局面
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-12-21
其實....有無諗過

四大唱片可以唔同TVB 簽..
d 歌手都可以轉唱片公司
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-12-21
引用第8樓tl91892009-12-21 15:58發表的“”:
其實....有無諗過
四大唱片可以唔同TVB 簽..
d 歌手都可以轉唱片公司 [表情] [表情]

點比轉會費

離線JohnnyLi
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-12-21
Re:Re:Re:四 大 唱 片 公 司 反 壟 斷 奏 效 無
引用第6樓國球旗2009-12-21 15:00發表的“Re:Re:四 大 唱 片 公 司 反 壟 斷 奏 效 無”:
四大唱片公司主要歌手
環球:陳奕迅、張學友、謝安琪、張敬軒、李克勤、譚詠麟、陳慧琳、 Mr.、劉美君等
.......

亞洲

* EMI日本
  * 金牌大風(EMI大中華地區業務)
  * 星之亞洲(EMI馬來西亞及新加坡地區業務)
  * Black board(EMI印尼地區業務)

但金牌又可以冇野既
離線Ajax
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-12-21
亞視
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-12-21
Re:四 大 唱 片 公 司 反 壟 斷 奏 效 無 線 軟 化 唔 認 封 殺
引用第3樓CKL2009-12-21 13:52發表的「」:
http://ent.i-cable.com/cen/news_video/index.php?video_id=11796
近 日 有 傳 四 大 唱 片 公 司 與 無 線 電 視 (TVB) 因 歌 曲 播 放 版 稅而 起 衝 突 , 並 計 劃 聯手 封 殺 電 視 台 , 謝 安 琪 (Kay) 這 天 出 席 公 開 活 動 時 , 拒 絕 接 受 TVB 記 者 的 訪 問 , 指現 時 是 敏 感 時 期 , 但 在 公 司 政 策 下 , 有 些 事 情 還 是 避 免 。 電 視台 高 層 陳 志 雲 在 另 一場 合 就 有 關 事 件 解 釋 , 又 強 調 沒 有 封 殺 唱 片 公 司 旗 下 歌 手 , 何麗 全 則 預 期 總 選 前 也不 能 解 決 有 關 問 題 , 又 為 Kay 不 能 出 席 頒 獎 禮 而 感 可 惜 。
[表情]

陳總會唔會報落佢老公度
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-12-21
Re:Re:Re:四 大 唱 片 公 司 反 壟 斷 奏 效 無
引用第6樓國球旗2009-12-21 15:00發表的「Re:Re:四 大 唱 片 公 司 反 壟 斷 奏 效 無」:
四大唱片公司主要歌手
.......

最大影響係環球..
離線鬼影炎光
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-12-21
Re:Re:四 大 唱 片 公 司 反 壟 斷 奏 效 無 線 軟 化 唔 認 封 殺
引用第12樓三郎2009-12-21 17:43發表的“Re:四 大 唱 片 公 司 反 壟 斷 奏 效 無 線 軟 化 唔 認 封 殺”:
[表情] 陳總會唔會報落佢老公度

打佢落去地獄 + 封殺