• 1981閱讀
  • 33回復

美統計指英文名或影響壽命 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線智者

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-01-03
http://www.881903.com/page/zh-tw/newsdetail.aspx?source=tbar&itemid=189779

美統計指英文名或影響壽命
03.01.2010 15:40    

美國底特律大學分析過萬名在1875年至1930年出世的專業人士,包括醫生、律師及運動員,發現英文名是A字頭的人,平均壽命最長,D字頭就最短。分別最明顯的是籃球員,英文名A字頭的籃球員,比D字平均長命九年半。負責研究的心理學家指,美國學校一般用A至D代表成績高低,A級最好,D級最差,所以美國人潛意識認為,用英文名是A字頭的人,自信心高些,抵抗力較好,家庭環境稍遜的父母,亦傾向為子女改D字頭的名字。

我係A

離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2010-01-03
我決定改名做Aaron
Love:威夫哥係全好友最友善的

離線丹尼屎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2010-01-03
WHAT THE !!!!!!!!!!???????

我係咪要改名??
離線加歷查
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2010-01-03
正係得a同d
離線王子托迪
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2010-01-03
好彩我係叫Amy姐

離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2010-01-03
D級最差
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2010-01-03
引用第1樓Rave2010-01-03 16:34發表的“”:
我決定改名做Aaron [表情] [表情] [表情]

Ave
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2010-01-03
A
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2010-01-03
arsenal
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2010-01-03
有co-relation, 唔等於係causation。19XX年經歷過兩場戰亂, 加上越早時期的life expectancy會越短, 我有個感覺, 係例如話因為某段時期流行叫"D"多過"A", 後來個段時期的人都死得早(eg.打仗), 所以整體上, 先至令叫"D"的短命過"A"。

令一個睇法係, 個research一定將叫A-Z都包括哂, 其中一定有D字頭長命D, 有D短命D, 有差別好合理。篇文只係講A同D, 大概係因為A同D啱啱係一頭一尾, A同D之間的壽命差別, 話唔定只係正常有的deviation。直覺同自信, 潛意識個d關係唔大.........
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2010-01-03
我係D
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2010-01-03
引用第9樓posouth2010-01-03 18:24發表的“”:
有co-relation, 唔等於係causation。19XX年經歷過兩場戰亂, 加上越早時期的life expectancy會越短, 我有個感覺, 係例如話因為某段時期流行叫"D"多過"A", 後來個段時期的人都死得早(eg.打仗), 所以整體上, 先至令叫"D"的短命過"A"。
令一個睇法係, 個research一定將叫A-Z都包括哂, 其中一定有D字頭長命D, 有D短命D, 有差別好合理。篇文只係講A同D, 大概係因為A同D啱啱係一頭一尾, A同D之間的壽命差別, 話唔定只係正常有的deviation。直覺同自信, 潛意識個d關係唔大.........

呢 d 所謂的研究統計,唔駛同佢認真
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2010-01-03
引用第10樓迪神2010-01-03 18:39發表的“”:
我係D [表情] [表情] [表情]

r.i……
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2010-01-03
引用第10樓迪神2010-01-03 18:39發表的“”:
我係D [表情] [表情] [表情]

只愛足球
離線Dolphin
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2010-01-04
D