• 15523閱讀
  • 612回復

財委會再押後高鐵票決 (票已決) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2010-01-09
引用第43樓Kama-gotchi2010-01-09 06:58發表的“”:
支持興建高鐵。
不過都覺得太貴。

何止貴,超埋資都似

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2010-01-09
政府無法解答的高鐵撥款問題

議員:馮檢基
提問內容:政府對受影響的大角嘴居民進行諮詢次數及地點
政府答案:政府及港鐵無法回應

議員:湯家驊
提問內容:要求政府交代如何落實一地兩檢
政府答案:政府稱仍要研究

議員:鄭家富
提問內容:披露西九龍興建高鐵造成的交通影響研究報告
政府答案:鄭汝樺被迫答應

議員:涂謹申
提問內容: 1.9億元的賠償金額涉及多少座位於大角嘴的大廈
政府答案:沒有資料

資料來源:立法會財委會會議
離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2010-01-09
600幾億起條時速170幾公里既鐵路
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2010-01-09
引用第46樓國球旗2010-01-09 13:26發表的「」:
政府無法解答的高鐵撥款問題
議員:馮檢基
提問內容:政府對受影響的大角嘴居民進行諮詢次數及地點
政府答案:政府及港鐵無法回應
.......

咩都未準備好
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2010-01-09
引用第37樓seattleqoo2010-01-09 01:50發表的“”:
咁即係證明唔一定要起嚮市中心啦.... 前幾日新聞先講完武漢站岩岩落成周邊配套完全未完成, 其實唔單止未完成直情只係剛剛開始緊.   唔通人地起嚮D新區係用PATPAT諗野咩???
.......

人地果個位係未來的商業區,同時個站支援兩個大城市 (廣州, 佛山),廣佛二城合一你又知唔知?

廣州而家發展南移你又知唔知? 舊城區要搵地起新既商業中心而家搵唔搵到,新城市既中心會去番禺

而家廣州唔夠地,第二個商業中心起係番禺你知唔知?
同時廣州南要應付南廣, 貴廣, 武廣, 廣深港高鐵,另加廣佛肇, 廣莞深城際的鐵路需要

廣州南位於廣州番禺石壁

錦上路係未來商業中心嗎?
起係錦上路要收多幾多鄧姓原居民既地嗎?
錦上路只係一條西鐵到,高速公路完全唔到,連停車都成問題,點攪?
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2010-01-09
引用第17樓智者2010-01-09 00:43發表的“”:
點解唔可以好似隧道咁BOT姐,依家成700億納稅人要比哂喎 [表情]

台灣失敗於不成網(因政治問題未能接駁大陸高鐵網,人流只靠23m人口維持),BOT借錢起變相令債務重

垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2010-01-09
引用第47樓SOLSHIM2010-01-09 14:11發表的“”:
600幾億起條時速170幾公里既鐵路 [表情] [表情] [表情] [表情]

200km/hr 都冇叫咩高鐵

仲要得果廿幾公里,快左幾多..........10分鐘?

離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2010-01-09
引用第45樓智者2010-01-09 11:49發表的“”:
何止貴,超埋資都似 [表情]

而家仲唔起,等到內地11-5既計劃全部開工既時候,材料價錢起多一倍都唔止

垃圾桶四Be
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2010-01-09
引用第51樓智者2010-01-09 14:51發表的“”:
200km/hr 都冇叫咩高鐵
仲要得果廿幾公里,快左幾多..........10分鐘? [表情]

200 km/h 已經算係高鐵了

垃圾桶四Be
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2010-01-09
引用第50樓垃圾桶2010-01-09 14:42發表的“”:
台灣失敗於不成網(因政治問題未能接駁大陸高鐵網,人流只靠23m人口維持),BOT借錢起變相令債務重

佢講到咁多人坐高鐵黎香港,又點會蝕錢?

離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2010-01-09
引用第53樓垃圾桶2010-01-09 14:54發表的“”:
200 km/h 已經算係高鐵了

依家係170....<200

離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2010-01-09
引用第39樓seattleqoo2010-01-09 02:01發表的“”:
去中環咪又要轉車. 又唔見話要起埋過香港???   政府夠薑出黎話起嚮西九係因為風水好對香港有利唔嚮果度起唔得, 我反而會BUY喎. 點會因為起嚮西九先有效益而起嚮其他地方就冇晒效益先得咖. 我最睇唔順眼D人講到唔起嚮西九香港就會死咁. 係咪起嚮錦上路我冇意見, 但資詢得人就要比人有得選擇. 一傾唔掂就亂咁黎.

高鐵站係要起係市中心先可以有優勢,你夾硬起去郊區,而果個地方唔係已經準備成為新既商業區,邊個會用?

咁同而家去坐火車去羅湖逼餐死有咩分別?

垃圾桶四Be
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2010-01-09
引用第55樓智者2010-01-09 14:55發表的“”:
依家係170....<200 [表情]

香港段係西九係行200 km/h的

垃圾桶四Be
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2010-01-09
引用第39樓seattleqoo2010-01-09 02:01發表的“”:
去中環咪又要轉車. 又唔見話要起埋過香港???   政府夠薑出黎話起嚮西九係因為風水好對香港有利唔嚮果度起唔得, 我反而會BUY喎. 點會因為起嚮西九先有效益而起嚮其他地方就冇晒效益先得咖. 我最睇唔順眼D人講到唔起嚮西九香港就會死咁. 係咪起嚮錦上路我冇意見, 但資詢得人就要比人有得選擇. 一傾唔掂就亂咁黎.

香港島仲填到海咩

垃圾桶四Be
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2010-01-09
引用第15樓三郎2010-01-09 00:41發表的“”:
[表情] 最擔心就係一地兩檢..

唔行一地兩檢都唔係問題

行返而家直通車既方法就得啦

垃圾桶四Be