• 2282閱讀
  • 33回復

[14/1]《老友狗狗》劇名橋段似十足 無線竊取亞視07爛尾劇 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線鬼影炎光

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-01-15

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100114&sec_id=462&subsec_id=463&art_id=13623700

無線抄襲潮一浪接一浪,現時 TVB播放馬浚偉、鄭則士和鍾嘉欣主演的劇集《老友狗狗》,竟爆出涉嫌向由袁文傑及張文慈主演的亞視 07年爛尾劇偷橋,兩劇不止名稱相同,就連橋段也同樣描述退休公僕轉職狗隻訓練師的故事,實在巧合得離奇。無線《老》劇被指盜版但仍收視高企, ATV眼白白睇住無線得益,袁文傑只能嘆謂:「只怪自己唔夠爭氣。」

雖然無線劇集屢次被指抄橋,早前《宮心計》將韓劇《大長今》及日劇《篤姬》集大成,《巴不得爸爸》也明以電影《新難兄難弟》作藍本,想不到現時播放中、由馬浚偉、鄭則士、鍾嘉欣、黃浩然及邵美琪等主演的《老友狗狗》,也再度捲入激抄行列。

原來亞視早於 06年 9月已籌拍同名劇《老友狗狗》,由袁文傑、張文慈和陳寶轅等演出。當時袁文傑還被安排往上水狗場接受訓練犬隻課程,又將頭髮剪短,且拍下宣傳片於同年底的節目巡禮上播放。據知當時亞視版《老》劇已有故事大綱及頭五集劇本,計劃 07年推出,惜最後因財政問題作罷,還未開拍已爛尾收場。
未料無線去年竟巧合地開拍同名劇,就連劇集內容及主角職業等也跟亞視版如孖生兄弟。無線版描述警犬隊頭目鄭則士退休後開狗場,是名專業狗隻訓練師,飾演其女兒的鍾嘉欣開寵物診所,與以土法養狗的圍頭仔馬仔是鬥氣冤家,後來兩人為狗生情愫。至於亞視版就指袁文傑是海關關員,為替自己鋪退休後路而申請做領犬員,後來結識了寵物店東主張文慈,二人同樣為狗擦出愛火花。

袁文傑:怪自己唔爭氣
無線疑借亞視爛殼當寶,《老》劇如常獲慣性收視撐腰,上周平均收視 31點( 198萬觀眾)。亞視開井,遲來先上岸的無線卻飲頭啖湯,袁文傑昨接受訪問時在電話中說:「我係拍過呢套劇既宣傳片,頭髮都剃短埋,仲去左狗場上堂,結果胎死腹中,因為果時公司管錢既人唔批。」他聲稱沒看過無線版《狗》劇:「唔想睇啦,都知乜事啦,又係公僕又係狗,成個感覺差唔多一樣。」
對於無線明抄亞視劇名及涉倒模內容,袁文傑說:「死無對證,唔知對面點樣獲得呢套劇既古仔,但證明係好野,當年我地冇拍到錯失機會,只怪自己唔夠爭氣。」
當時掌管亞視戲劇組的前高層楊紹鴻昨則說:「亞視係 06年係諗住開《老友狗狗》,最後冇錢冇開到。」無線涉偷橋,楊紹鴻謂:「天下文章一大抄,但抄到咁接近,我就不願置評。我相信係一d創作人同製作人既操守有問題,可能有D創作人過左 TVB,又提過亞視有套咁既戲掛?但因為亞視開唔成,套劇冇版權,所以都冇辦法。」

「係咪偷橋等觀眾評定」
無線版《老》劇收視好,更顯得亞視走寶,楊紹鴻直說:「亞視走左好多寶啦,我係亞視年代都提出過好多戲,好似金牙大狀、宋世傑同葉問,但都係冇開到。」亞視公關部發言人昨則說:「我地係 06年已經出左《老友狗狗》既古仔,係咪偷橋就等觀眾自行評定。」
如今《老》劇收視高,主角馬仔當然風騷,他昨說:「呢次做圍頭仔係形象上有突破,但我對收視平常心,點知咁受歡迎,反而有意外驚喜。」
採訪:葉雪

娛樂資料庫:無線抄襲實錄
雖然亞視的收視長期偏低,但多年來也有不少精采和有噱頭的節目,多次威脅以大台自居的無線,後者更搬字過紙抄襲推出迎戰。資料來源:《蘋果》資料室

《成吉思汗》 VS《成吉思汗》
87年亞視大張旗鼓,請來劉永遠赴內蒙拍攝劇集《成吉思汗》,無線不甘後人,急急召來萬梓良拍《成吉思汗》,並搶在 10月播映,亞視則在 12月下旬才推出。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2010-01-15
TVB
離線雲雀
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2010-01-15
tvb好多劇都係左抄又抄啦~ 要怪就怪atv冇錢拍囉!

d劇長此下去會無人鐘意睇, 只係留意係邊度抄,有咩位出錯
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2010-01-15
唔怪得套戲d劇情咁無里頭拉....原來來係抄自麗的
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2010-01-15
改個名駛唔駛死呀
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2010-01-15
唔知點解見到個劇名同卡士就無興趣睇

莫講話係唔係抄啦~
離線鬼影炎光
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2010-01-15
引用第5樓tc22182010-01-15 12:11發表的“”:
唔知點解見到個劇名同卡士就無興趣睇 [表情] [表情]
莫講話係唔係抄啦~

我睇到邵美棋就冇興趣
離線鬼影炎光
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2010-01-15
引用第3樓seattleqoo2010-01-15 11:50發表的“”:
唔怪得套戲d劇情咁無里頭拉....原來來係抄自麗的 [表情] [表情] [表情]

有樣野應該唔係抄的...........就係馬仔的生理反應
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2010-01-15
引用第7樓鬼影炎光2010-01-15 12:23發表的“”:
有樣野應該唔係抄的...........就係馬仔的生理反應 [表情]

如果你比鍾+欣同你做咀對咀人工呼吸, 你都有反應啦!!
離線丹尼屎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2010-01-15
引用第8樓seattleqoo2010-01-15 12:49發表的“”:

但係果個係吳尊黎架 wor
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2010-01-15
又要拍唔成又要話人抄…
玩晒
離線庭...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2010-01-15
引用第8樓seattleqoo2010-01-15 12:49發表的“”:

x2

引用第9樓丹尼屎2010-01-15 14:28發表的“”:

但係果個係吳尊黎架 wor [表情]

係似吳尊既鍾嘉欣
本質冇變到,都係鍾嘉欣
離線鬼影炎光
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2010-01-15
引用第11樓KouMaki2010-01-15 15:19發表的“”:
係似吳尊既鍾嘉欣
本質冇變到,都係鍾嘉欣 [表情] [表情] [表情]

不過短髮吸引力大減
離線JohnnyLi
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2010-01-15
引用第12樓鬼影炎光2010-01-15 15:19發表的“”:
不過短髮吸引力大減 [表情]

好似大結局變返長髮
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2010-01-15
引用第12樓鬼影炎光2010-01-15 15:19發表的“”:
不過短髮吸引力大減 [表情]

10000-1
都仲有9999