• 2370閱讀
  • 32回復

[17/1]容祖兒破勁歌紀錄擸七獎 林峰奪亞太男歌星 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線鬼影炎光

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-01-17
http://www2.news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi/15/1/1/1397766/1.html

容祖兒破《勁歌》紀錄,一人獨攬七獎,難怪她開心得在台上灑淚。

【東方日報專訊】樂壇天后容祖兒昨晚在《勁歌》總選連掃七獎,開創先河,不過據知無線「畏首畏尾」臨場變「獎」,犧牲祖兒及「契仔」李克勤,造就楊千嬅再奪得「最受歡迎女歌星」及「親生仔」林峰初嘗「亞太區最受歡迎香港男歌星」滋味。

昨晚無線的「2009年度十大勁歌金曲頒獎禮」假紅館在一片「封殺」聲音下舉行,因近日無線與四大唱片公司HKRIA因版稅問題發展成互相「封殺」,無線不給獎項予四大唱片公司(包括環球、華納、SONY及EMI),而「四大」亦不甘示弱,旗下歌手陳奕迅、謝安琪、張敬軒、李克勤、薛凱琪等全線缺席。

太極頒獎玩野

難怪大會司儀曾志偉也慨嘆樂壇和唱片公司是唇齒相依,無論樂壇將來順境逆境,也希望有美好的未來,並問:「今晚有幾多歌手黎?」除「四大歌手」玩寸外,最搞笑是連頒獎嘉賓太極頒發「最受歡迎組合獎」金獎時,得獎者本是RubberBand,可是太極一成員竟「玩野」說「Mr.」,令人嘩然,幸太極速速更正。至於和陳奕迅分屬好友的千嬅就寄語:「今年見唔到既同學,希望出年又見番,每個經歷都係學習及進步,會解決到。」

雖然有人拒「贈興」,但仍然不少天后天王級的實力歌手如英皇的祖兒、古巨基、蔡卓妍,還有楊千嬅、何韻詩等撐場,而無線擺明「偏幫」大班「親生仔女」,讓胡杏兒、徐子珊、鍾嘉欣等得以上台拎獎。

暫拋離陳奕迅

其中祖兒最威水,一口氣奪得七個獎,今年入行十年的祖兒,終突破自己及《勁歌》往績,首次有歌手一晚攞七個獎,連之前兩個頒獎禮,祖兒在傳媒大獎暫得十四獎,拋離得十一個獎的陳奕迅,拎硬「傳媒大獎」。而同公司的古巨基,亦成功再成為「最受歡迎男歌星」、再得「十大勁歌金曲獎」、「2009四台聯頒音樂大獎-歌曲獎」;鍾舒漫及蔡卓妍除首度有「勁歌金曲獎」外,各人又再多一獎。統計英皇歌手共取得十九個獎,是眾唱片公司中的「大贏家」。

本報日前披露「無線契仔」李克勤本可成為四大唱片公司唯一「生還者」得到「亞太男歌星」獎,可是在開騷前一刻,有無線高層堅持「冇到冇獎」原則,加上不想放生四大,最終克勤本到手的獎項拱手讓給林峰。一如本報早前預測,近年在東南亞人氣急升的林峰,加上他是由無線安排簽英皇唱片,終「爆冷」初獲此殊榮。林峰上台致謝辭時激動得說不出話,斷斷續續的說:「我冇諗過再上台攞獎,其實依家所有野都係TVB畀……多謝TVB咁多年既栽培……呢個獎係我一路以來既目標……好多謝樂小姐……」

高層陣前大亂

由於林峰得獎,無線為免得失其他唱片公司,只好把原頒給同屬英皇唱片的祖兒的「最受歡迎女歌星」獎給了楊千嬅。可是據消息透露,今年無線在頒獎禮開始前,內部高層依然為獎項拉鋸中,賽果不斷傳出變數,鑑於英皇人強馬壯,有人擔心他們拎獎太多惹閒言,而庸人自擾地大亂陣腳,譬如有五首候選廣告歌曲,本有金、銀及銅三獎,祖兒有三首候選歌,她本應可起「雙飛」,不過無線的「最受歡迎廣告歌曲獎」竟由三獎變一個獎,於此便可見一斑,否則祖兒應不止七獎。
離線kcwjames25
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2010-01-20
tvb
離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2010-01-19
引用第23樓OldSosad2010-01-18 22:15發表的“”:
咁都叫冇影響?
而家黎計係essien 14 , eason 11
.......

我指rthk可以控制獎項多少

俾至尊金曲Eason、唔俾Joey拎全國最優秀女歌手+最優秀流行女歌手...已經可以造就Eason拎傳媒大獎
即rthk Eason :6   Joey : 3
離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2010-01-19
引用第24樓軒軒~阿B2010-01-18 22:35發表的“”:
如果有四大,艾辛起碼少三個
少一個金曲、金曲金獎、華語歌,已經係平手啦

不能認同更多

華語歌 同 金曲金獎點解Joey會冇?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2010-01-19
引用第19樓co_powder2010-01-18 19:05發表的“”:
除金剛經外...其餘都聽過超過60次....實至明歸...有8首都係新城勁爆歌曲

你要求真低
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2010-01-19
引用第21樓co_powder2010-01-18 19:22發表的“”:
7個有6個都即使有冇4大都拎硬既.....有4大既話Eason頂盡拎3個....對傳媒大獎根本冇乜大影響

我唔信加返謝安琪﹐陳奕迅﹐張敬軒﹐方大同落去﹐joey有6個獎
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2010-01-19
引用第26樓Kama-gotchi2010-01-19 06:53發表的“”:
容祖兒我覺得贏得好合理。
頂,上年楊千嬅有鬼歌 HIT 咩,
我真係唔覺佢上年有咩成績好過容祖兒。
.......

引用第236樓國球旗2010-01-17 01:32發表的“”:

個獎其實叫「最受歡迎女歌星」

千嬅觀眾緣贏晒 [表情]
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2010-01-19
容祖兒我覺得贏得好合理。

頂,上年楊千嬅有鬼歌 HIT 咩,

我真係唔覺佢上年有咩成績好過容祖兒。

四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2010-01-19
引用第6樓諗唔到改咩名好18-01-2010 10:20發表的“”:
十大勁歌金曲:
《給自己的信》鍾舒漫
《搜神記》容祖兒
《如果時間來到》林峯
《金剛經》何韻詩
《地球很危險》古巨基
《Here We are》吳雨霏
《二缺一》蔡卓妍
《借》鄭融
《原來過得很快樂》楊千嬅
《可歌可泣》容祖兒

第一首、第五首、第七首同最後果首好 HIT 喎
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2010-01-18
引用第21樓co_powder2010-01-18 19:22發表的“”:
7個獎有6個都即使有冇4大都拎硬既.....有4大既話Eason頂盡拎3個....對傳媒大獎根本冇乜大影響

如果有四大,艾辛起碼少三個

少一個金曲、金曲金獎、華語歌,已經係平手啦
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2010-01-18
7個獎有6個都即使有冇4大都拎硬既.....有4大既話Eason頂盡拎3個....對傳媒大獎根本冇乜大影響

咁都叫冇影響?

而家黎計係essien 14 , eason 11

你話essien冇1個 , 即係=13
eason拎3個, 即係=14

已經反超左啦
離線鬼仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2010-01-18
今天終於知道錯
離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2010-01-18
引用第20樓KouMaki2010-01-18 19:12發表的“”:
容祖兒唱得好係無可厚非
但係咁樣破紀錄一d都唔值得開心

離線庭...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2010-01-18
容祖兒唱得好係無可厚非
但係咁樣破紀錄一d都唔值得開心
離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2010-01-18
引用第6樓諗唔到改咩名好2010-01-18 10:20發表的“”:
十大勁歌金曲:
《給自己的信》鍾舒漫
《搜神記》容祖兒
《如果時間來到》林峯
《金剛經》何韻詩
.......

除金剛經外...其餘都聽過超過60次....實至明歸...有8首都係新城勁爆歌曲