• 5115閱讀
  • 118回復

紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓] [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2010-01-30
Re:Re:Re:Re:Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]
引用第89樓tl91892010-01-30 14:40發表的“Re:Re:Re:Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]”:
跳左落去.. 要行得郁先無事..
話哂都二樓wo.. 你話身手敏捷都應該跳完落去仲走得郁既~
兩個女人.. 真係未必得..
.......

應該拿拿臨丟張床褥落去然後跟住跳
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2010-01-30
Re:Re:Re:Re:Re:Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]
引用第84樓ArreatSummit2010-01-30 13:10發表的“Re:Re:Re:Re:Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]”:
甘就睇下係未真係個租客提出拆走主力牆la,不過作為一間專業建築公司,唔通真係明知係主力牆都拆咩~
即使係租客提出,公司都有責任解釋清楚拆主力牆係會另結構受損~
不過佢只係租客,應該冇權力去拆人地層樓ge主力牆

莫講話租客,業主都無權拆架。

但偏偏就係好多人闊佬懶理照拆哎嘛………

所以先話佢地要上身囉。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 92  發表于: 2010-01-30
Re:Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]
引用第85樓迪神2010-01-30 13:15發表的“Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]”:
正常程序都係告左判頭先,判頭狽唔到破左產就會追業主~
十幾廿年前lum詹逢果單都係咁,每一戶要賠幾十萬出來~ [表情] [表情]

你個情況又唔同喎。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 93  發表于: 2010-01-30
Re:Re:Re:Re:Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]
引用第89樓tl91892010-01-30 14:40發表的“Re:Re:Re:Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]”:
跳左落去.. 要行得郁先無事..
話哂都二樓wo.. 你話身手敏捷都應該跳完落去仲走得郁既~
兩個女人.. 真係未必得..
.......

跳到落去既話,行唔到,轆都轆到啦。

離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 94  發表于: 2010-01-30
Re:Re:Re:Re:Re:Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]
引用第93樓freezefox2010-01-30 15:03發表的“Re:Re:Re:Re:Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]”:
跳到落去既話,行唔到,轆都轆到啦。 [表情]

比我我實跳
因為開講有話....死人臨樓都跳
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 95  發表于: 2010-01-30
Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100130&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=13679631
疑錯誤鑽破主力牆
倒塌現場為馬頭圍道 45號 J座,與相連的 A至 H座共九幢唐樓,全屬一式一樣的五層高舊樓,均在 1955年落成,至今已有 55年歷史。 J座地下店舖原本分別售賣時裝及光碟,但一個月前已丟空,目前工人正在進行工程;唐樓早前被屋宇署發出維修令,需要拆除一些僭建物。
據稱,昨午約 1時半,當時約有五至六名工人在地舖進行工程,其間懷疑有人在鑽牆時錯誤鑽破一幅唐樓主力牆,工人見天花及外牆隨即出現裂痕,並有石屎剝落,嚇得他們慌忙逃出店舖,走向對面馬路大叫,通知其他人不要走近,有人致電報警,表示有外牆石屎剝落意外。

如果真係誤鑽的話,邊個要負責呢?
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 96  發表于: 2010-01-30
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]
引用第94樓tc22182010-01-30 15:14發表的“Re:Re:Re:Re:Re:Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]”:
比我我實跳
因為開講有話....死人臨樓都跳 [表情]

住二樓,可能無諗過會成棟塌落黎,稍一猶豫就......
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 97  發表于: 2010-01-30
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]
引用第96樓國球旗2010-01-30 15:19發表的“Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]”:
住二樓,可能無諗過會成棟塌落黎,稍一猶豫就...... [表情]

唉~ 好彩我呢邊係木屋.....塌落黎都未必死得
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 98  發表于: 2010-01-30
Re:Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]
引用第95樓火鳳凰2010-01-30 15:19發表的“Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]”:

唔跟圖做 - 判頭
跟圖做 - 批圖果個

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 99  發表于: 2010-01-30
引用第95樓火鳳凰2010-01-30 15:19發表的“Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]”:

點會係「誤鑽」哎。呃鬼咩。

係主力墙到鑽個 0 又點會成幢樓拖跨哎。睇怕佢係成幅墙咁拆就真。

咁成幅墙拆咁大工場,又何來「誤」哎………都係同自己開脫多架啦。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 100  發表于: 2010-01-30
Re:Re:Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]
引用第98樓迪神2010-01-30 15:38發表的“Re:Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]”:
唔跟圖做 - 判頭
跟圖做 - 批圖果個
[表情]

呢D 舊樓既主力墙一樣有鋼筯架係話?

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 101  發表于: 2010-01-30
Re:Re:Re:Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]
引用第100樓freezefox2010-01-30 15:54發表的“Re:Re:Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]”:
呢D 舊樓既主力墙一樣有鋼筯架係話?

石屎牆就一定有鋼筯架啦,爭在果幅係唔係主力牆jei,正正常常果d判頭唔會亂打石屎牆,因為就咁睇都未必知果幅係唔係主力牆,應該要睇圖甚至搵engin佬睇~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 102  發表于: 2010-01-30
引用第101樓迪神2010-01-30 15:57發表的“Re:Re:Re:Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]”:
石屎牆就一定有鋼筯架啦,爭在果幅係唔係主力牆jei,正正常常果d判頭唔會亂打石屎牆,因為就咁睇都未必知果幅係唔係主力牆,應該要睇圖甚至搵engin佬睇~

咁係主力墙鐵個 0 又點會話破壞成幢樓既結構咁誇張呢?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 103  發表于: 2010-01-30
引用第101樓迪神2010-01-30 15:57發表的“Re:Re:Re:Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]”:

間隔用既墙無鋼筯架喎。即係,個D 已經唔係石屎牆?係磚牆?

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 104  發表于: 2010-01-30
引用第103樓freezefox2010-01-30 16:00發表的“Re:Re:Re:Re:Re:紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓]”:
間隔用既墙無鋼筯架喎。即係,個D 已經唔係石屎牆?係磚牆?

磚牆一定唔係受力既牆,石屎牆就兩款都有,兩款都要有鋼筯,因為石屎剩係受得壓唔受得屈,所以入面要加鐵頂住~

我諗班工人唔係分唔到磚牆定石屎牆掛.......=.=