• 10442閱讀
  • 246回復

[消閒飲食]( #200 有最新傳聞 ) Neway 完成收購加州紅,加州紅全線結業! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2010-03-01
引用第44樓大少*01-03-2010 17:16發表的“”:
姐係宜家無分4大同其他唱片公司....
neway同加州紅都可以唱晒所有唱片公司既歌???

四大一直只獨家供應比加州紅,而 Neway 無份。

但合併後,加州紅好大可能會有 Neway 既衛蘭、方力申既歌。

而四大因為商業因素,好大可能要讓步比 Neway 旗下既加州紅既獨家播放權提供比 Neway。

簡單黎講,雖然係合併佐,但係仍然係獨立運作,類似「一國兩制」既形式。
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線大少*
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2010-03-01
引用第45樓Kama-gotchi2010-03-01 17:33發表的“”:
四大一直只獨家供應比加州紅,而 Neway 無份。
但合併後,加州紅好大可能會有 Neway 既衛蘭、方力申既歌。
.......

明白晒
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2010-03-03
Neway 將會攪上市

離線「隱」
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2010-03-03
Neway吞併加州紅 佔有率逾九成 日內宣佈收購

【記者翁煜雄報道】本地卡拉 OK市場一直由加州紅及 Neway兩大集團平分天下,但市場消息傳出加州紅本周一已被惡鬥十多年的對手 Neway收購,並繼續營業。加州紅前行政總裁駱國安承認已離職,但對收購一事不予置評。 Neway不肯回應是否已吞併對手,只稱短期內會作公佈。有議員及學者指兩大集團市場佔有率逾九成,擔心合併後形成壟斷,對消費者不利。
Neway收購加州紅的消息流傳多日,昨日有消息指收購行動已於 3月 1日正式展開,收購價數以億元計,加州紅現有分店均暫繼續照常營業。

加州紅行政總裁已離職

被問及收購詳情,駱國安昨晚向本報稱,「 3月 1日我離咗職,我已經唔係加州紅嘅人,唔方便作答,你問番加州紅。」對有消息指他已轉投另一飲食集團,他則否認。據悉,收購行動附有保密協議,加州紅一方不能向外談及詳情,一切交由收購一方公佈。
本報昨致電加州紅多間分店,均繼續營業,職員都表示可接受即日或之後的房間預訂;但被問及加州紅是否已遭其他集團收購時,職員即時回應:「呢方面公司未有公佈喎。」 Neway發言人表示,現階段未對收購行動有任何回應,短期內會作公佈。
加州紅 92年由駱國安創立,第一間分店設於灣仔世紀酒店,至今共有 14間分店,包括 Red Box、 Green Box等,駱國安近期多次批評政府實施禁煙條例,扼殺娛樂場所生存空間。 Neway成立於 93年,現於本港有 23間分店,包括 4間較豪華的 Neway CEO,深圳、澳門及馬來西亞也設有分店。
兩大集團一直是競爭對手,四大唱片公司華納、環球、 Sony和 EMI一向將「獨家試唱」交予加州紅。 Neway近年則成立 Neway Star培育歌手藝人

壟斷市場
勢減分店 員工擔心被裁

兩大卡拉 OK集團合併在即,學者及立法會議員均擔心卡拉 OK競爭減少,不再減價或提供優惠,甚至可能加價。合併後更可能重整分店數目,有員工擔心被裁,「以前因為競爭先兩間開喺同一地點,依家唔使兩間咁多啦。」
立法會議員李卓人稱,有加州紅員工向他透露,現時薪金、福利等安排不變,員工繼續如常上班,但有員工擔心公司長遠會關閉部份分店,「佢哋就會被裁出嚟。」他又說,兩大集團已佔市場逾九成,其餘只有零星小店,員工被裁減後難再搵工;市場被壟斷,消費者也沒有選擇。

料減價優惠不再
經濟學家關焯照也說,加州紅及 Neway以往競爭激烈,各自減價鬥平,但一間被對方收購後,「即係一統天下」,減價優惠會因競爭消失而不再,「市民梗係冇咁着數 o架啦。」他又說卡拉 OK市場已不及九十年代,年輕人多寧願留在家中打機上網
離線「隱」
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2010-03-03
引用第47樓Kama-gotchi2010-03-03 02:05發表的“”:
Neway 將會攪上市

點解kama你有咁多第一手資料既
離線加歷查
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2010-03-03
波叔講完明解哂
離線索女
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2010-03-03
如果保留一至四k buffet任唱通k就ok
因為我只會去依個 其他時間唔會去
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2010-03-03
引用第44樓大少*01-03-2010 17:16發表的“”:
姐係宜家無分4大同其他唱片公司....
neway同加州紅都可以唱晒所有唱片公司既歌???

有分。

依家仲未係,但肯定係今年內會成事。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2010-03-03
引用第49樓「隱」03-03-2010 13:12發表的“”:
點解kama你有咁多第一手資料既 [表情]

加州紅九成九將會關閉大角咀、家樂同黃埔分店先。

而 Neway 本身都肯定會刪減部分分店。

Neway 用佐四億黎收購加州紅,但其實叫合併可能似 d。

事實上 Neway 食佐加州紅後,要好大風險。

因為攪唔店好盤數,對上市就好大影響。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2010-03-03
引用第51樓索女03-03-2010 17:25發表的“”:
如果保留一至四k buffet任唱通k就ok
因為我只會去依個 其他時間唔會去

依家全線加州紅已經唔再收歌權費。

所有收費都跟 Neway。

好快連個排頭都會轉埋。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2010-03-03
引用第49樓「隱」2010-03-03 13:12發表的“”:

係囉
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2010-03-03
引用第49樓「隱」2010-03-03 13:12發表的“”:

識人係入面做都知...
我個frd早幾個月入左去做,佢之前都有同我講
仲話neway之前d數好亂,所以一早請人入去執返d數,方便遲d上市
只愛足球
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2010-03-03
引用第56樓迪克03-03-2010 22:52發表的“”:
識人係入面做都知...
我個frd早幾個月入左去做,佢之前都有同我講
仲話neway之前d數好亂,所以一早請人入去執返d數,方便遲d上市

Neway 好亂呢樣我都有聽過。

背後母公司中大印刷 ...

離線「隱」
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2010-03-04
引用第53樓Kama-gotchi2010-03-03 22:49發表的“”:
.......

大角咀果間正呀...可以唱好耐
離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2010-03-04
引用第53樓Kama-gotchi2010-03-03 22:49發表的“”:
.......

我唔想......呢間近我.....好正架....
Love:威夫哥係全好友最友善的