• 2608閱讀
  • 45回復

Shutter lsland 不赦島 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線frankie
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2010-04-02
引用第17樓阿童木2010-03-26 12:54發表的“”:
呢套野我強烈推介 [表情]
.......

睇完
都唔太明

聽你講解之後明好多
寧願一生都不說話 都不想講假說話欺騙你
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2010-04-11
引用第17樓阿童木26-03-2010 12:54發表的“”:
呢套野我強烈推介 [表情]
解話反白 :
.......

今日睇左...

反白:

其實佢第一個dream已經夠哂癲

佢老婆燒到變灰果陣身上有水......

同埋我覺得佢幻想係佢老婆同仔女係俾人放火燒死係想逃避佢d仔女係被浸死既事實.........
離線Jerrard
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2010-04-11
睇完書再睇電影始終會有點失望~
不過要短短2個幾鐘表達晒全部都係冇麼可能ge~
而且主角ge演技一流~
氣氛都夠嚇人~
離線CopoeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2010-04-11
引用第32樓Jerrard2010-04-11 12:45發表的“”:
睇完書再睇電影始終會有點失望~
不過要短短2個幾鐘表達晒全部都係冇麼可能ge~
而且主角ge演技一流~
氣氛都夠嚇人~

本書好唔好睇 ?書名係 ???係唔係中文版 ?
離線Jerrard
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2010-04-11
我睇台灣版本
書名叫<隔離島>
繁體中文

主角ge心境會描述得比較細
有好心理層面ge野
唔睇書我都唔會明白囉

睇戲就主要睇驚悚同埋演技啦
睇書就真係可以體會到主角ge心境變化

建議睇佐戲先睇書~
比較好想像~容易投入D
離線CopoeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2010-04-11
hk有得賣掛 ??
離線Jerrard
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2010-04-11
引用第35樓CopoeL2010-04-11 14:50發表的“”:
hk有得賣掛 ??

唔清楚~
我人在台灣~
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2010-04-12
最後佢同醫生傾計都好正常,點解醫生partner仲搖頭呢,因為佢話寧願做正常人死,好過做怪物生存,醫生partner可憐佢,詐啼同院長講佢無好轉,捉佢去做腦手術忘記一切。

不過呢點有問題.......

Sheehan係搖左頭之後.....Andrew先講呢句野......跟住Andrew行開左....Sheehan叫佢Teddy佢都唔應

我估其實果個仲係Andrew黎....可能佢驚佢之後又再復發...所以先係Sheehan面前扮係Teddy.....然後作為一個正常人咁死
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2010-04-13
引用第37樓Gabriel2010-04-12 02:33發表的“”:
.......

你o岩,我睇多次都係咁諗
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2010-07-11
引用第37樓Gabriel2010-04-12 02:33發表的“”:
最後佢同醫生傾計都好正常,點解醫生partner仲搖頭呢,因為佢話寧願做正常人死,好過做怪物生存,醫生partner可憐佢,詐啼同院長講佢無好轉,捉佢去做腦手術忘記一切。
Sheehan係搖左頭之後.....Andrew先講呢句野......跟住Andrew行開左....Sheehan叫佢Teddy佢都唔應
.......

因為佢叫左佢個名做聯邦密探個陣既名。所以佢以為佢又再一次變番之前有病既情況。

然後講講下,主角彈左個句出黎,就令希恩醫生聯想到,佢有可能只係「扮復發」,然後送死。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2010-07-16
wow!!

睇左leonardo既inception,宜家上網睇埋套shutter island先!
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2010-07-16
引用第40樓reve2010-07-16 01:21發表的“”:
wow!!
睇左leonardo既inception,宜家上網睇埋套shutter island先! [表情] [表情]

睇曬

live as a monster, or die as a good man....
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2010-07-16
引用第39樓freezefox2010-07-11 00:43發表的“”:
因為佢叫左佢個名做聯邦密探個陣既名。所以佢以為佢又再一次變番之前有病既情況。
.......

無錯,正當我睇曬d反白然後想糾正阿童木同加比之際,你解說了。。。
因為佢又叫個醫生chuc。。。又打帶repeat了∼
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2010-07-16
引用第42樓reve2010-07-16 03:42發表的“”:
無錯,正當我睇曬d反白然後想糾正阿童木同加比之際,你解說了。。。 [表情]
因為佢又叫個醫生chuc。。。又打帶repeat了∼

因為個醫生講過,之前(九個月前)都用過同類既手法黎醫治主角,將佢帶回現實,但好快佢又好似「回帶」咁,又變番自己幻想出黎個個角色。所以今次佢地見到主角番番現實後,仍然繼續觀察佢,點知佢好快又變番「聯邦密探」,又再叫希恩醫生做拍擋。所以醫生認為佢又回帶了。

但正常醫生認為佢復發,又投入番聯邦密探呢個虛擬既身份時,主角突然彈左句「以正常人既身份而死,總好過以怪物既身份活下去」,即時令希恩醫生「眼突」。佢講得出呢句說話,即係話佢知道自己有兩個身份,即係,佢根本無復發。佢只係「扮復發」以求用「人既身份」去死者。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2010-07-16
引用第39樓freezefox11-07-2010 00:43發表的“”:
.......

係呀...所以醫生聽完之後就叫佢聯邦密探個名 - Teddy...提示我地Andrew係果一刻仍然係Andrew

總而言之就係....Andrew認輸了
[ 本文被Gabriel在16-07-2010 11:10重新編輯 ]