• 1859閱讀
  • 30回復

本季令我感到驚喜的2隊球隊 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線RMadrid

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-04-26
1.法甲Montpellier

呢隊波令我感到好驚喜,相信季前冇咩人覺得佢可以上到而家既第4名...呢隊波今季先升上甲組,到而家為止主場11勝4和2負排第3係拎第4既原因...但係同時攻力都不足,而家34場入44球...球隊攻擊力唔係好強,但係好在穩定,穩紮穩打係佢地特色,同時主場防守好,係聯賽主場最佳佳既球隊,17場只失10球..

隊波今季既前線主力係Victor Hugo Montano..佢2至04年仲效力哥倫比亞球隊Millonarios...04年加盟法國「月」組球隊Istres...雖然04-05年球季33場只射入2球..但係蒙彼利埃獨具慧眼..收購左佢...到而家法甲射入9球...

第2前線主力係Souleymane Camara,佢今季由尼斯借用,佢到目前為止射入左7球,佢曾經效力法甲球隊摩納哥,尼斯同奈斯...效力摩納哥同奈斯斯間表現都平平,但係蒙彼利埃睇中佢...到而家7球,成為球隊第2射手..

球隊之後第3射手係Karim Ait Fana本季雖然上陣34場只入4球,但係34場聯賽全部有份落場,佢係法國U21成員之一,06年出道,前途好...

接著係中場主力Romain Pitau,佢係球隊現時隊長,佢曾經效力朗斯,尼斯,索察,為球隊為黎經驗...今季從索察加盟,表現幾好..成為球隊現時中場主力

後防主力,Emir Spahic,佢係01年都係效力克羅地亞國內球隊NK Zagreb,直至04年開始轉到俄羅斯聯賽搵食,6年間效過Shinnik Yaroslavl,Torpedo Moscow,Lokomotiv Moscow..今季加盟蒙彼利埃後成為球隊主力,本季暫時上陣31場,入2球..

2.荷甲Twente

呢隊波今季季前有幾位主力,離開,包括Eljero Elia,Marko Arnautovic,Edson Braafheid..但係呢隊波到而家居然排係榜首,以83分多Ajax一分力壓佢排係榜首,呢隊波冇記錯好似去到大約季中左右先輸第一場,球隊進攻33場入61波,全荷甲現時排第4,防守方面33場失23球,防守都好..隊波表現勝左平均,係作客失波最小球隊,同時小一場大勝,多數比數都係1比0,2比0,2比1等等平凡既賽果

呢隊前鋒主力一定係今季Bryan Ruiz,佢今季季前以550萬鎊由真特加盟,加盟前都冇咩人識佢,但係佢到而家入左24球,只係比蘇亞雷斯既33球小...呢名前鋒身高腳長,頂波得,射波又得,佢3年出道,效力哥斯達黎加國內球隊Alajuelense,到06年加盟比利時球隊真特,到而家係荷甲表現光芒四射,相信佢未來都會外出搵食,可能加盟大球會..佢同時今季最令人難忘既對Sparta Rotterdam...係5分鐘內入3球..

而家介紹既係Blaise N'Kufo,佢係球隊老臣子,係03年開始已經效力川迪,之前期間效力過科威特聯賽,德甲同瑞士甲組聯賽..佢步大力雄,到而家入到13球,係球隊第2射手,以佢34歲年齡黎講,表現算好..佢2年開始入選瑞士國家隊,上陣29場入7球..同時佢都係球隊隊長..今季季後將會到美國搵食..所以好多人都希望佢可以拎今季荷甲既冠軍...為效力川迪寫上完美句號

之後介紹既又係前線球員,佢係Miroslav Stoch,佢踢得進攻中場,又踢得翼,佢15歲果陣,踢U17大演帽子戲法,佢係05年出道效力斯洛伐克球隊Nitra,效力一季後加盟車路士,可惜上陣機會小,效力3年間只上陣4場,今季季前外借到川迪,表現搶鏡,到而家上陣33場射入10球,表現好..早前更加有傳阿積士同PSV想買佢..

接著既係球隊進攻球員Kenneth Perez...佢曾經效力幾支荷蘭班霸,好似AZ,AJAX,PSV..佢可以踢得進攻中場,同時又可以踢前鋒,為隊友鋪橋棚路,佢為球隊前線年經既球員帶來經驗,雖然入球數字只係得6球,但係係球隊作用無可置疑..

到後防主力,中堅方面今季主要係Douglas,呢名中堅身材高大,佢係06年出道,佢7年加盟川迪,表現ok..佢高大既身型令佢有時上去頂波製造入球...

另外,同時不得不提既係今季Ajax好勁...33場入102球,失19球,球差達到83球,主場更加屈機,17場入64球,失4球..神射手蘇亞雷斯入33場入33球既數據...可惜....暫時都係川迪爭奪冠軍比較佔優
[ 本文被RMadrid在2010-04-26 20:52重新編輯 ]
離線RMadrid
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2010-04-26
以上都我本人自己製作,希望大家鍾意,同時如果有錯,請提出
[ 本文被RMadrid在2010-04-26 19:32重新編輯 ]
離線杜菲斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2010-04-26
Twente
離線g3rMan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2010-04-26
支持邪狗
不過今年cctvb pearl 唔播荷甲精華, 我都少左留意荷甲
離線Ajax
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2010-04-26
我仲以為你COPY人地TIM

琴日仲問我TWENTE有咩人
離線RMadrid
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2010-04-26
引用第3樓g3rMan2010-04-26 19:31發表的“”:
支持邪狗 [表情] [表情] [表情]
不過今年cctvb pearl 唔播荷甲精華, 我都少左留意荷甲 [表情]

多謝,其實PSV今季開季都好勁...冇記錯好似踢左差唔多20場左右先輸第1場...可惜衰在唔夠穩定..和波多..和左8場..
離線RMadrid
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2010-04-26
引用第4樓Ajax2010-04-26 19:33發表的“”:
我仲以為你COPY人地TIM [表情]
琴日仲問我TWENTE有咩人 [表情]

我全部都係自己做..你係第2度搵到第2個相同既搵囉
我幾時有問你
離線Ajax
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2010-04-26
Douglas係川迪後防主將RATHER THAN韋斯加賀夫
離線Ajax
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2010-04-26
引用第6樓RMadrid2010-04-26 19:35發表的“”:
我幾時有問你 [表情]

琴日吹水POST
離線g3rMan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2010-04-26
引用第5樓RMadrid2010-04-26 19:34發表的“”:
多謝,其實PSV今季開季都好勁...冇記錯好似踢左差唔多20場左右先輸第1場...可惜衰在唔夠穩定..和波多..和左8場..

咁真係唔抵...
psv好鬼多勁人...
超喜歡阿費利同迪祖"殺"克
離線Ajax
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2010-04-26
引用第9樓g3rMan2010-04-26 19:37發表的“”:
咁真係唔抵...
psv好鬼多勁人...
超喜歡阿費利同迪祖"殺"克 [表情]

PSV勝在夠平均,組織合作較好..但個人能力就唔係好勁...
唔似阿積士咁...由幾位具級數嘅球員帶住班新人打..打到悅目的進攻足球
離線Kun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2010-04-26
ruby好正呀...點整ga?
離線RMadrid
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2010-04-26
引用第11樓Kun2010-04-26 19:42發表的“”:
ruby好正呀...點整ga? [表情]

呢d去吹水區會唔會比較適合

P.S....我近排又真係幾鍾意佢 ...幾得意丫...
離線g3rMan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2010-04-26
引用第11樓Kun2010-04-26 19:42發表的“”:
ruby好正呀...點整ga? [表情]

膠登大把ruby gif檔
離線RMadrid
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2010-04-26
引用第10樓Ajax2010-04-26 19:39發表的“”:
PSV勝在夠平均,組織合作較好..但個人能力就唔係好勁...
唔似阿積士咁...由幾位具級數嘅球員帶住班新人打..打到悅目的進攻足球

Ajax入球率仲勁過亨迪拿...到而家一場一球