• 17778閱讀
  • 515回復

[攝影]雪影綸情 <p.27 唐山大地震 / toy story 3> [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 360  發表于: 2010-07-07
引用第359樓雪綸2010-07-07 13:05發表的“”:
點解你成日淨係睇到個尾 [表情]

我成日轉台, 加上唔多睇鬼片......
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 361  發表于: 2010-07-08
2010-06-2?

<The EXAM> 血聘

導演: Stuart Hazeldine

故事內容:
一家背景神秘的國際大企業招聘人材,8位晉身最後面試的精英,獲安排在密閉的房間進行終極比拼,房內有8張桌椅,桌上各有一份試卷及一支鉛筆,面前是一度裝上單向鏡的牆壁,房間四處有閉路電視監控,唯一的房門由佩槍警衛把守。應徵者須在限時80分鐘內回答一條問題,監考官講解面試規則後,隨即啟動倒數計時器,離開房間。8名求職者翻開試卷,發現竟是白紙一張!結束時間愈來愈近,要爭取獲聘,就要用盡一切方法……

(from yahoo!)

感受:
可能期望幾大....
所以反觀佢麻麻地~~
唔好諗住大cast....大製作...
哩套係原原本本o既小成本製作...小人物主演o既電影....
冇場景....由頭到尾...場景就只有一個..

故事發生就在於哩張紙...哩張paper令咁多位角色你爭我奪...

覺得麻麻地...唔係因為冇張力....又唔係因為佢成本低...
只係覺得人o既心理戰唔夠....
可能俾咁多個角色分擔左...所以每人都係交少少...
係對哩一part有d失望....

完場聽到後面一個人講....
哩d咁低成本o既戲...真係唔好睇...

我想同哩個人講....
高成本o既戲一樣都係有唔好睇...
一套戲好睇與否...唔在於佢o既製作費....
電影唔係單憑銀碼去分grade....
如果係咁...oscar一定係鬥身家o既頒獎禮....
如果係咁.....avatar點解拎唔到oscar best movie呢....
香港人...好多真係好敷衍.....
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 362  發表于: 2010-07-17

<Octave>柯迪夫
*此為舞台音樂劇

導演: 司徒慧焯、黃智龍

故事內容:
一個關於聲音的故事, 描述一群已習慣以虛假的聲,
甚至不發聲去生活的廿幾歲城市人, 重遇喉嚨生繭不能唱歌的中學音樂教師,
才終於記起自己已逐漸失去的真正聲音....

感想:
我未曾睇過香港製造o既哩類音樂劇...
睇完大感驚喜...
驚喜1) 原來香港有好多唱得之人...張敬軒更加令我扣目相看~!
驚喜2) 好本土...好有共鳴....好生活化!!

一開始就以my little airport o既 <<邊一個發明了返工>> 作為引起共鳴的點!
本身首歌都抵死...唔少人都睇得會心微笑~!
實在令我對香港人有第2個睇法!

雖然整個故事o既連續性有進步o既空間...
段落稍為零碎...
不過各演員之表現實在係專業!!
無論係藝人o既代表 / 演藝學院o既畢業生~!
歌係好聽...但係我覺得略嫌偏向pop!!雖則咁樣...大家會易入耳又大眾化一d!

唯一比較失望係個stage design同埋一d media o既graphics....
stage o既活動性好好...但係可以轉多d場景...唔需要下下靠digital o既野黎轉...

服裝設計不錯!!!好切合~!

整體黎講...對哩套劇評價幾高!!!
實在大開眼界...下次再有哩類o既表演...不妨會入場欣賞!!!

由於音樂劇進行o既時候唔可以影相...
所以冇劇時可以放上黎啦~!!!

同場加映:
王苑之

不過埋唔到去同佢影相...
張敬軒直頭停都冇停過...一走就上車~~唔俾影相~
[ 本文被雪綸在2010-07-23 22:50重新編輯 ]
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 363  發表于: 2010-07-17
引用第361樓雪綸2010-07-08 10:39發表的“”:
2010-06-2?

.......

我前一輪兩場世界盃中間空檔時間睇左,要睇兩晚先睇得晒,因為睇睇下訓左……
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 364  發表于: 2010-07-17
引用第363樓火鳳凰2010-07-17 01:37發表的“”:
我前一輪兩場世界盃中間空檔時間睇左,要睇兩晚先睇得晒,因為睇睇下訓左…… [表情]

悶戲
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 365  發表于: 2010-07-17
引用第364樓國球旗2010-07-17 01:38發表的“”:
悶戲 [表情]

其實佢野心都幾大,想帶出唔同人種唔同類型既性格,不過太流於表面,好似個中國人咁,兩野就收檔……
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 366  發表于: 2010-07-17
引用第365樓火鳳凰2010-07-17 01:41發表的“”:
其實佢野心都幾大,想帶出唔同人種唔同類型既性格,不過太流於表面,好似個中國人咁,兩野就收檔…… [表情]

鬼佬既潛台詞,係想兩野就收中國人檔....
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 367  發表于: 2010-07-17
引用第365樓火鳳凰2010-07-17 01:41發表的“”:
其實佢野心都幾大,想帶出唔同人種唔同類型既性格,不過太流於表面,好似個中國人咁,兩野就收檔…… [表情]

Excatly!!!
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 368  發表于: 2010-07-22
快D睇埋inception然後一齊吹水啦
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 369  發表于: 2010-07-22
引用第361樓雪綸2010-07-08 10:39發表的“”:
2010-06-2?

.......

同類型既cube更好睇.....
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 370  發表于: 2010-07-23
引用第368樓tc22182010-07-22 15:52發表的“”:
快D睇埋inception然後一齊吹水啦 [表情] [表情]

toy story又未睇~
salt又未睇~
仲有唐山大地震又未睇~
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 371  發表于: 2010-07-23
引用第369樓鮮吊甬仔2010-07-22 16:01發表的“”:
同類型既cube更好睇.....

有機會等我去睇下先~
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 372  發表于: 2010-07-23
2010.07.1x

The PredatorS <鐵血戰士S>

導演: Nimród Antal

故事內容:
傭兵Royce被指派率領一群精英部隊邁步外星領域,進行高度機密任務,途中受到不明來歷的猛烈襲擊!多個回合生存激戰後,Royce 方發現各團員是這個異族星球上頭號獵物;獵殺他們的,正是體型龐大可怕的終極異種戰士,於大狩獵場上無所遁形。團員為了存活,出盡奇謀拼死反擊和逃命,掀起連場瘋狂殘酷的大廝殺!

觀後感:
男主角係pianist個主角...

由開始到中後段都好緊湊......
但係成套戲就係...緊湊>>緊湊>>緊湊>>噓

女主角幾有型~可惜最後因為人性...令到佢唔夠酷...
不過要加插感性位...冇辦法唔搵劇中唯一o既女性~~

有唔少場景幾核突...所以冇搵果d相放上黎....

其實都幾失望...
冇一個結局俾到套戲....
即係果d....似係結局又唔似係結局咁o既畫面作為ending...
覺得哩套戲麻麻地....
係近暑假檔期推出...真係更為失色!!
[ 本文被雪綸在2010-07-29 10:04重新編輯 ]
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 373  發表于: 2010-07-29

<人間喜劇>

導演: 陳慶嘉,秦小珍

故事內容:
殺手司徒春運(杜汶澤 飾演)及失意編劇諸葛頭揪(王祖藍 飾演)一個冷酷,一個婆媽,各不相干的兩個人,一天相遇,頭揪誤當春運是生死之交,卻不知春運因需要緊守殺手守則 ─ 殺手不可以有朋友而起了殺心。頭揪的思覺失調女友天愛出現,對頭揪不停施以愛的虐待,令春運終於對頭揪起了憐憫之心。

(from yahoo!)

觀後感:
杜汶澤加王祖藍哩兩個笑彈...的確笑爆場!

香港製造香港電影~戲入面插入唔少經典電影橋段 + 電影名...
成個感覺都好"戲"....
每個位都係圍繞電影~

當中加左唔同o既感情線....

以杜汶澤+ kama哩個係最無厘頭...
始終kama演技未夠....如果演得再生鬼d...可能會好笑d....

相比之下~fiona o既演技比較好....當然...佢都拍左唔少戲~

如果想搵d笑片睇....哩套都ok~!
同埋佢o既出發點都幾好!!
要輕鬆下~不妨睇下哩套小品~
若然係香港電影迷...哩套戲應該有更多共鳴吧!!
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 374  發表于: 2010-07-29
引用第372樓雪綸2010-07-23 22:55發表的“”:
2010.07.1x
The PredatorS <鐵血戰士S>

導演: Nimrod Antal
.......

alien 同 predator 呢兩套野竟然仲有得玩?

之前連 crossover 都拍埋,諗住佢已經玩完,點知咁都可以繼續拍……