• 17766閱讀
  • 515回復

[攝影]雪影綸情 <p.27 唐山大地震 / toy story 3> [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 390  發表于: 2010-07-29
引用第389樓tc22182010-07-29 11:59發表的“”:
因為隻野會0係肚彈出黎丫嘛~
我細個都好怕
大個睇返就無咩﹐仲好正添
30年前竟然整到個0甘正既怪物﹐同star wars都係超經典 [表情] [表情]
.......

係呀~~
而加都係咁上下~
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 391  發表于: 2010-07-29
引用第390樓雪綸2010-07-29 12:04發表的“”:
係呀~~ [表情] [表情]
而加都係咁上下~ [表情]

哈哈﹐怕咪叫男朋友仔攬住睇囉
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 392  發表于: 2010-07-29
引用第391樓tc22182010-07-29 12:11發表的“”:
哈哈﹐怕咪叫男朋友仔攬住睇囉 [表情] [表情] [表情]

我意思係...哩類戲到而加都係咁上下~
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 393  發表于: 2010-07-29
引用第392樓雪綸2010-07-29 12:17發表的“”:
我意思係...哩類戲到而加都係咁上下~ [表情]

美國好興架~ 同埋有進步丫﹐你睇下SAW
Alien同predator我頂到﹐SAW真係睇睇下要stop架
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 394  發表于: 2010-07-29
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 395  發表于: 2010-07-29
引用第394樓煙花~2010-07-29 13:44發表的“”:
saw 我覺得ok wow [表情] [表情]

切腳﹐開肚﹐轉頭呢D真係睇到個真痲晒架啵
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 396  發表于: 2010-08-02

<唐山大地震>

導演: 馮小剛

故事內容:
1976年,唐山,卡車司機方大強和妻子李元妮、龍鳳胎兒女方登、方達過著平凡幸福的生活。方大強經常出門在外,好不容易回來一次,姐弟倆都特別高興。7月的一個傍晚,方大強回到了自己的家,在社區外的馬路上,方大強和元妮躲在卡車上親熱,突然——地震了。為救孩子,方大強死了,方登和方達被同一塊樓板壓在兩邊,兩個只能救一個。元妮選擇了從小體弱多病的弟弟方達,而頭腦清醒的方登聽到了母親作出的抉擇。震後,元妮獨自撫養著兒子,選擇堅強地活下去,劫後餘生的方登被軍人王德清夫婦領養,進入了一個全新的世界。母女、姐弟從此天各一方……

(from yahoo!)

觀後感:
開頭o既一家親...幸福滿瀉...為o既係...鋪排打後o既故事..
的確...幸福太濃...或者就係不幸o既先兆

不過前面o既片段時間控制得不錯...交代到事件..又唔會覺得佢太拖時間..點到即止!

地震o既感覺...的確震破人心...雖然只係望住大銀幕..
但係都好感覺得到地震o既威力....不過哩...特效的確遜色...

地震最痛苦唔係死者...係地震中o既生環者...
成套戲...唔好expect佢係discovery channel咁..講地震..
當中入面o既"情"係細膩...
大部分角度都在於女性觀點~
本身我都哭點勁低...用左我一包紙巾~
最尾o既一塊紀念碑...不得不雞皮疙瘩...
天災....十分無情!!

一套好值得睇o既電影~!!!
乳臭未乾o既年青人..更應該去睇下而加大家都缺少o既情...
[ 本文被雪綸在2010-08-06 16:42重新編輯 ]
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 397  發表于: 2010-08-02
9月有新西蘭電影節~
boardway已經有預售~!
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 398  發表于: 2010-08-10

<Toy Story 3>

故事內容:
玩具奇兵流落托護中心 大難臨頭諗計甩身
故事來到第三集,小主人安迪經已步進大學階段,離家上學。與此同時,胡迪、巴斯光年、三眼仔及薯蛋頭先生等一班玩具同志們則慘被冷落,被捐贈到日間托謢中心。究竟他們可否克服重重困難,再次返回小主人身邊?胡迪和巴斯光年,老友聚首,今番又會有甚麼奇遇?史上最大規模的玩具『難民潮』馬上展開!

(from yahoo!)

觀後感:
我係去imax睇3d英文版...
第1次去isquare o既imax...
感覺都係megabox好d...

初頭諗住...disney o既3d..應該幾ok...
因為係disney果個影院...睇親都覺得好interactive...
不過今次toy story 3呢...可以唔駛睇3d版...

開頭都幾funny...
承接住頭2集o既toy story...
用左andy細個o既片段勾番各觀眾o既回憶....再慢慢引入今次o既故事~~

中間橋段...還好...
其實同以往o既手段差唔多....
有得笑....有少少少少曲折驚險....不過冇乜大驚喜...

成套戲...好頭好尾...令到票房大賣....
結局真係收得好好...
感覺好似呼得出一啖氣....所以先最令人回味...
若然結局收得唔好的話...相信哩套toy story都未必叫座得咁緊要...
toy story果然係disney同pixar o既皇牌!

果然係適合任何人仕收看!
雖然我睇英文版...但係d笑位唔係關d local gag事...係編劇o既功勞~

哩套算係近期睇o既輕鬆作品最好o既一套...
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 399  發表于: 2010-08-10
引用第396樓雪綸2010-08-02 13:11發表的“”:
<唐山大地震>
[img]http://inlinethumb62.webshots.com/44925/2418960290072174822S425x425Q85.jpg[/ig]
導演: 馮小剛
.......

地震片......仲要講感情既﹐我諗我真係唔敢睇....
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 400  發表于: 2010-08-10
引用第399樓tc22182010-08-10 10:53發表的“”:
地震片......仲要講感情既﹐我諗我真係唔敢睇.... [表情] [表情]

你係屋企自己靜靜雞睇lor
離線thomas33
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 401  發表于: 2010-08-10
del
離線thomas33
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 402  發表于: 2010-08-10
引用第398樓雪綸2010-08-10 10:41發表的“”:
<Toy Story 3>
.......

仔仔睇到最尾十分鐘左右唔舒服走左,

睇唔到個結局!
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 403  發表于: 2010-08-10
引用第402樓thomas332010-08-10 11:29發表的“”:
仔仔睇到最尾十分鐘左右唔舒服走左,
睇唔到個結局! [表情] [表情] [表情]

真係可惜~~
去補睇~~
離線thomas33
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 404  發表于: 2010-08-10
引用第403樓雪綸2010-08-10 11:40發表的“”:
真係可惜~~
去補睇~~ [表情]

等出碟