• 6584閱讀
  • 110回復

關於881903新聞問題(#98) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Gabriel

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-04-29
881903既新聞一直以來惹黎唔少好友既不滿,經過一番研究,我綜合出比較明顯既兩個問題:

商體:881903
濫,重量不重質:商體引用好多唔同既source,然後再翻譯成中文版本出街,來源當中包括左一啲知名既「吹水居多」既網站如:太陽報。一啲前後矛盾,甚至乎與事實不乎既新聞佢地都照出可也。
翻譯問題   :英中翻譯問題亦都係問題所在,有時商體翻譯會同原文有出入。雖然大家都明白要將英文完完整整100%翻譯成意思一樣既中文既話係非常困難。但係唔單止翻譯既質素參差,商體有時甚至仲會斷章取義,以嘩眾取寵既標題去吸引人主意。

但係事實上,商體有吹水新聞,大陽報有吹水新聞,其他甚至乎有權威啲既都會有吹水新聞或者同事實有出入既新聞。
正如:

引用第7樓智者於28-04-2010 21:54發表的“”:
其他轉會傳聞又冇事,點解881903既又響到嘈

rumors姐,洗咩理係唔係881903........ok?

我相信大家對於啲吹水新聞都唔能夠即刻完全否定佢既真實性,而最後成為事實既新聞都有,無理由一支竹蒿打沉成條船。所以我既結論係:到目前為止,我決定不禁止好友們出881903既新聞。

最後,我希望大家以後見到881903既新聞唔好作出一啲無意義既回覆,如:「又係881903」、「商台互動吹水組」等,亦都唔希望大家針對貼出881903既會員作出無謂既批評

講既係咁多,請原諒小弟既千篇一律,由於斷斷續續咁打出黎,可能搞到有d亂。但係都希望大家盡量了解下,同埋係度集中討論。另外我特別想繼續貼商台新聞既人出黎表達下意見。

大家有咩補充同埋意見想反映就集中係度講啦。我諗無人想見到一單新聞裡面,成頁都係d無謂既回覆。

溫馨提示:請勿罵戰
[ 本文被Gabriel在18-05-2010 22:34重新編輯 ]
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 110  發表于: 2010-05-24
引用第109樓24-05-2010 21:59發表的“”:
呢條友真係好煩 [表情] [表情] [表情]

處理中
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 109  發表于: 2010-05-24
呢條友真係好煩
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 108  發表于: 2010-05-24
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 107  發表于: 2010-05-24
引用第106樓bennylau12724-05-2010 14:19發表的“”:
會唔會開個轉會傳聞區算...
某會員最多都係係入面呃$5 唔係$50
可能佢會開少d呢 [表情]

大部份新聞都係傳聞架啦
離線bennylau127
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 106  發表于: 2010-05-24
引用第105樓Gabriel2010-05-24 13:21發表的“”:
束手無策 [表情]
我唔想亂移d新聞過笑話版... [表情]

會唔會開個轉會傳聞區算...
某會員最多都係係入面呃$5 唔係$50
可能佢會開少d呢
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 105  發表于: 2010-05-24
引用第104樓tc221824-05-2010 12:48發表的“”:
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=87878
即係我都少出聲架啦﹐但係呢段真係貼去笑話區都得
樓主有無睇內文先出架 [表情] [表情]

束手無策

我唔想亂移d新聞過笑話版...
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 104  發表于: 2010-05-24
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=87878

即係我都少出聲架啦﹐但係呢段真係貼去笑話區都得
樓主有無睇內文先出架
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 103  發表于: 2010-05-19
已增至版規

多謝大家既意見同合作
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 102  發表于: 2010-05-19
引用第101樓Gabriel2010-05-18 23:14發表的“”:
其實我係想補充下點為之正名姐 [表情]
不過的確會排斥埋原本有既別稱[表情] ,咁即係
.......

yes~

例如"罰球王碧咸傷好,有機會踢世界杯"

已經知道係講碧咸啦,有冇花名已經變得唔重要~
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 101  發表于: 2010-05-18
引用第100樓迪神18-05-2010 23:09發表的“”:
我覺得只需要列出該球員的中或英文正名就得吧,花名,別稱果d錦上添花jei,如果個title本身有果個球員既名,有冇呢d別稱都冇咩所謂吧~~ [表情]

其實我係想補充下點為之正名姐

不過的確會排斥埋原本有既別稱 ,咁即係

「如文章主要涉及一位球員,標題必須列出該球員的中或英文正名。」

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 100  發表于: 2010-05-18
我覺得只需要列出該球員的中或英文正名就得吧,花名,別稱果d錦上添花jei,如果個title本身有果個球員既名,有冇呢d別稱都冇咩所謂吧~~
離線迪基亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 99  發表于: 2010-05-18
引用第98樓Gabriel2010-05-18 21:56發表的“”:
不過既然傾左...唔爭在埋埋尾[表情]
規定
「如文章主要涉及一位球員,標題必須列出該球員的中或英文正名;任何花名、別稱均只可以列在內文」
.......

讚好

有勞 G 版
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 98  發表于: 2010-05-18
引用第97樓KEO18-05-2010 17:34發表的“”:
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=87654
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=87657
.......

不過既然傾左...唔爭在埋埋尾

規定
「如文章主要涉及一位球員,標題必須列出該球員的中或英文正名;任何花名、別稱均只可以列在內文」

咁樣大家覺得清唔清楚?

我諗出多呢條版規應該都唔會有好大影響...因為其實引起誤會既例子都唔多
離線迪基亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 97  發表于: 2010-05-18
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=87654

http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=87657

連續兩篇 881903 既 topic 名樓主都改左少少了

相信問題會隨之而減少