• 4777閱讀
  • 141回復

[攝影]好友你有幾多機幾多鏡? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2010-05-17
引用第73樓ckfcuk2010-05-17 22:26發表的“”:
點解唔夠光會好易手震?
---
.......

因為冇腳架~
/ 因為食左藥....隻手唔定...
/   好多原因~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2010-05-17
大家唔好當「防震」係萬能既先得架!

唔夠光之下,你仲拎黎玩遠攝,又唔落閃又唔落腳,你加幾多級防震都係無補於事架啦。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2010-05-17
方便同慳錢

自己做選擇既姐
離線anson99216
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2010-05-17
引用第76樓freezefox2010-05-17 23:16發表的“”:
唔夠光之下,你仲拎黎玩遠攝,又唔落閃又唔落腳,你加幾多級防震都係無補於事架啦。

我試左啦...
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2010-05-17
VR / IS 所俾到既係方便

好多時機會唔係出現好耐
對於玩快打既人就好有幫助
因為有d情況係影唔到就點都影唔到
例如:旅行, 唔係成日咁多時間落腳

試諗下換鏡為乜
可能係畫面質素
可能係更大靈活性
如果靈活對你黎講重要既
咁都係果句,你要錢定要方便

唔夠光遠攝唔落腳(呢個同VR/IS用途已經唔太衝突)
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2010-05-17
引用第76樓freezefox2010-05-17 23:16發表的“”:

防震只係幫補到一兩級快門
作用係會有,不過個expectation都要合理
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2010-05-18
引用第77樓ArSo2010-05-17 23:38發表的“”:
方便同慳錢
自己做選擇既姐 [表情]

唔駛理價錢既話,我就梗係支支都2.8 加IS 啦(除左小白,因為仲要考慮重量問題)!但正正因為要考慮價錢問題,所以先要取捨。講清楚D,即係性價比既問題,同埋你有冇呢個需要既問題。

舉例,騰龍支A16,17-50 F2.8,初代賣三千蚊,支鏡得到好高評價。除左因為成象銳利,性價比正正係關鍵。三千蚊可以買到咁既質素,抵到爛啦。唔係都唔會出到街見到人人一支啦。

好啦,到第二代,佢加個防震落去,個價錢貴百分之五十有多!支鏡既最大優點:性價比高,即刻無左。四五千蚊買呢支鏡?唔係掛?17-50 呢個焦距,防震係咪真係咁重要先?仲要有2.8 大光圈,你打大兩級光圈,推高一兩級ISO,咩都夠啦。若然咁都唔夠,即係個個環境本身就唔應該唔用閃燈或者唔用腳架。你加防震都無意思!

又例如,CANNON 支百微,初代三千零蚊,第二代一加防震,變細圈鏡,即時起個雙,賣到成六千幾!值唔值呢?你自己衡量。你可以話,影微距喎,成100M喎,好易手震喎,有梗係好啦。但我又會諗,我拎得出黎影微距,都係日光日白既天時啦,快門慢極有限啦,無防震真係唔得?幾千蚊喎。所以若然我買呢支鏡,我會買無防震個支,平幾千唔好?

當然,遠攝鏡黎講,防震係一項好重要既功能,多兩級就係多兩級。只係呢級係要用錢黎換咁解者。比得起,點解唔買?

離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2010-05-18
17-50 防震低都冇所謂啦
當然再要睇個別情況
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2010-05-18
引用第77樓ArSo2010-05-17 23:38發表的“”:
方便同慳錢
自己做選擇既姐 [表情]

所以咪唔應該有「無防震不如唔好買」呢個諗法囉。

你支50MM 定焦都唔駛防震啦係話?

離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2010-05-18
引用第83樓freezefox2010-05-18 00:05發表的“”:
所以咪唔應該有「無防震不如唔好買」呢個諗法囉。
.......

我冇quote到前面姐..
我主要係想講遠攝

50MM 大光圈
搵野黎拗姐
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2010-05-18
講開又講,尋晚半夜三點半,我好夢正酣之際,DCFEVER 突然打電話比我,話我問左成年咁滯都無貨既圖麗變焦魚眼終於返貨了。仲要平過之前兩舊,我話我要過幾日先返到香港,叫佢一定要留比我!今日最好既生日禮物!

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2010-05-18
引用第84樓ArSo2010-05-18 00:07發表的“”:
我冇quote到前面姐..
我主要係想講遠攝 [表情]
50MM 大光圈
.......

我支70-200 小小白都係無IS 的。

離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2010-05-18
引用第86樓freezefox2010-05-18 00:10發表的“”:
我支70-200 小小白都係無IS 的。 [表情] [表情] [表情] [表情]

你用耐d 再俾下comment啦
呢支應該都係C記人比較大可能買既鏡黎
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2010-05-18
引用第87樓ArSo2010-05-18 00:11發表的“”:
你用耐d 再俾下comment啦
呢支應該都係C記人比較大可能買既鏡黎

呢支鏡對我黎講係日光鏡,冇防震問題唔大。

用左兩次,其中一次上次都有放相上黎,個個小朋友個D 就係。但未感受到人地話好利好SHARP 既感覺。用多幾次睇下係咪我自己技術問題先。

離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2010-05-18
引用第85樓freezefox2010-05-18 00:08發表的“”:
講開又講,尋晚半夜三點半,我好夢正酣之際,DCFEVER 突然打電話比我,話我問左成年咁滯都無貨既圖麗變焦魚眼終於返貨了。仲要平過之前兩舊,我話我要過幾日先返到香港,叫佢一定要留比我!今日最好既生日禮物! [表情] [表情] [表情]

反而我冇乜興趣買魚眼~