• 984閱讀
  • 8回復

[電影]血色童話 Let The Right One In|Låt den rätte komma in [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Why

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-05-15

導演: 湯瑪士艾佛遜
主演: 卡來希狄班,蓮娜莉德臣
片長: 114分鐘
日期: 2010-05-06

瑞典小鎮鄉郊,一位脆弱內向的12歲男生Oskar經常被同學欺凌卻從不敢反擊,怯懦的他一直忍氣吞聲。直至同樣是12歲的新鄰居Eli出現,命運從此改寫。Eli與她的父親一同搬到小鎮上,這位蒼白的小女孩只會在夜晚出沒,而寒冷的天氣似乎對她沒有絲毫影響,令Eli更添神秘感。

不知是巧合還是一股神秘力量,Eli來到這小鎮後,鎮上開始不斷發生一些難以解釋的兇殺案及有人無故失蹤,而且死因極之奇怪,有男人被倒掛在樹上、有人死在結了冰的湖裡、亦有女人在頸項上有被咬的痕跡。血腥事件已成了鎮上常見的現象,但對於內向的Oskar來說,卻被這一連串的陰森故事吸引著,無論跟Eli一起有多危險,Oskar還是被她吸引。倆人之間發生了微妙的感情關係,浪漫在不知不覺間產生,Eli更鼓勵Oskar向欺凌他的同學反擊。

縱使Oskar愈來愈意識到Eli的危險性,但他絕不會拋棄她。對於永遠停留在12歲肉身的Eli,她知道她不能於此地久留,遂要搬走。但當她看到Oskar遇上人生最黑暗歲月,她決定回到鎮上保護她所愛的人。

一套零六年拍, 零八年外國上映, 香港今年出街既瑞典電影
我自己比較喜歡男女主角之間既連繫
兩位主角都係第一次拍電影, 演出都唔錯
我覺得男主角好戲d, 不過兩個都喜歡
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2010-05-15
Re:血色童話 Let The Right One In|Låt den rätte komma in
做乜咁遲先上既
離線Why
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2010-05-15
Re:Re:血色童話 Let The Right One In|Låt den rätte komma in
引用第1樓ArSo2010-05-15 20:09發表的“Re:血色童話 Let The Right One In|Låt den rätte komma in”:
做乜咁遲先上既 [表情]

之前o係yahoo search野見過有個blog講過下
但係唔太記得, 只記得話係某個電影展其中一套
香港會上映個電影展d電影, 但呢套又比電影展早d上映
不過呢個版本我都唔太記得唔太清楚

另一個版本就見有人估可能趁今年十月美國remake版上映, 依家上呢套先
不過都唔知係咪

講起上黎, 美國版女主角會係Chloë Moretz, 同埋片名叫Let Me In
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2010-05-15
Re:血色童話 Let The Right One In|Låt den rätte komma in
我唔應你冇人應ga喇

Chloë Moretz正野
佢d戲我都會留意住

hit girl
離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2010-05-15

我上年睇juno個blog推介睇左
而家先上

juno評價:twlight係用大人拍比小朋友睇ge vampire movie,let the right one in係用小朋友拍比大人睇的

我認同
離線Why
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2010-05-15
Re:Re:血色童話 Let The Right One In|Låt den rätte komma in
引用第3樓ArSo2010-05-15 20:57發表的“Re:血色童話 Let The Right One In|Låt den rätte komma in”:
我唔應你冇人應ga喇
Chloë Moretz正野
佢d戲我都會留意住
.......

不過今日係電影中心估唔到都唔少人睇

我覺得佢戲入面同出席公開活動既樣好大分別
d相影到佢好似十幾廿歲咁
離線Why
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2010-05-15
引用第4樓rBB2010-05-15 21:03發表的“”:
[表情] [表情] [表情]
我上年睇juno個blog推介睇左
而家先上 [表情]
juno評價:twlight係用大人拍比小朋友睇ge vampire movie,let the right one in係用小朋友拍比大人睇的 [表情]
.......

何韻詩都有係佢個blog提
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2010-05-15
引用第6樓雨人2010-05-15 21:08發表的“”:
何韻詩都有係佢個blog提 [表情]

wfc何韻詩睇乜

我先唔想理
離線Why
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2010-05-15
引用第7樓ArSo2010-05-15 21:10發表的“Re:血色童話 Let The Right One In|Låt den rätte komma in”:
wfc何韻詩睇乜
我先唔想理 [表情] [表情]

咁岩記得姐