• 2039閱讀
  • 34回復

電玩預演世盃 英格蘭四強又輸12碼 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線大少*

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-06-06
【明報專訊】正當各界紛紛預測今屆世盃哪支球隊將奪冠之際,電玩商Electronic Arts也利用其EA Sports足球軟件引擎,模擬了32支入圍球隊全部比賽過程,「預演結果」顯示今屆大熱西班牙   將在決賽後來居上,以3比1擊敗巴西   ,首奪冠軍。

西班牙贏巴西奪冠

在EA Sports的模擬預測中,阿根廷   、英格蘭   、意大利   和西班牙均以全勝姿態晉級16強,其餘巴西、法國   、荷蘭   也輕鬆以首名過關,德國   則較驚險,和澳洲   同得5分,分別以首名次出線,東道主南非則三戰皆敗出局,亞洲球隊也全軍盡墨。淘汰賽階段,在港擁有眾多球迷的英格蘭,於4強巧遇巴西,結果12碼魔咒再現,以4比5飲恨。決賽預演中,巴西在30分鐘由菲臘比美路(Felipe Melo)在禁區內射入1球,但西班牙的韋拿(David Villa)在42分鐘把握巴西門將一次失誤射入追平。到下半場,韋拿在61分鐘梅開二度。巴西接下來將球員「谷前」反撲,結果在88分鐘被西班牙的法比加斯   (Cesc Fabregas)再入1球。以下為EA Sports預測的世盃結果﹕

冠軍:西班牙(3:1勝巴西)

最先被淘汰隊伍:南非

金靴獎得主:韋拿(西班牙),入7球

金球獎得主(最佳球員):卡卡(巴西)

資料來源:easports.com

http://hk.news.yahoo.com/article/100604/4/ifht.html

EA Sports「預演」世盃賽果

【明報專訊】◆冠軍

巴西   vs.西班牙   1:3

◆季軍

英格蘭   vs.阿根廷   2:1

◆4強

英格蘭vs.巴西2:2

(4:5十二碼)

西班牙vs.阿根廷2:1

◆8強

德國   vs.阿根廷1:3

意大利   vs.西班牙1:1

(4:5十二碼)

巴西vs.荷蘭   3:2

英格蘭vs.法國   2:1

◆16強

美國   vs.德國2:2(1:3十二碼)

阿根廷vs.墨西哥2:1

荷蘭vs.斯洛伐克2:0

巴西vs.智利3:1

意大利vs.喀麥隆2:1

西班牙vs.葡萄牙   3:1

法國vs.尼日利亞   2:1

英格蘭vs.澳洲   3:1

http://hk.news.yahoo.com/article/100604/4/ifhu.html

內有小組賽積分表:http://www.easports.com/news/item/file/Simulation_WorldCup_Article

Spain
離線呀威
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2010-06-06
唔知有冇片睇
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2010-06-06
南非

離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2010-06-06
電玩好難爆冷
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2010-06-06
差唔多場場都開大!
不過呢個一定無update埋d傷兵啦。。。

講模擬預測,我哋好友fm團之前已經預測了∼
冠軍正是英格蘭!
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2010-06-06
係咪錯區
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2010-06-06
引用第5樓謊大童2010-06-06 00:15發表的“”:
[表情] 係咪錯區

應該移去笑話區
離線呀威
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2010-06-06
引用第4樓reve2010-06-06 00:15發表的“”:
差唔多場場都開大! [表情] [表情]
不過呢個一定無update埋d傷兵啦。。。 [表情] [表情]
講模擬預測,我哋好友fm團之前已經預測了∼ [表情] [表情]
冠軍正是英格蘭!
.......

要睇下邊個準D啦
離線大少*
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2010-06-06
引用第1樓呀威2010-06-06 00:13發表的“”:
唔知有冇片睇 [表情]

片未搵到..但係搵到EA個篇原文

內有小組賽積分表:http://www.easports.com/news/item/file/Simulation_WorldCup_Article
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2010-06-06
引用第7樓呀威2010-06-06 00:16發表的“”:
要睇下邊個準D啦 [表情]

我哋果個充滿了爆冷元素。。。
無記錯,決賽應該系:英格蘭2-0智利!!
西班牙16強被淘汰了,巴西好似系贏荷蘭得季軍,阿根廷8強輸荷蘭。。。
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線呀威
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2010-06-06
引用第8樓大少*2010-06-06 00:17發表的“”:
片未搵到..但係搵到EA個篇原文[表情]

北韓三零部隊
離線呀威
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2010-06-06
引用第9樓reve2010-06-06 00:18發表的“”:
我哋果個充滿了爆冷元素。。。
無記錯,決賽應該系:英格蘭2-0智利!! [表情] [表情]
西班牙16強被淘汰了,巴西好似系贏荷蘭得季軍,阿根廷8強輸荷蘭。。。 [表情]

智利
離線大少*
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2010-06-06
引用第5樓謊大童2010-06-06 00:15發表的“”:
[表情] 係咪錯區

我唔知擺邊區好...呢篇又唔似係新聞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2010-06-06
引用第8樓大少*06-06-2010 00:17發表的“”:
片未搵到..但係搵到EA個篇原文[表情]

E 組點解荷蘭小組三戰全勝得七分既

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2010-06-06
引用第12樓大少*06-06-2010 00:20發表的“”:
我唔知擺邊區好...呢篇又唔似係新聞 [表情]

引用第6樓國球旗06-06-2010 00:16發表的“”:

應該移去笑話區 [表情] [表情]