• 2979閱讀
  • 56回復

有線播英超冇「桂神」 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線廢托

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-08-03
【本報訊】以天價重奪未來 3屆英超播映權的有線電視,在英超重開前夕加推優惠「吸客」,不過,球迷應不會看到回流香港的著名足球評述員黃興桂評述英超。
為準備月中重開的英超,有線將加設高清( 201至 203)及標清( 301至 306)頻道直播全部賽事,而昨日更安排評述員出席宣傳活動,並透露申請高清或標清頻道觀看英超,觀眾有機會獲得月費回贈。

有線在早前特別邀請回流香港發展,有「金句王」之稱的「桂神」黃興桂(圖),在世界盃期間擔任嘉賓評述,然而,該台昨日公佈的英超評述員名單未包括這位著名足球評述員,看來黃興桂可能要暫別球迷一段時間。
有線新聞及體育執行董事趙應春昨回應時稱,黃興桂在世界盃期間是以嘉賓形式評述賽事,將來是否繼續合作要再洽談。
在新加坡擔任了體育及足球評述工作長達 15年的黃興桂昨晚表示,在世界盃期間與有線台前幕後合作愉快;至於將來是否有機會再次合作,現階段是無可奉告,他說:「我好享受參與評述世界盃,現在回到香港希望可以繼續做足球評述工作,只是現階段一切仍未落實。」

英超首周直播秩序
日期: 14/08(周六)
直播時間: 7:45pm-9:45pm
賽事:熱刺 vs曼城 有線直播頻道: 201、 301
直播時間: 10:00pm-11:59pm
賽事:阿士東維拉 vs韋斯咸 有線直播頻道: 201、 301
賽事:保頓 vs富咸 有線直播頻道: 202、 302
賽事:布力般流浪 vs愛華頓 有線直播頻道: 203、 303
賽事:新特蘭 vs伯明翰 有線直播頻道: 304
賽事:狼隊 vs史篤城 有線直播頻道: 305
賽事:黑池 vs韋根 有線直播頻道: 306

日期: 15/08(周日)
直播時間: 0:30am-2:30am
賽事:車路士 vs西布朗 有線直播頻道: 201、 301
直播時間: 11:00pm-1:00am
賽事:利物浦 vs阿仙奴 有線直播頻道: 201、 301

日期: 17/08(周二)
直播時間: 3:00am-5:00am
賽事:曼聯 vs紐卡素 有線直播頻道: 201、 301

資料來源:有線電視
註: 201至 203為高清頻道; 301至 306為標清頻道
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100803&sec_id=25391&subsec_id=6041&art_id=14305051&cat_id=600
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2010-08-03
咦,今季連好多場同一時段既都有高清睇喎,正……

第一週睇呢幾場︰

賽事:熱刺 vs曼城 有線直播頻道: 201、 301

直播時間: 10:00pm-11:59pm
賽事:阿士東維拉 vs韋斯咸 有線直播頻道: 201、 301

日期: 15/08(周日)

直播時間: 0:30am-2:30am
賽事:車路士 vs西布朗 有線直播頻道: 201、 301

直播時間: 11:00pm-1:00am
賽事:利物浦 vs阿仙奴 有線直播頻道: 201、 301

日期: 17/08(周二)
直播時間: 3:00am-5:00am
賽事:曼聯 vs紐卡素 有線直播頻道: 201、 301
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2010-08-03
引用第1樓火鳳凰2010-08-03 12:09發表的“”:
咦,今季連好多場同一時段既都有高清睇喎,正…… [表情]

不過開 3字頭既台.....

成日要轉..有d 麻煩
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2010-08-03
引用第2樓廢托2010-08-03 12:11發表的“”:
不過開 3字頭既台.....
成日要轉..有d 麻煩 [表情]

3字頭果的咪唔睇囉,剩係睇 2字頭果的……
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2010-08-03
而家標清有線淨英超做緊幾錢??
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2010-08-03
引用第4樓Gabriel2010-08-03 12:13發表的“”:
而家標清有線淨英超做緊幾錢?? [表情]

好似出左個 $600 睇五個月 (8/14 - 1/13) 既 package,五個月後就變返正價……

早知我都唔睇世界盃啦……
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2010-08-03
引用第5樓火鳳凰2010-08-03 12:36發表的“”:
好似出左個 $600 睇五個月 (8/14 - 1/13) 既 package,五個月後就變返正價……
早知我都唔睇世界盃啦…… [表情]

未計解碼器果600蚊喎....

同埋都唔知實際會播幾多場.......
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2010-08-03
引用第6樓廢托2010-08-03 12:48發表的“”:
未計解碼器果600蚊喎....
同埋都唔知實際會播幾多場.......

解碼器果 600蚊,如果五個月後簽返正常合約會扣返嘛……

而且睇報紙廣告,呢個價已經包埋高清,好似點都抵過我地而家成 329 一個月……
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2010-08-03
引用第1樓火鳳凰2010-08-03 12:09發表的“”:
咦,今季連好多場同一時段既都有高清睇喎,正…… [表情]
第一週睇呢幾場︰
.......

疑....即係以前話 10 點一齊開波既賽事無高清只係 now 唔播
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2010-08-03
引用第8樓國球旗2010-08-03 12:53發表的“”:
疑....即係以前話 10 點一齊開波既賽事無高清只係 now 唔播 [表情]

唔知喎,果陣好似話係英超聯既問題,一齊開波果的只係傳 4:3 標清過黎,可能今季改左掛……
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2010-08-03
引用第5樓火鳳凰03-08-2010 12:36發表的“”:
早知我都唔睇世界盃啦…… [表情]

但係為左600蚊解碼器錢又要續約

度度先
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2010-08-03
引用第9樓火鳳凰2010-08-03 12:55發表的“”:
唔知喎,果陣好似話係英超聯既問題,一齊開波果的只係傳 4:3 標清過黎,可能今季改左掛…… [表情]

定係有線標清當高清播呢....

真係到時先知
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2010-08-03
引用第7樓火鳳凰2010-08-03 12:51發表的“”:
解碼器果 600蚊,如果五個月後簽返正常合約會扣返嘛…… [表情]
而且睇報紙廣告,呢個價已經包埋高清,好似點都抵過我地而家成 329 一個月…… [表情]

我咪仲貴
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2010-08-03
引用第10樓Gabriel2010-08-03 12:55發表的“”:
[表情] [表情]
但係為左600蚊解碼器錢又要續約 [表情]
.......

如果諗住睇成季的話,除返開應該會平過我地呢的已經裝左既……

但係如果剩係想睇五個月的話,就真係要認真諗諗啦,$600+$600 睇五個月,都要成 $240 一個月,仲要到時都唔知可唔可以取消到……
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2010-08-03
引用第10樓Gabriel2010-08-03 12:55發表的“”:
[表情] [表情]
但係為左600蚊解碼器錢又要續約 [表情]
.......

即係點都俾 1200 先

但約滿之後佢個package 係點...... 真係好難估.......