• 6992閱讀
  • 188回復

日再扣船長10天 中國反擊 宣布3反制措施 第六度傳召日使 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 105  發表于: 2010-09-23
Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使
引用第104樓火鳳凰2010-09-23 23:28發表的「Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使」:
當中其實仲有好多爭議︰
主權歸屬簡單歸納
.......

可能真係要打仗先可以解決

而家都係中日各自表述
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 106  發表于: 2010-09-23
Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使
引用第103樓YIN2010-09-23 23:27發表的「Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使」:
小弟見識少,真心想問下,點解去釣魚台係俾香港海事處同水警阻撓,而唔係日本當局?

其實離開香港水域係唔係都要海事處批準...?

不過我相信香港政府/中共都係唔想愈攪愈亂先唔比佢地去

但搵埋D理由真係好核突
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 107  發表于: 2010-09-23
Re:Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使
引用第105樓三郎2010-09-23 23:30發表的“Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使”:
[表情] 可能真係要打仗先可以解決
而家都係中日各自表述

中間仲要加多個賤國︰美國,搞到十分複雜,我睇極都搞唔清主權應該屬誰,可能真係邊個拳頭硬就係邊個既……
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 108  發表于: 2010-09-23
Re:Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使
引用第106樓三郎2010-09-23 23:31發表的“Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使”:
[表情] 其實離開香港水域係唔係都要海事處批準...?
不過我相信香港政府/中共都係唔想愈攪愈亂先唔比佢地去
.......

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 109  發表于: 2010-09-23
Re:Re:Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使
引用第107樓火鳳凰2010-09-23 23:33發表的“Re:Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使”:
中間仲要加多個賤國︰美國,搞到十分複雜,我睇極都搞唔清主權應該屬誰,可能真係邊個拳頭硬就係邊個既…… [表情]

地理上、歷史上都應該係中國既,日本就係有美國撐腰兼企得硬而中國軟奶奶,咁咪攪成咁囉。
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 110  發表于: 2010-09-23
引用第105樓三郎2010-09-23 23:30發表的“Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使”:
[表情] 可能真係要打仗先可以解決
而家都係中日各自表述

為左個島仔打仗,隨時好似福克蘭群島咁死千幾人,唔值得囉

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 111  發表于: 2010-09-23
Re:Re:Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使
引用第110樓智者2010-09-23 23:43發表的“Re:Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使”:
為左個島仔打仗,隨時好似福克蘭群島咁死千幾人,唔值得囉 [表情]

唔係話附近海底資源豐富咩,所以兩國先爭崩頭。
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 112  發表于: 2010-09-23
引用第110樓智者2010-09-23 23:43發表的「Re:Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使」:
為左個島仔打仗,隨時好似福克蘭群島咁死千幾人,唔值得囉 [表情]

甘又唔一定係為釣魚台既
離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 113  發表于: 2010-09-23
引用第107樓火鳳凰2010-09-23 23:33發表的“Re:Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使”:
中間仲要加多個賤國︰美國,搞到十分複雜,我睇極都搞唔清主權應該屬誰,可能真係邊個拳頭硬就係邊個既…… [表情]

歷史上無論點睇都係中國架啦…
拗到實質控制果d論點好死撐下…

不要忘記,足球是最快樂的!
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 114  發表于: 2010-09-23
Re:Re:Re:Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使
引用第109樓國球旗2010-09-23 23:41發表的“Re:Re:Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使”:
地理上、歷史上都應該係中國既,日本就係有美國撐腰兼企得硬而中國軟奶奶,咁咪攪成咁囉。 [表情] [表情]

引用第104樓火鳳凰2010-09-23 23:28發表的“Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使”:

但國際法中,只憑先發現或因地理原因是不可以作為擁有主權的充分證據的。無人島主權問題存在三條重要原則:第一,鄰接並不構成國際法上之準據。第二,先發現只能算是未完成的準據。第三,如果另一主權國先行實施持續且實效之主權支配,而發現國並未提出抗議,則實效支配國之主張優先於單純發現國。

對於無人島,地理較近、歷史上早發現,係國際法上並唔能夠作為擁有主權的充分證據……

咁多年來一直軟奶奶唔出聲,亦無實施過任何主權行動,台灣果邊就直情有個李登輝係在位期間公開講過釣魚台係屬於日本既,所以其實係理據真係要拗都未必拗得贏……
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 115  發表于: 2010-09-23
Re:Re:Re:Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使
引用第111樓國球旗2010-09-23 23:44發表的“Re:Re:Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使”:
唔係話附近海底資源豐富咩,所以兩國先爭崩頭。 [表情] [表情]

豐富極最多咪值幾千億,中國GDP一個月都返黎有突啦

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 116  發表于: 2010-09-23
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使
引用第114樓火鳳凰2010-09-23 23:48發表的“Re:Re:Re:Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使”:
對於無人島,地理較近、歷史上早發現,係國際法上並唔能夠作為擁有主權的充分證據……
咁多年來一直軟奶奶唔出聲,亦無實施過任何主權行動,台灣果邊就直情有個李登輝係在位期間公開講過釣魚台係屬於日本既,所以其實係理據真係要拗都未必拗得贏…… [表情]

頂!果個李登輝話自己係日本人黎架....
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 117  發表于: 2010-09-23
引用第113樓icebati2010-09-23 23:45發表的“Re:Re:Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使”:
歷史上無論點睇都係中國架啦…
拗到實質控制果d論點好死撐下…

唔理實質控制,剩係睇歷史既話,美國應該屬於印第安人……
離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 118  發表于: 2010-09-24
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使
引用第117樓火鳳凰2010-09-23 23:52發表的“Re:Re:Re:Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使”:
唔理實質控制,剩係睇歷史既話,美國應該屬於印第安人…… [表情]

係架,以前搶返黎既野就係你架啦

不要忘記,足球是最快樂的!
離線BVEsun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 119  發表于: 2010-09-24
引用第114樓火鳳凰2010-09-23 23:48發表的“Re:Re:Re:Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使”:
咁多年來一直軟奶奶唔出聲,亦無實施過任何主權行動,台灣果邊就直情有個李登輝係在位期間公開講過釣魚台係屬於日本既,所以其實係理據真係要拗都未必拗得贏…… [表情]

講到尾

連清朝都冇將釣魚台列入中國領土

日本於1895年1月14日通過內閣會議決定,聲稱釣魚台為「無主地」,在釣魚台建立標國標,正式劃入日本版圖。

亦係合情合理

而且4月17日中日先簽定馬關條約

第二條:中國把遼東半島、台灣、澎湖諸島之權及該地城壘、兵器製造所及國有物永遠割給日本。

亦明顯同釣魚台無關

根本釣魚台好明顯係中國想霸地霸返來

不過我緊係支持中國努力爭取釣魚台