• 18988閱讀
  • 383回復

唔知讀U揀咩科好! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線kamch116

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-10-06
我E家係英國係讀呢四科:
1.MATHS
2.F.MATHS
3.PSYCHOLOGY
4.ECONOMICS
原本仲有科PE
不過琴日DROP鬼左
因為廢事哂時間,還掂我大學都唔會揀-.-

問題就係我唔知讀ECON定PSYC好

ECON朋友可唔可以話我知分幾多種??
要讀幾耐,英國有咩大學讀ECON好勁??

PSYC既話出路如何?
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2010-10-06
先唔好諗出路住la~~
都冇咩人真係可以學以致用...
離線ridanavcr
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2010-10-06
樓主係咪都係會考完過英國讀?小弟都係啵

有三科同你一樣:Econ, Maths 同 Psy

想知道有邊啲大學邊啲科勁既 (勁都有分好多種,包括學生整體滿意度、入學程度、出路),可以參考下呢個網:
http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/single.htm?ipg=8727
係 Search 嗰欄揀你想睇既科就得了

Econ 排頭位既有 Oxbridge、LSE 同 Warwick 等等,有興趣既,上下距地既網頁睇下 2011 Propectus,留意下 Entry Requirements、有幾多學位同埋學費。

同時也可參考 UCAS 網址:http://search.ucas.com/cgi-bin/hsrun/search/search/search.hjx;start=search.HsKeywordSearch.run?y=2010&w=I
睇下有邊啲大學提供你選擇既 Course
離線ridanavcr
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2010-10-06
另外,上網聽其他網友講,Psy 如果唔讀到 Master 應該都唔會做返啲相關既野,多數都係 communication and media、advertising and market research,再唔係就教書。

讀 clinical psychology 好好搵,當然,咁要有返咁上下先得啦。
離線kamch116
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2010-10-07
引用第2樓ridanavcr2010-10-06 18:43發表的“”:
樓主係咪都係會考完過英國讀?小弟都係啵 [表情]
有三科同你一樣:Econ, Maths 同 Psy
想知道有邊啲大學邊啲科勁既 (勁都有分好多種,包括學生整體滿意度、入學程度、出路),可以參考下呢個網:
.......

係啊,所以E家讀L6咋...不過想早D諗多D時間準備
多謝你D網址~
離線kamch116
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2010-10-07
引用第3樓ridanavcr2010-10-06 18:49發表的“”:
另外,上網聽其他網友講,Psy 如果唔讀到 Master 應該都唔會做返啲相關既野,多數都係 communication and media、advertising and market research,再唔係就教書。
讀 clinical psychology 好好搵,當然,咁要有返咁上下先得啦。

CLINICAL PSYCHOLOGY讀D咩???
另外大學可以揀幾多科讀??
因為我對哲學同邏輯都有少少興趣
想睇下讀D咩
不過我又怕我HANDLE唔到
離線ridanavcr
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2010-10-07
引用第5樓kamch1162010-10-07 02:20發表的“”:
CLINICAL PSYCHOLOGY讀D咩???
另外大學可以揀幾多科讀??
因為我對哲學同邏輯都有少少興趣
想睇下讀D咩
.......

Clinical psychology 即係臨床心理學,詳細讀啲咩就唔係好清楚了。

主要係讀一科,但係好多大學都有提供一啲 course 係兩科加埋黎讀,即係好似 Economics and Politics、History and Philosophy、Psychology and Sociology 咁樣,但係呢啲 course 既學位會比一般單一科目既學位少好多。
離線kamch116
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2010-10-07
引用第6樓ridanavcr2010-10-07 04:07發表的“”:
Clinical psychology 即係臨床心理學,詳細讀啲咩就唔係好清楚了。
主要係讀一科,但係好多大學都有提供一啲 course 係兩科加埋黎讀,即係好似 Economics and Politics、History and Philosophy、Psychology and Sociology 咁樣,但係呢啲 course 既學位會比一般單一科目既學位少好多。

我想問下讀完大學後做野後再進修LOGIC得唔得?
因為我E家搵唔到有咩大學可以同時讀LOGIC AND 以下兩科
1.)ECONOMICS AND MANAGEMENT
2.)PSYCHOLOGY AND PHILOSOPHY
[ 本文被kamch116在2010-10-07 19:18重新編輯 ]
離線kamch116
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2010-10-07
另外如果讀兩科係未要分主副?
主同副有咩分別??
離線kamch116
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2010-10-07
仲想問多個問題...就係英國考試D卷係點??
離線ridanavcr
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2010-10-08
引用第7樓kamch1162010-10-07 19:12發表的“”:
我想問下讀完大學後做野後再進修LOGIC得唔得?
因為我E家搵唔到有咩大學可以同時讀LOGIC AND 以下兩科
1.)ECONOMICS AND MANAGEMENT
2.)PSYCHOLOGY AND PHILOSOPHY

Logic 加兩科?咁咪即係讀三科?其實 philosophy 既 syllabus 都應該有包含 logic 架,係 UCAS search logic 既 course 都係彈 phil 出黎。

Economics and Management 可以選擇,UCAS course code LN12
係呢度可以睇倒有邊啲學校提供呢個 course:
http://search.ucas.com/cgi-bin/hsrun/search/search/StateId/Q4oG63ilck30TW59ufWXjrfmTJ5tC-4A8F/HAHTpage/search.HsCodeSearch.submitForm?cmbInst=&txtJacsCode=ln12&button1.x=22&button1.y=17

Psychology 加 Philosophy 就難左啲,始終如果係兩科加埋既話,兩科應該有關連,但係 psy 同 phil 好似唔多關事...
離線ridanavcr
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2010-10-08
引用第9樓kamch1162010-10-07 23:30發表的“”:
仲想問多個問題...就係英國考試D卷係點??

呢個唔係好清楚... 剩係知有三個教科書出版社,亦都會係出卷嗰三間,就係 Edexcel、AQA 同埋 OCR。三間既 syllabus 都唔一樣,所以試卷都唔同。
離線kamch116
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2010-10-08
引用第10樓ridanavcr2010-10-08 03:10發表的“”:
Logic 加兩科?咁咪即係讀三科?其實 philosophy 既 syllabus 都應該有包含 logic 架,係 UCAS search logic 既 course 都係彈 phil 出黎。
Economics and Management 可以選擇,UCAS course code LN12
.......

THX..
但我E家係怕我考唔到個好成績
所以想睇定D卷係點出...
離線kamch116
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2010-10-08
o岩o岩check一check
得一間大學有齊我想讀個兩科...
但我應該入唔到個間...
可以點做
離線ridanavcr
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2010-10-09
引用第13樓kamch1162010-10-08 23:29發表的“”:
o岩o岩check一check
得一間大學有齊我想讀個兩科...
但我應該入唔到個間...
可以點做 [表情]

邊兩科?