• 16999閱讀
  • 295回復

jupas討論區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線plmplm
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 195  發表于: 2010-11-25
引用第194樓Mr-Brian2010-11-25 21:49發表的“”:
No.    Institution    JUPAS Catalogue No.    Programme Full Title    
1    HKU    JA6901    Bachelor of Science    
2    HKUST    JA5701    Bachelor of Business Administration    
3    HKU    JA6793    Bachelor of Business Administration (Information Systems)    
4    CityU    JA1119    BBA (Hons) Marketing    
.......

大吉利是講句....
如果有al 失手...
或者比預期差....
你可能會有15,6個會突然作廢.....
感覺上你個排法...好似太"進取"
後著望落真係吾多...揀親都係猛料+熱門科..
離線Mr-Brian
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 196  發表于: 2010-11-25
引用第195樓plmplm2010-11-25 23:27發表的“”:
大吉利是講句....
如果有al 失手...
或者比預期差....
你可能會有15,6個會突然作廢.....
.......

其實呢d後著擺幾多個先叫穩陣 ?
因為其實UST mechan , engine B, poly mechan 都係我心目中勁躂既時候既後著
[ 本文被Mr-Brian在2010-11-26 00:00重新編輯 ]
離線plmplm
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 197  發表于: 2010-11-26
引用第196樓Mr-Brian2010-11-25 23:52發表的“”:
其實呢d後著擺幾多個先叫穩陣 ?
因為其實UST mechan , engine B, poly mechan 都係我心目中勁躂既時候既後著

ust MECHAN 應該都要cd....
未算超後著...
engine b同poly mechan 都算既=]

後著其實真係因人而異..但係basic 大部份人都建議排法就係:
2個 higher
10個 normal
10個 below
3個 hd/asso

當然進取既higher可以扯多幾個...
但係25個....你最後咪又係入1科....
你掃曬勁野入去有咩用.... 水泡engine 我覺得起碼有5,6個....
就算到時失手...都可以排滿個band a, b丫....
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 198  發表于: 2010-11-26
引用第193樓Mr-Brian2010-11-25 18:53發表的“”:
其實我擔心既係6901既risk man係咪真係冇quota
又想入hku,又覺得risk man幾有前途所以咪揀6901囉,真係考到先算啦 [表情]

聽講近年開始有GPA limit...但詳情要問返6901 d 人喇
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 199  發表于: 2010-11-26
想讀d有關數的 ...

如果只係得CDD or CDE or DDD or DDE

有咩介紹?
離線plmplm
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 200  發表于: 2010-11-26
引用第199樓英俊2010-11-26 00:42發表的“”:
想讀d有關數的 ...
有咩介紹?

"pure" 數...定係egnine果隻計數
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 201  發表于: 2010-11-26
引用第200樓plmplm2010-11-26 01:12發表的“”:
"pure" 數...定係egnine果隻計數 [表情]

無所謂
離線busters
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 202  發表于: 2010-11-26
引用第199樓英俊2010-11-26 00:42發表的“”:
想讀d有關數的 ...
有咩介紹?

CDD for ust math(lower lower quartile )
離線Kenneth128
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 203  發表于: 2010-11-26
究竟水泡科放band b c d 會唔會有interview機會...

如果無既話 最後出黎又choose左佢地...會唔會唔夠人爭
離線Kenneth128
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 204  發表于: 2010-11-26
同埋有d 會係只抽少部份人去interview(ied)

咁如果無得去,係唔係無得入?
離線tsang0701
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 205  發表于: 2010-11-26
好sad 成績差 choose 唔到20個.....
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 206  發表于: 2010-11-26
引用第204樓Kenneth1282010-11-26 18:01發表的“”:
同埋有d 會係只抽少部份人去interview(ied)
咁如果無得去,係唔係無得入?

其實9成既科都唔會

interview除非你表現好突出..唔係的話冇乜分好加
不過如果例如得番一個位.你同另一個爭..但你有in佢冇...咁的確會有著數
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 207  發表于: 2010-11-26
引用第203樓Kenneth1282010-11-26 17:16發表的“”:
究竟水泡科放band b c d 會唔會有interview機會...
如果無既話 最後出黎又choose左佢地...會唔會唔夠人爭 [表情]

好多科都會list左放band幾先有得in架喎
離線plmplm
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 208  發表于: 2010-11-26
引用第206樓麥精2010-11-26 22:04發表的“”:
其實9成既科都唔會
interview除非你表現好突出..唔係的話冇乜分好加
不過如果例如得番一個位.你同另一個爭..但你有in佢冇...咁的確會有著數

應該話大家al,ce都一樣分最後可能會睇面試
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 209  發表于: 2010-11-27
引用第202樓yipsun2010-11-26 08:42發表的“”:
CDD for ust math(lower lower quartile [表情] )

呢科唔易入...我其實都好想入呢科