• 6122閱讀
  • 159回復

[攝影]新手買相機問題 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2010-10-13
引用第67樓leefish2010-10-12 15:13發表的“”:
有咩分別??

KIT 鏡一般而言比人既感覺係成象唔夠銳利,光圈唔夠大。所以唔少人用左無耐,好快就換鏡,咁其實都幾浪費。若然明知自己好快就會換鏡(例如我),倒不如一開始就買第二支,慳番D 錢。第一炮係比多左,但總的來說係比少左。

天涯鏡,顧名思義,一鏡走天涯也。一支鏡可以覆蓋廣角(18MM)、人像、遠攝(OVER100MM),即可以稱為天涯鏡。我個支係CANON 既18-200。TARMON 有支18-270 添,計起上黎,有效焦距去到430MM (X1.6)咁滯架啦。打雀、撲蝶、影花影蟲咩都夠哂架啦。呢類鏡最適合唔想煩,唔想帶幾支鏡出街係咁換鏡既人。出外旅行,想行裝輕便既話亦係一個好選擇。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2010-10-13
引用第68樓seattleqoo2010-10-12 15:20發表的“”:
即係即場TRADE左支KIT鏡, 換左另一支鏡.
.......

唔駛TRADE,因為個陣支天涯鏡都係套裝選擇之一。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 92  發表于: 2010-10-13
引用第73樓seattleqoo2010-10-12 16:22發表的“”:
正常黎計天涯鏡個range大d就梗係好用d.  
.......

18-135 個支已經唔算真正的KIT 鏡了。已經係天涯鏡了。雖然都係套裝配售。

一般而言,18-55個支先係KIT。有人會同時買埋55-200個支(都係千零蚊),加多支50MM 定焦,咁就可以範蓋絕大部份既常用焦距。拍友多自嘲為「窮人三寶」。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 93  發表于: 2010-10-13
引用第76樓大空翼2010-10-12 17:04發表的“”:
呢個網好多都賣500D wo! [表情]
其實500D 定係450D好呀?

500D 比450D 新,當然係500D 好。

550D 比 500D 再新,當然會比500D 再好。
[ 本文被freezefox在2010-10-13 11:33重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 94  發表于: 2010-10-13
引用第79樓Long_WFU2010-10-12 22:17發表的“”:
不過天涯鏡成像一般都無咁好

咁睇你要黎同咩比較既者。

好頂級紅圈鏡比就梗係無咁好,但同KIT 鏡比就好得多啦。同埋天涯鏡覆蓋範圍咁廣,你要佢段段都咁好就梗係無可能。所以你要熟悉你自己支鏡,邊段既焦距,邊段既光圈影出黎既成象最好。坊間有D 雜誌都會做呢類鏡頭既測試報告(當然不能盡信),係某D 焦距,某D 光圈下,天涯鏡既成象數值拍得住紅圈鏡架。

離線leefish
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 95  發表于: 2010-10-13
引用第93樓freezefox2010-10-13 10:46發表的“”:
500D 比450D 新,當然係500D 好。
.......

離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 96  發表于: 2010-10-13
引用第94樓freezefox2010-10-13 10:49發表的“”:
係某D 焦距,某D 光圈下,天涯鏡既成象數值拍得住紅圈鏡架。
.......

係咪即係果d MFT 圖???
離線leefish
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 97  發表于: 2010-10-13
引用第94樓freezefox2010-10-13 10:49發表的“”:
咁睇你要黎同咩比較既者。
.......

有無好介紹??
我呢D窮等人家,暫想一鏡走天涯....
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 98  發表于: 2010-10-13
引用第96樓seattleqoo2010-10-13 11:13發表的“”:
係咪即係果d MFT 圖???

個類啦。

離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 99  發表于: 2010-10-13
引用第98樓freezefox2010-10-13 11:35發表的“”:
個類啦。

睇左好耐........都唔識
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 100  發表于: 2010-10-13
引用第97樓leefish2010-10-13 11:13發表的“”:
有無好介紹??
我呢D窮等人家,暫想一鏡走天涯.... [表情]

若然係CANON 機,我自己用緊CANON 既18-200。我覺得真係幾方便。成象亦唔差哎。二手價宜家大概三千幾到啦。另外個支18-135 都係一個唔錯既選擇。平又平D,輕又輕D。135 雖然無200 咁遠,但都足夠應付你日常大部份既需要。我之前有支,二千蚊友情價賣左比個FD。宜家出面既二手價大概二千尾到啦。

另外,TAMRON個支18-270 都好抵用。雖然尾段個70MM 焦距成象真係幾不堪,不過你有幾何會用到呢個焦距哎,用到既話都唔會計較成象唔成象架啦。

有時影相既野,器材只係一部份,技術會更加重要。採光既位置唔好,你用咩鏡都會影得好。有技術既人,KIT 鏡都會影到好出色既作品。所以要睇自己既預算、需要、拍攝習慣,再慢慢考慮買邊類鏡。
[ 本文被freezefox在2010-10-13 16:13重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 101  發表于: 2010-10-13
引用第99樓seattleqoo2010-10-13 11:38發表的“”:
睇左好耐........都唔識 [表情] [表情] [表情] [表情]

我都唔識,所以我通常淨係睇個結論個部份就算。

離線大空翼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 102  發表于: 2010-10-13
引用第100樓freezefox2010-10-13 11:48發表的“”:
若然係CANON 機,我自己用緊CANON 既18-200。我覺得真係幾方便。成象亦唔差哎。二手價宜家大概三千幾到啦。另外個支18-135 都係一個唔錯既選擇。平又平D,輕又輕D。135 雖然無200 咁遠,但都足夠應付你日常大部份既需要。我之前有支,二千蚊友情價賣左比個FD。宜家出面既二手價大概二千尾到啦。
.......

天涯鏡影人像會比KIT鏡差嗎?
離線leefish
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 103  發表于: 2010-10-13
引用第100樓freezefox2010-10-13 11:48發表的“”:
.......

多謝老狐指點!!
睇黎要住果枝kit鏡先,一面跟你地學一面儲錢買三寶!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 104  發表于: 2010-10-13
引用第102樓大空翼2010-10-13 13:41發表的“”:
天涯鏡影人像會比KIT鏡差嗎?

點會呀,一定比KIT 鏡好!