• 4949閱讀
  • 91回復

[15/10]無線16劇晒冷吸客 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線g3rMan

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-10-15
無綫踏入台慶月在即,全台小生花旦下月 9日將晒冷出席一年一度的節目巡禮,向廣告客戶硬銷 2011年新製作,當中 16劇名單率先曝光,包括阿姐汪明荃扮 60年代女神探的《荃加福祿壽探案》、馬浚偉黐鬚扮關公的《回到三國》,以及黎耀祥化身《大太監李連英》,與慈禧太后米雪大鬥戲。

四叔李兆基家族收購 TVB尚未拍板,無綫雖內部動盪,但仍需籌劃來年製作。下月無綫踏入 43周年台慶月,繼續大鑼大鼓歌舞昇平,下月 9日全台小生花旦將晒冷出席每年向廣告客戶米飯班主推介新一年製作的節目巡禮,近日一眾藝員忙於為當日在巡禮上播放的 2011年新劇拍攝宣傳片,據悉單是劇集製作已有約 16部。

阿姐搞鬼查案
16劇中較具睇頭的,有《荃加福祿壽》的劇集版《荃加福祿壽探案》,由汪明荃親率王祖藍、李思捷及阮兆祥演出。該劇早於本月初已拍好宣傳片,劇中阿姐扮演一名 60年代女幫辦,因誤斷案件離開警探行列,改而開偵探社,並收留了三儍孤兒福祿壽,該劇監製關永忠昨證實開拍消息,他在電話中說:「套劇係明年 3月正式開拍,有 20集,會以查案形式包裝。阿姐同福祿壽都係扮嘢高手,喺劇中會又唱又跳。」
另一齣《回到三國》則大玩時空交錯,馬浚偉演關公、張國強扮劉備、麥長青扮張飛、陳國邦是諸葛亮、陳法拉是小喬、黃德斌是呂布、劉丹是曹操。故事講述吳卓羲因打機走入古代三國世界,因而與劉關張結緣,由於三國故事家喻戶曉,未開拍已惹來大批網民關注,但有網友指身形偏瘦的馬仔扮關二哥太單薄,對此馬仔說:「到真正拍時又未必係做呢個角色,我最想做諸葛亮或者周瑜。」

楊怡扮演珍妃
當頭起的黎耀祥也拍攝了《大太監李連英》的宣傳片,片中他以白眉紅唇扮宦官李連英,光緒一角由黃宗澤孭飛,米雪演慈禧太后、楊怡扮珍妃、姜大偉則扮李鴻章;另外祥仔又會跟佘詩曼拍檔必收系列的《法證先鋒 III》。其他劇集還有林保怡、鍾嘉欣合演的《九江未來》,及已拍竣的《居家兵團》、《真相》、《女拳》、《花花世界花家姐》和《心戰》(詳見附表)等。

2011節目巡禮部份劇集
劇集:《荃加福祿壽探案》 藝員:汪明荃、李思捷、阮兆祥、王祖藍
劇集:《九江未來》 藝員:林保怡、鍾嘉欣、薛家燕、陳錦鴻
劇集:《居家兵團》 藝員:汪明荃、夏雨、鄭嘉穎、廖碧兒
劇集:《萬凰之王》 藝員:宣萱、胡杏兒、陳錦鴻、胡定欣
劇集:《法證先鋒Ⅲ》 藝員:黎耀祥、佘詩曼、吳卓羲、徐子珊
劇集:《心戰》 藝員:鄭少秋、陳豪、邵美琪、黃德斌
劇集:《回到三國》 藝員:馬浚偉、陳法拉、吳卓羲
劇集:《花花世界花家姐》 藝員:佘詩曼、林峯、梁靖琪
劇集:《大太監李連英》 藝員:黃宗澤、黎耀祥、米雪、楊怡
劇集:《真相》 藝員:馬國明、楊怡、黃浩然
劇集:《大內侍衛》 藝員:馬浚偉、李詩韻、馬國明
劇集:《女拳》 藝員:黃宗澤、陳法拉、劉璇
劇集:《點解阿 Sir係阿 Sir》 藝員:鍾嘉欣、陳豪、楊怡、吳卓羲
劇集:《洪武三十二》 藝員:馬德鐘、謝天華、徐子珊、江若琳
劇集:《不速之約》 藝員:歐陽震華、林峯、楊怡
劇集:《抉宅男女》 藝員:苗僑偉、謝天華、吳卓羲、郭羨妮

http://www1.hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20101015&sec_id=462&subsec_id=830&art_id=14554988
離線ming仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2010-10-22
引用第90樓kamch1162010-10-22 05:57發表的“”:
節目巡禮超正 [表情] [表情]
個套好似仲未播?
講黃德斌,林保怡,張家輝同唔知邊個四人係雪山遇險,佢地為左生存殺左個個唔知叫咩名後食佢D肉,之後再講佢地三個點 [表情]

天與地
離線kamch116
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2010-10-22
引用第89樓國球旗2010-10-21 22:18發表的“”:
好多時節目巡禮拍果 d 片段,到正式開拍時會轉左人.....
p.s. 上年張家輝有套講雪山遇險,係咪爛左尾喇 [表情] [表情] [表情]

節目巡禮超正
個套好似仲未播?
講黃德斌,林保怡,張家輝同唔知邊個四人係雪山遇險,佢地為左生存殺左個個唔知叫咩名後食佢D肉,之後再講佢地三個點
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2010-10-21
引用第87樓kamch1162010-10-21 03:43發表的“”:
TVB遲D係未特登有半個鐘至一個鐘既專輯講來年劇集既大概內容,有冇好友遲D可以幫手搵搵LINK,我最鍾意就係睇呢套野 [表情]

引用第88樓KaTsun31@MKM2010-10-21 22:17發表的“”:

節目巡禮 [表情] [表情]

好多時節目巡禮拍果 d 片段,到正式開拍時會轉左人.....

p.s. 上年張家輝有套講雪山遇險,係咪爛左尾喇
離線Hernandez
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2010-10-21
引用第87樓kamch1162010-10-21 03:43發表的“”:
TVB遲D係未特登有半個鐘至一個鐘既專輯講來年劇集既大概內容,有冇好友遲D可以幫手搵搵LINK,我最鍾意就係睇呢套野 [表情]

節目巡禮
離線kamch116
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2010-10-21
TVB遲D係未特登有半個鐘至一個鐘既專輯講來年劇集既大概內容,有冇好友遲D可以幫手搵搵LINK,我最鍾意就係睇呢套野
離線kamch116
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2010-10-21
引用第63樓國球旗2010-10-19 23:37發表的“”:

Mag 企第一行 [表情]

我唔LIKE佢
不過都要讚下佢咁快上到位
但我就鍾意後面個班甘草多D

BTW,我比福祿壽嚇親
離線kamch116
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2010-10-21
陳錦鴻出番黎
原來唔唱K去左大陸拍戲搵多咁多錢........
都係鍾意睇醒哥拍劇多D
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2010-10-20
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:[15/10]無線16劇曬冷吸客
引用第83樓麻凡2010-10-20 20:46發表的“Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:[15/10]無線16劇曬冷吸客”:
所以我最鍾意都係最後梁朝偉醒返果場, 佢好有敎育意義咁教識左我一個人太緊張時要點做~~ [表情]

點都要搵 d 野揸手
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2010-10-20
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:[15/10]無線16劇曬冷吸客
引用第81樓seattleqoo2010-10-20 17:26發表的“Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:[15/10]無線16劇曬冷吸客”:
乜呢套係笑片黎咩 [表情] [表情] [表情]   係返左去3國果段笑囉, 現代果段又強姦又死人又殺人. 最後仲要懶深奧咁咩體會到"人嚮有危難時就會團結起來, 當冇事之後又會變返一盤散沙"[表情] [表情]

所以我最鍾意都係最後梁朝偉醒返果場, 佢好有敎育意義咁教識左我一個人太緊張時要點做~~
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2010-10-20
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:[15/10]無線16劇曬冷吸客
引用第81樓seattleqoo2010-10-20 17:26發表的“Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:[15/10]無線16劇曬冷吸客”:
乜呢套係笑片黎咩 [表情] [表情] [表情]   係返左去3國果段笑囉, 現代果段又強姦又死人又殺人. 最後仲要懶深奧咁咩體會到"人嚮有危難時就會團結起來, 當冇事之後又會變返一盤散沙"[表情] [表情]

俾人強姦果個女仔係邊個黎
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2010-10-20
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:[15/10]無線16劇曬冷吸客
引用第80樓麻凡2010-10-20 14:26發表的“Re:Re:Re:Re:Re:Re:[15/10]無線16劇曬冷吸客”:
其實我覺得史上最有型最神似的諸葛亮, 偏偏就在這套笑片中。 [表情]

乜呢套係笑片黎咩   係返左去3國果段笑囉, 現代果段又強姦又死人又殺人. 最後仲要懶深奧咁咩體會到"人嚮有危難時就會團結起來, 當冇事之後又會變返一盤散沙"
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2010-10-20
Re:Re:Re:Re:Re:Re:[15/10]無線16劇曬冷吸客
引用第79樓基斯坦奴2010-10-20 14:23發表的“Re:Re:Re:Re:Re:[15/10]無線16劇曬冷吸客”:
最後成班排一直線殺前面果個...最後尾果個要拎多把刀插自己 [表情]

其實我覺得史上最有型最神似的諸葛亮, 偏偏就在這套笑片中。
離線基斯坦奴
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2010-10-20
Re:Re:Re:Re:Re:[15/10]無線16劇曬冷吸客
引用第77樓麻凡2010-10-20 14:04發表的“Re:Re:Re:Re:[15/10]無線16劇曬冷吸客”:
諸葛亮同周瑜搞, 仲有男變女女變男, 阿叔做左關公老婆, 李綺紅做張飛......... [表情]

最後成班排一直線殺前面果個...最後尾果個要拎多把刀插自己
離線加歷查
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2010-10-20
Re:Re:Re:[15/10]無線16劇曬冷吸客
引用第58樓國球旗2010-10-18 21:49發表的“Re:Re:[15/10]無線16劇曬冷吸客”:
點解我會諗起「水滸無間道」 [表情] [表情] [表情]

呢套幾好睇