• 5815閱讀
  • 156回復

政府推額外印花稅最多成半 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 135  發表于: 2010-11-22
引用第134樓liuming2010-11-22 14:06發表的“”:
真慘...
.......

施政時間咁急速,無過渡期,實有類似既個案。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 136  發表于: 2010-11-22
引用第135樓freezefox2010-11-22 15:37發表的“”:
施政時間咁急速,無過渡期,實有類似既個案。

當佢有過渡期又會有人話放生炒家
總之政府無論幾時做任何措施,或者係唔採取任何措施,都係動輒得咎
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 137  發表于: 2010-11-22
引用第136樓Erikson2010-11-22 18:12發表的“”:
總之政府無論幾時做任何措施,或者係唔採取任何措施,都係動輒得咎

個人覺其實放生d炒家好殺錯d用家.
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 138  發表于: 2010-11-22
引用第136樓Erikson2010-11-22 18:12發表的“”:

咪住先,真係「放生」炒家有咩問題先?

個政策既目的唔係想趕絕炒家,係想打擊炒風。施政既目的只係想係繼後既日子入面D 人唔好炒到顛哂,樓巿唔好形成泡沬,而唔係想攞個班炒家命喎。比條路佢地走,等佢地唔駛捐手爛腳,有咩所謂?唔通就係因為佢地炒過樓,賺過錢,宜家就要冚佢旗?

攪清楚我地施政個目的先。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 139  發表于: 2010-11-22
引用第137樓seattleqoo2010-11-22 18:37發表的“”:
個人覺其實放生d炒家好殺錯d用家.

但用家買樓點都要承包一定的風險~
只不過,現時的政府的手段太狠了...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 140  發表于: 2010-11-22
引用第139樓liuming2010-11-22 19:09發表的“”:
但用家買樓點都要承包一定的風險~
只不過,現時的政府的手段太狠了...

我反而覺得狠唔係問題。因為唔狠就唔會有效果。

但狠得黎要通人情先得架。正如頭先所講,政策唔係為左對付炒家,佢地唔係罪犯!政策係為左打擊炒風。我地唔係要趕絕個班炒家,攪到佢破產我地就高興。我地只係要令炒風遏止。

所以我之前都話,你徵收額外印花稅,若然係計差價,你收50%我都贊成!再高都OK!但你收15%,不論賺蝕,咁就奇哉怪也了!唔通一般用家換樓,無炒樓無賺過錢都要比呢D 印花稅?於理不通者。

同樣地,為打擊炒風而推出額外印花稅好應該,但咁急要施行為左咩?如果呢個政策係真係有效既,你單單係宣佈都夠哂,比一兩個月既過渡期比D 用家好合情合理者。20 號即時推行,同下個月或者再下個月先推行,係效果上會有分別咩?

離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 141  發表于: 2010-11-22
引用第140樓freezefox2010-11-22 19:46發表的“”:
所以我之前都話,你徵收額外印花稅,若然係計差價,你收50%我都贊成!再高都OK!但你收15%,不論賺蝕,咁就奇哉怪也了!唔通一般用家換樓,無炒樓無賺過錢都要比呢D 印花稅?於理不通者。.......

就之前有人提過的物業買賣利得稅.
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 142  發表于: 2010-11-22
引用第140樓freezefox2010-11-22 19:46發表的“”:
我反而覺得狠唔係問題。因為唔狠就唔會有效果。
.......

政府係電台解釋過唔想只係賺錢先收額外印花稅
係因為唔想政府承擔投資風險
但局長又解釋得唔清唔楚...
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 143  發表于: 2010-11-22
引用第142樓CKL2010-11-22 20:01發表的“”:

政府有乜野投資風險要承擔,咁講法即係擺到明想用呢樣野黎搵錢,個風險就係唔想跌市果陣無錢搵……
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 144  發表于: 2010-11-22
大家要搞清楚一樣野,炒家並唔係萬惡,佢地只係機會主義者……

歸根咎底,佢地並唔係樓價不斷上升既主要原因,正如好耐以前都講過,真正的原因係聯繫匯率……

既然無辦法去郁個聯繫匯率 (環境差果陣話唔郁得,好境果陣亦話唔郁得),我都同意實施一的措施去減低炒家既影響,但係今次的措施有幾大問題︰

一. 將兩年內放樓的不問因由一刀切全部定義為炒家,無論你賺錢/蝕錢定係要黎救命既都無理會

二. 既然係為左打擊炒家,理應賣方去支付呢個額外印花稅,但係政府為左貪方便,將佢變左買賣雙方都有法律責任,於理不合

三、四. 就係老狐講果兩點
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 145  發表于: 2010-11-22
引用第142樓CKL2010-11-22 20:01發表的“”:

我唔明。點樣承擔投資風險?政府有咩風險?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 146  發表于: 2010-11-22
坦白講,呢個政策只會帶黎短期衝擊,長遠黎講,樓價仍然係會升,只要外在客觀環境不變:

1. 接近0 既利率周期仍存在

2. 量化寬鬆政策繼續施行

熱錢仍然會不斷流入,商品仍然會因為美元持續貶值而升值,樓宇都係商品,避唔到呢個大趨勢。

離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 147  發表于: 2010-11-22
引用第145樓freezefox2010-11-22 20:20發表的“”:
我唔明。點樣承擔投資風險?政府有咩風險?

我都唔明
我都唔明政府可以有乜野風險...

對 於 措 施 可 能 影 響 因 經 濟 困 難 蝕 賣 物 業 的 非 炒 家 , 鄭 汝 樺 在 一 個 電 台 節 目 說 , 如 果 只 向 賺 錢 的 賣 家 徵 收 額 外 印 花 稅 , 等 於 政 府 分 擔 了 投 資 風 險 , 而 且 未 必 有 效 打 擊 到 短 炒 。
http://www.rthk.org.hk/rthk/news/expressnews/20101120/news_20101120_55_714067.htm
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 148  發表于: 2010-11-22
引用第144樓火鳳凰2010-11-22 20:17發表的“”:
大家要搞清楚一樣野,炒家並唔係萬惡,佢地只係機會主義者……
歸根咎底,佢地並唔係樓價不斷上升既主要原因,正如好耐以前都講過,真正的原因係聯繫匯率……
既然無辦法去郁個聯繫匯率 (環境差果陣話唔郁得,好境果陣亦話唔郁得),我都同意實施一的措施去減低炒家既影響,但係今次的措施有幾大問題︰
.......

聯繫匯率是萬萬不能改ar!!!
改左仲大鑊~~
離線BVEsun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 149  發表于: 2010-11-22
引用第133樓迪克2010-11-22 13:44發表的“”:
苦儲8年錢 上樓夢一日變噩夢
(明報)2010年11月22日 星期一 05:10
【明報專訊】「政府打暈炒家,更打死了用家!」港府引入額外印花稅打擊炒樓,令過去周六、日二手成交急跌近八成,而新政公布前簽下臨時買賣合約的真正用家,更成最倒霉的犧牲品,僅屯門   、天水圍   已牽連至少數百人。有人忍痛撻訂,有人因按揭突然收緊,四出為首期徬徨撲水。深水埗一名蝸居族不惜戒吃早餐,苦儲8年首期成功結婚,卻不幸在新政公布前十多小時簽下臨約,隨時上車夢碎兼賠上3年血汗儲蓄,他狠批政府殺錯良民,「我從天堂跌落地獄,如果有人發起遊行,我一定衝出去!」
按揭收緊 恐被迫撻訂
.......

佢真係慘到嘔