• 5098閱讀
  • 71回復

「Peter」輸錢又輸錶 象棋殘局騙走勞力士 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2011-01-07
引用第44樓辛尼關2011-01-07 21:10發表的“”:
其實我只係想研究下盤棋-.-
再者即使到最後只要黑棋隻車唔係食隻兵而係將搶中線得唔得?

得~ 但係盤棋到0個度都無咩分別啦~
仲有隻紅車
將唔移得﹐咪移隻車囉
都係和局
離線辛尼關
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2011-01-07
引用第45樓tc22182011-01-07 21:14發表的“”:
得~ 但係盤棋到0個度都無咩分別啦~
仲有隻紅車
將唔移得﹐咪移隻車囉
都係和局

係喎:$多謝指教:$
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2011-01-08
其實佢又無出老千,所有資料都係公開(紅黑兩棋擺好晒位),佢又無講明你有機會贏..(事實都可以和)
你自己願意挑戰,算得上係呃咩?
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2011-01-08
引用第47樓真秘密2011-01-08 14:51發表的“”:
其實佢又無出老千,所有資料都係公開(紅黑兩棋擺好晒位),佢又無講明你有機會贏..(事實都可以和)

欺詐及勒索
(1) 任何人以欺騙手段(不論該欺騙手段是否唯一或主要誘因)而不誠實地取得屬於另一人的財產,意圖永久地剝奪該另一人的財產,即屬犯罪,循公訴程序定罪後,可處監禁10年。

佢無講到明係咩局,咪不誠實

離線kamch116
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2011-01-08
其實紅棋行先既話根本一開始黑色就要少兩隻棋
只不過放係到昆人比人以為黑棋好有優勢
離線基斯坦奴
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2011-01-08
成班人係度研究盤棋
我只係羨慕16歲就戴勞...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2011-01-08
引用第47樓真秘密2011-01-08 14:51發表的“”:

我都係咁諗
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2011-01-08
引用第50樓基斯坦奴2011-01-08 18:32發表的“”:
[表情] [表情] 成班人係度研究盤棋
我只係羨慕16歲就戴勞... [表情] [表情] [表情]

依樣我覺得唔值得羨慕
一個16歲既人,需要既唔會係勞
離線辛尼關
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2011-01-08

認同!
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2011-01-08

夠膽除低隻錶都已經戇居......

講真真係俾你贏左又點..... 你估人地真係會現兜兜俾現金你咩....

俾我輸左都唔認數啦......
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2011-01-08
引用第48樓智者2011-01-08 14:56發表的“”:
欺詐及勒索
(1) 任何人以欺騙手段(不論該欺騙手段是否唯一或主要誘因)而不誠實地取得屬於另一人的財產,意圖永久地剝奪該另一人的財產,即屬犯罪,循公訴程序定罪後,可處監禁10年。
.......

個人覺得好難proof到"欺騙手段"D個point...
佢就咁係街邊擺個棋局係到...之後阿PETER自己行埋去同人玩...
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2011-01-08
引用第52樓Erikson2011-01-08 21:03發表的“”:
依樣我覺得唔值得羨慕
一個16歲既人,需要既唔會係勞

需要o既係勞力
只愛足球
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2011-01-09
引用第49樓kamch1162011-01-08 17:33發表的“”:
其實紅棋行先既話根本一開始黑色就要少兩隻棋
只不過放係到昆人比人以為黑棋好有優勢 [表情]

其實我就咁睇個圖.. 未睇講解果時..
我係覺得紅棋羸面大d...
其實兩邊都係有可能一步就將死對方.. 差左邊邊行先..

通常呢d 殘局..
行先果邊會有絕對優勢...
離線ringo418
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2011-01-19
今年讀中五,玩象棋超過 10年、更曾參加過公開賽的 Peter看過殘局後加入議論

身為職業四段棋手的陳志豪模擬騙徒一方,以紅棋先行,示範黑方如何破解,至少要下 10步棋,才會出現紅、黑只剩一隻車的和局

先唔好理係唔係一班人拉攏你入局, 人地打開門口set 得個局黎搵錢, 你估人地流既 ?
就算人地唔識象棋, 都會好似練檯波o甘, set 個陣日日練十個鐘, 練到熟為止啦.

職業既遇到呢o的所謂既殘局, 都要好小心去行先變和局...
玩過十年, 玩過公開賽就以為自己好得....
離線萊斯特
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2011-01-19
引用第58樓ringo4182011-01-19 19:47發表的“”:
今年讀中五,玩象棋超過 10年、更曾參加過公開賽的 Peter看過殘局後加入議論 [表情]
身為職業四段棋手的陳志豪模擬騙徒一方,以紅棋先行,示範黑方如何破解,至少要下 10步棋,才會出現紅、黑只剩一隻車的和局
先唔好理係唔係一班人拉攏你入局, 人地打開門口set 得個局黎搵錢, 你估人地流既 ?
.......

我諗佢e個富家子弟只係不吃人間煙火, 不知民間疾苦, 以為個個都真係咁有閑情閑錢咁樣研究棋局