• 1580閱讀
  • 19回復

為收三幅田 用龐大警力 300 PTU強拆菜園村 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線yanyan

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-01-20
【本報訊】政府昨晨出動龐大警力突襲菜園村,約 300名機動部隊( PTU)、逾百港鐵工人硬闖三戶農田。工人將水馬擲入農地、豎立圍板、鐵網,趕走老農戶。推土機殺入鏟平大片木瓜林,村民保護家財時流血受傷、被抬走,過年前夕更頓失生計。菜園村關注組直斥政府暴力強拆可恥,村民下午推翻部份工地鐵網以示抗議。
記者:雷子樂

強拆大軍昨晨突擊收地,三幅鄰近馬路的農地遭殃。村民馮潔珍的家園最先失守。約 8時 20分,兩部載滿工人的雙層巴士殺到,保安員、工人落車,將她的農地圍住。工人將水馬擲入農地,再拖喉硬闖給水馬灌水,匆匆在農地四周圍起鐵網。珍姐反抗,被四名保安抬走。「佢哋好似爛仔咁收地,警察就咁企喺度維護權貴,話上頭有柯打,唔好放鬆」。

村民護村受傷倒地
放大圖片

巡守隊少女在農地前坐下,被保安築成人鏈包圍。

農戶林富昌在錦上路的 3萬呎田地,差不多同時受襲。當時他離家上班,接到電話得悉農田被鏟,馬上折返。「種咗菜、木瓜、生果,政府仲未點算青苗,鏟平晒點計算賠償?」他向警察求助,警員叫他自行跟地政總署溝通。
最後一擊是村口漢嫂逾 20萬呎的木瓜林。 79歲的漢嫂欲回家死守,警員不讓她踏入田園。中風的丈夫漢叔坐輪椅到場護村,也被擋在防線外。村民高呼:「停工」、「還我生計、還我家園」,工人在抗議聲中開動推土機,數十分鐘就將數百棵木瓜樹推倒,留下一地木瓜。
雙方對峙到正午,漢嫂頭暈不適,要求返家取藥,警員只把她圍住不予放行。發哥卻越過警察防線,混亂間跌倒大腿留血受傷。他倒在泥土上表情痛苦,等了近半小時才獲安排送院。工人在兩母子不足十米的範圍內,如常燒焊、圍鐵網,保安則蹲下食午飯。

聲援青年與警互罵
放大圖片

80後下午到場聲援村民,與警員對罵。

80後青年陸續趕來聲援,警員阻止他們前進,雙方有輕微推撞、互相指罵,有 80後跌倒,警察舉起標語警告他們不得越過封鎖線,並一度抬人。下午 2時許,菜園村民作最後反抗,約 30人齊手搖動工人剛圍起的鐵網,將鐵網拉倒後離開。菜園村關注組主席高春香批評政府違反去年雙方達成先建村後拆村的共識,表明村民對武力強制收地不會就範。運輸及房屋局表示,昨日的收地行動不涉及房舍,政府會加緊餘下收地工作。

http://www1.hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110119&sec_id=4104&art_id=14885176
[ 本文被yanyan在2011-01-20 22:49重新編輯 ]
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-01-20
殺雞焉用牛刀
離線萊斯特
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-01-20
分30批每個月輪流巡南生圍啦
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-01-20
菜園村係咪之前天價賠償果班?

睇片見到班村民都幾蠻下
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-01-20
幾時用到飛虎隊?

離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-01-20
引用第3樓victorally2011-01-20 09:54發表的“”:
菜園村係咪之前天價賠償果班?
睇片見到班村民都幾蠻下 [表情]

我睇新聞訪問個阿姐, 佢都真係幾串: 我係收左成千萬, 但而家唔係錢0既問題, 係我未搵到地方搬....
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-01-20
引用第5樓seattleqoo2011-01-20 11:09發表的“”:
我睇新聞訪問個阿姐, 佢都真係幾串: 我係收左成千萬, 但而家唔係錢0既問題, 係我未搵到地方搬.... [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]

天怒
人怨
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-01-20
引用第5樓seattleqoo2011-01-20 11:09發表的“”:
我睇新聞訪問個阿姐, 佢都真係幾串: 我係收左成千萬, 但而家唔係錢0既問題, 係我未搵到地方搬.... [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]

*&#%$@#&^$*&

我想爆粗!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-01-20
錢又收左,仲要係天價賠償。搬就唔肯搬,嘩!你咪仲惡過D 大地主?!

離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-01-20
引用第8樓freezefox2011-01-20 11:45發表的“”:
錢又收左,仲要係天價賠償。搬就唔肯搬,嘩!你咪仲惡過D 大地主?! [表情] [表情] [表情]

睇番d舊聞
原來農地收$500/呎, 住地$1000/呎

宜家抗爭果jar會唔會係未收到/拒絕左呀?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-01-20
引用第9樓victorally2011-01-20 12:05發表的“”:
睇番d舊聞
原來農地收$500/呎, 住地$1000/呎
宜家抗爭果jar會唔會係未收到/拒絕左呀?

我唔知其他啦!

但至少有一個係收左成千萬都係到生人霸死地啦!

離線Elvis
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-01-20
引用第10樓freezefox2011-01-20 12:53發表的“”:
我唔知其他啦!
.......

會唔會係未到DEADLINE收地呀??
或者未達成協議呢??

因為睇新聞好似話有D村民未妥協就收左佢地塊地~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-01-20
引用第11樓Elvis2011-01-20 15:38發表的“”:
會唔會係未到DEADLINE收地呀??
或者未達成協議呢??
因為睇新聞好似話有D村民未妥協就收左佢地塊地~

我相信入便咩情況都會有。

我相信一定有d 人係寧願唔要錢都要保住自己既家。一定有d 咁既人。亦一定有部份人其實未同政府達成協議,政府就強行收地。但達唔成協議既原因為邊?政府賠償不合理,唔公道,定係有人貪得無厭,獅子開大口?咁就要逐個case 逐個case 睇。

但至少肯定,有部分人根本就係混水摸魚,保家為名,屈錢為實!利用傳媒黎達到佢地既個人私心………

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-01-20

收成千萬出番黎市區..唔大洗,下半世都無憂啦
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-01-20
引用第13樓三郎2011-01-20 16:32發表的“”:
[表情] [表情] [表情] 收成千萬出番黎市區..唔大洗,下半世都無憂啦

通常瘟疫黎瘟疫去,好快會駛哂。