• 1564閱讀
  • 33回復

港買樓負擔 遠較紐倫沉重 樓價等於家庭年收入11倍 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線seattleqoo

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-01-25
【明報專訊】 美國顧問公司Demographia,發表針對英語世界的供樓負擔調查,發現香港樓價相對家庭每年收入中位數,足足高達11.4倍,明顯超過紐約及倫敦,並是82個主要研究城市中最高。調查又界定,凡超出5.1倍已被視為「嚴重不能負擔」,換言之,香港目前樓價比較「嚴重不能負擔」,還要嚴重得更多。

達「嚴重不能負擔」水平

Demographia主要針對英語地區作研究,對象包括英國、美國、澳洲、加拿大、愛爾蘭、新西蘭及首次加入的香港。但這調查沒有直接指出,香港是全球最貴樓價,而《彭博》在引述這調查時,則以《香港全球樓價最貴》作標題。事實上,這調查沒有幅蓋中國、亞洲各國等樓價和負擔比率,同樣急升的國家和地區。

調查顯示,去年香港樓價中位數為258萬元,家庭年收入中位數為22.54萬元,樓價差距達11.4倍,遠超紐約的6.1倍及倫敦政府區的7.2倍,排名首位。該公司指出,過去7年研究,只有2006年及2007年的洛杉磯,即在次按危機爆破前,曾升至11.5及11.4倍的相若水平。

英語國家 悉尼樓價最貴

顧問公司指出,調查對象中全共有24個地區的樓價達到「嚴重不能負擔」程度,除首位的香港達11.4倍外,英語國家中,以悉尼樓價最貴,達到9.6倍的「嚴重」程度,其次為溫哥華,亦錄得9.5倍。據了解,有關調查是根據2010年第3季數據,按平均樓價中位數除以全年家庭平均收入進行評分。其中3倍或以下為「可負擔水平」(Affordable),3.1倍至4.0倍為「輕微不可負擔」(Moderately Unaffordable),4.1倍至5.0倍為「過度不可負擔」(Seriously Unaffordable),超出5.1倍為「嚴重不能負擔」。

http://property.mpfinance.com/cfm/pa3.cfm?File=20110125/paa01/laa1.txt
[ 本文被seattleqoo在2011-01-25 22:33重新編輯 ]
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-01-25
有証有據而家個樓價係好貴的.
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-01-25
唔使佢做調查我都知啦
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-01-25
唉...快 d 跌 la 個市...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-01-25
引用第1樓seattleqoo2011-01-25 12:34發表的“”:
有証有據而家個樓價係好貴的.

但係因為宜家個利息超低,所以D 人係唔覺的。亦都「供」得起。一旦個利息向上升,就會爆煲。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-01-25
引用第3樓liuming2011-01-25 12:39發表的“”:

你發達喇
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-01-25
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-01-25
引用第3樓liuming2011-01-25 12:39發表的“”:

無咁快,除非有咩特發性既事件發生,否則,呢煲粥最少要煲多年零兩年先會滾瀉。甚至有可能顛起上黎連續三幾年大升巿都未定。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-01-25
引用第4樓freezefox2011-01-25 12:40發表的“”:
但係因為宜家個利息超低,所以D 人係唔覺的。亦都「供」得起。一旦個利息向上升,就會爆煲。

傳聞就黎冇得做hibor
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-01-25
我LA呢個屋企由17年前入住既300K美元升到高峰其過左1M
LA同HK同樣地難買屋
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-01-25
假試兩公婆月入三萬幾四萬,買一間三百萬五百零尺既樓。佢地儲到筆首期有五六十萬。咁做二百五萬按揭既話,分三十年供,佢地每個月都係供萬零蚊,佔總入息只係三分一,唔算辛苦。所以宜家個供求都仲「平衡」到。

九七個陣,供樓既支出好多時都超過總入息既一半,甚至有好多人顛到佔總入息既三分二。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-01-25
引用第8樓seattleqoo2011-01-25 12:42發表的“”:
傳聞就黎冇得做hibor [表情] [表情] [表情]

有得做都唔好做啦。宜家做無著數架啦。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-01-25
引用第10樓freezefox2011-01-25 12:45發表的“”:
假試兩公婆月入三萬幾四萬,買一間三百萬五百零尺既樓。佢地儲到筆首期有五六十萬。咁做二百五萬按揭既話,分三十年供,佢地每個月都係供萬零蚊,佔總入息只係三分一,唔算辛苦。所以宜家個供求都仲「平衡」到。
九七個陣,供樓既支出好多時都超過總入息既一半,甚至有好多人顛到佔總入息既三分二。

買一間三百萬五百零尺既樓...
市區已經冇咩好揀了...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-01-25
引用第7樓freezefox2011-01-25 12:41發表的“”:
無咁快,除非有咩特發性既事件發生,否則,呢煲粥最少要煲多年零兩年先會滾瀉。甚至有可能顛起上黎連續三幾年大升巿都未定。 [表情]

政府經過98-03慘痛經歷之後, 而家唔會亦唔識控制市. 高地價呢家白粉, 香港人都係有排吸.
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-01-25
引用第12樓liuming2011-01-25 12:46發表的“”:
買一間三百萬五百零尺既樓...
市區已經冇咩好揀了... [表情]

盈翠頂層複式呎價貴過太古城了.

3百萬搵單棟式仲有的. 大型屋苑就唔好諗.