• 2085閱讀
  • 71回復

[電影評論]《情癲大聖》 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線迪克

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2005-12-07
2005年歲末的電影市場大戰已經拉開帷幕﹐而作為今年四部賀歲片之一的大話西游終極篇《情癲大聖》一直保持低調﹐沒有進行大規模的宣傳活動。昨日﹐該片在中影公司舉行大型看片會﹐記者在觀影後感到﹐與前兩部《大話西游》系列片相比﹐《情癲大聖》的特技制作以及情節上的安排都具有更多的可看性。(chinesenewsnet.com)

一個不變的主題

在塑造完孫悟空的愛情故事之後﹐導演劉鎮偉在《情癲大聖》裡打出“唐僧牌”﹐一心向佛的唐僧竟然被一段三角戀所包圍﹐但該系列片中的主題並沒有改變。正如影片結尾如來佛祖對唐僧說的一段話﹐“你有沒有想過﹐愛一個人並不一定要有結果呢﹖不追求結果的愛就不會有盡頭的一天。我相信這個女子今天到天庭請罪就是打算犧牲自己﹐並沒有想過有機會再與你想見﹐這種不追求結果的愛才是無限的。”無論是當年至尊寶的愛情還是如今唐僧的戀情﹐“愛一個人是無罪的﹐神仙佛祖也不能阻擋”這個劉鎮偉一向推崇的主題思想並沒有發生改變。

兩個形式上的變化

當年的《大話西游》曾讓周星馳的無厘頭風格與影片一同成為了經典﹐但《情癲大聖》卻完全顛覆了之前的兩部﹐不但劇情變得天馬行空﹐就連演員也全部換成了新生力量。劉鎮偉表示﹕“如果沒有周星馳就拍不出電影﹐那我早就離開電影界了。”10年間電腦特技更為廣泛地應用到電影拍攝中﹐為此劉鎮偉參照了《哈利•波特》《指環王》以及《星球大戰》等影片﹐將其中的經典鏡頭克隆在自己的影片中。

三大引人注目的特色

10年前﹐《大話西游》創造出的經典似乎成為難以逾越的鴻溝。如今﹐劉鎮偉在電腦特技的幫助下將自己的構思無限延展。金箍棒變賽艇、 UFO降落、與外星人大戰的出現都給人帶來耳目一新的感覺。此外﹐由日本著名音樂人久石讓創作的配樂貫穿在整部影片中﹐時而空靈時而激情﹐並根據該片的風格在一些橋段中加入了喜劇配樂。最後一點就是外景地的選擇。《大話西游》前兩部作品曾在西北荒涼之地選景﹐用以表現西游之行的艱險﹐而《情癲大聖》中有九成的外景地在湖北神農架拍攝。該地區內的潮陽河石灘、環滁山的巴桃園景區以及大龍潭等都被拍攝于畫面之中﹐使得整部影片的色彩絢麗﹐景色優美﹐呈現出一種夢幻中的仙境。

(chinesenewsnet.com)
[ 本文被Kin^^在2006-03-20 20:43重新編輯 ]
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2005-12-07
本來睇呢套野毫無興趣,但睇完呢篇野,我開始改變睇法了

原來....呢套野係當年周星馳o既西遊記o既第三部
月光寶盒同仙履奇緣都係我自己好鐘意o既作品...
呢套野係佢地o既第3集......呢點已經好吸引

不過話時話,呢點咁重要,好心英皇就拎出o黎做selling pt.啦!
起碼大家都會諗起星仔先啦!
只愛足球
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2005-12-07
對阿sa無信心=="
but我想睇
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2005-12-07
對阿sa冇信心咋?

我對boy'z,e沙啤拿都冇信心喎

所以我先一開始認為呢套野係.....垃圾....(容許我直接咁講!)

但竟然係當年星仔o既西遊記續集...真係係我心目中搶返唔少分
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2005-12-07
仲有久石讓呢!

佢做配樂,可能好正下

哈爾d music我都仲覺得好正
成日都想聽返!
只愛足球
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2005-12-07
下面是引用迪克於2005-12-07 10:43發表的:
對阿sa冇信心咋?
我對boy'z,e沙啤拿都冇信心喎
所以我先一開始認為呢套野係.....垃圾....(容許我直接咁講!)
.......

睇d宣傳片
d特技好似用得幾濫下=="
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2005-12-07
下面是引用迪克於2005-12-07 10:36發表的:
本來睇呢套野毫無興趣,但睇完呢篇野,我開始改變睇法了
原來....呢套野係當年周星馳o既西遊記o既第三部
月光寶盒同仙履奇緣都係我自己好鐘意o既作品...
呢套野係佢地o既第3集......呢點已經好吸引
.......

e! 同道中人喎...

呢兩部戲裡面既對白...我都仲好記得...

星仔對朱茵講果句呢...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2005-12-07
咁sun姐會唔會因為佢係第三集而有興趣睇呢?
只愛足球
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2005-12-07
其實我睇一本雜誌有劉鎮偉既傳訪度有提及過
點解佢今次又要用西遊記黎做主題?

原因之一固然係大話西遊既延續
不過最重要既係上兩套大話西遊o係中國大陸同外地都攞哂奬
因為唔單只娛樂性豐富咁簡單, 仲好有內容

不過香港既電影頒奬禮睇唔起周星馳同劉鎮偉
所以就無俾到奬佢\

佢今次拍返西遊記主題係因為佢要爭返一口氣咁話喎
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2005-12-07
好~決定去戲院支持佢!

月光寶盒同仙履奇緣都真係好正o架嘛!
以當時o黎講,套野o既化妝技術非常出色添啦!
只愛足球
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2005-12-07
咁我未必去戲院睇喎...始終由d演技比較嫩既人來做...
我會無咩興趣的...

雖然我都唔認為朱茵同其他既女角做得出色...
但起碼有得睇周星馳同達哥先啦...
再加上佢果幾句對白...真係睇到好感動...

星仔初出度既拍既x歷先鋒...我已經好鐘意了...

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2005-12-07
演技比較嫩...

你真厚道呢~
只愛足球
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2005-12-07
下面是引用迪克於2005-12-07 16:56發表的:
演技比較嫩...
你真厚道呢~

咁唔係用嫩...可以用咩來形容?? XDD

離線kamiru
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2005-12-07
我驚呢套野會影衰星爺果兩套.......

除o左阿sa之外,我同英皇果幾條蛋散一d興趣都無~~

就算係唔駛錢有得睇我都唔會去睇~~
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2005-12-08
如果唔係周星星, 劉鎮偉亦都拍唔出西遊記1&2咁精彩, 所以唔認為呢套戲可以比得上有咁好, 檸檬點及得星爺呀?
因為太鍾意之前果兩齣, 唔想破壞我對之前仙履奇緣果個結果0既印象同感覺, 所以唔會睇!