• 3707閱讀
  • 125回復

政府擬推新3招 圖扭轉樓價必升預期 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2011-02-09
我幾個月前去睇過4小龍d車位, 果時賣緊40個, 而家已經叫緊60個, 真係痴孖根.
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2011-02-09
引用第14樓seattleqoo2011-02-09 01:07發表的“”:
要為那個時刻做好準備 [表情] [表情] [表情] [表情]

我未準備好
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2011-02-09
引用第16樓國球旗2011-02-09 01:08發表的“”:
我未準備好 [表情] [表情] [表情]

每個星期有三晚都可以準備的
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2011-02-09
引用第15樓seattleqoo2011-02-09 01:08發表的“”:
我幾個月前去睇過4小龍d車位, 果時賣緊40個, 而家已經叫緊60個, 真係痴孖根. [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]

60個…… 以前成層樓既價錢……
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2011-02-09
引用第18樓火鳳凰2011-02-09 01:16發表的“”:
60個…… 以前成層樓既價錢…… [表情] [表情]

d錢係咁扁值, 果d咩儲蓄定期儲蓄基金全部追唔上
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2011-02-09
引用第19樓seattleqoo2011-02-09 01:21發表的“”:
d錢係咁扁值, 果d咩儲蓄定期儲蓄基金全部追唔上 [表情] [表情] [表情] [表情]

有錢既更加有錢,窮既更加窮,夾心既更加夾心……
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2011-02-09
引用第10樓seattleqoo2011-02-09 00:29發表的“”:
政府肯唔肯平價賣地先?? 如果繼續高價賣地, 就算起多d細單位都一樣可以當豪宅賣.

政府唔高價賣地,但係收多d稅,咁咪一樣衰
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2011-02-09
早排睇鏗鏘集,講仇富的問題,講地產霸權主義,訪問陳坤耀,佢一語道出香港地產霸權形成既原因,就係政府既政策令到地產商變成寡頭籠斷!若然引入競爭,真真正正開放巿場,就唔會變成宜家呢個樣。我十分認同呢個講法。你攪幾多呢臨政策都係多餘,根本問題從來都無改變過。

至於樓價,唔應該壓止佢,應該任佢升,等佢升快D 升勁D。因為愈升得快愈升得勁,佢就愈快爆煲。到時唔駛你出招個樓價都會跌番去之前個個位。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2011-02-09
引用第10樓seattleqoo2011-02-09 00:29發表的“”:
政府肯唔肯平價賣地先?? 如果繼續高價賣地, 就算起多d細單位都一樣可以當豪宅賣.

平價賣地並唔等於平價賣樓...
你睇洪水橋o個個新盤?5000蚊呎ar...
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2011-02-09
呢類小政策效用真係有限...
一係就由大政略改變

唔係就唯有一齊等樓市爆煲
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2011-02-09
引用第22樓freezefox2011-02-09 08:20發表的“”:
早排睇鏗鏘集,講仇富的問題,講地產霸權主義,訪問陳坤耀,佢一語道出香港地產霸權形成既原因,就係政府既政策令到地產商變成寡頭籠斷!若然引入競爭,真真正正開放巿場,就唔會變成宜家呢個樣。我十分認同呢個講法。你攪幾多呢臨政策都係多餘,根本問題從來都無改變過。
至於樓價,唔應該壓止佢,應該任佢升,等佢升快D 升勁D。因為愈升得快愈升得勁,佢就愈快爆煲。到時唔駛你出招個樓價都會跌番去之前個個位。

通常一"冧"既話就唔會跌番去之前個個位,而係會跌過籠,之前係咁話買唔到樓果班準買家就會失晒蹤……
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2011-02-09
雖然我都好想樓價跌, 但諗起到時個社會有好多負資產其實係好慘的. 果d大陸投資者就話之佢, 但會連累埋好多真正香港用家.
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2011-02-09
引用第25樓火鳳凰2011-02-09 11:00發表的“”:
通常一"冧"既話就唔會跌番去之前個個位,而係會跌過籠,之前係咁話買唔到樓果班準買家就會失晒蹤…… [表情]

因為到時唔知點解買樓又突然變得唔迫切了。可以用D錢黎去左旅行先,或者飲飲食食,或者買車先都未定。

買樓既野就………慢慢黎都未遲。等下次樓巿再升個陣先囉。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2011-02-09
引用第26樓seattleqoo2011-02-09 12:07發表的“”:
雖然我都好想樓價跌, 但諗起到時個社會有好多負資產其實係好慘的. 果d大陸投資者就話之佢, 但會連累埋好多真正香港用家.

根本宜家就係一個死局,有一大班人已經置業,但每年又有好多新既家庭需要置業,但高地價政策兼封閉既巿場(無辦法引入競爭既巿場)令樓價可以好輕易就被人炒高炒低。樓價動盪先係個死因,而唔係樓價高定係低。

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2011-02-09
引用第25樓火鳳凰2011-02-09 11:00發表的“”:
通常一"冧"既話就唔會跌番去之前個個位,而係會跌過籠,之前係咁話買唔到樓果班準買家就會失晒蹤…… [表情]

exactly