• 2304閱讀
  • 51回復

范太選特首 最多人 like [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-02-22
FROM APPLE...

【本報訊】全國人大常委范徐麗泰多次表明不會競逐特首寶座,卻依然是普遍港人最支持的下屆特首人選。浸會大學一項調查顯示支持范太擔任特首的比率高達 60%,力壓只有 53%支持度的特首頂頭大熱、政務司司長唐英年,亦遠高於一直為特首賽積極備戰的行政會議召集人梁振英。有學者對結果不表意外,指港人一向對范太有好感,唐英年身任政府高官,在特首跑馬仔賽事中「冇着數」。記者:許偉賢、莫劍弦

浸會大學香港過渡期研究計劃( HKTP)與社區發展動力培育( CDI)去年 11月底及 12月中,以電話抽樣訪問 807位市民,了解港人支持哪位下屆特首熱門。結果坊間盛傳有意參選特首的四位潛在候選人中的唯一女性代表、立法會前主席范徐麗泰力壓群雄,以 60%支持度排在榜首,較排在她之後、有 53%支持度的唐英年更受市民歡迎。與此同時,只有 21%受訪者反對她出任下屆特首,較唐英年所得的 26%反對率為低,市民似乎認定范太較唐英年更適合坐上特首寶座。

青年撐范太 長者擁護唐英年

另一位盛傳有意挑戰唐英年的行政會議召集人梁振英,不單止支持度僅 37%,較唐英年少一大截,甚至不及公民黨黨魁梁家傑,因為梁家傑的支持度也達 45%,較梁振英多出 8個百分點。

調查詳細分析了支持四位候選人的市民特質,結果發現,表明關心減薪、住屋、就業、貧富懸殊及污染問題的受訪者群組中,范徐麗泰均取得最高支持率;唐英年只在表明無特定關注議題及關心經濟發展的受訪者群組當中取得最高支持率,民望處處落後於范太。

令人意外的是范太在年輕人心目中支持度不弱,因為 20至 29歲的青年群組中, 73%表示支持她,較其他年齡群組比率更高;反之唐英年在 20至 29歲群組的支持度只有 59%,較范太為少。但在 70至 89歲的高齡組別中,唐英年卻有 60%支持度,范太在此組別獲得的支持度只有 49%。

同一調查也發現,受訪者希望下屆特首重點關心議題依次是改善貧富懸殊、壓抑過熱樓市、改善空氣及水質污染以及發展民主。選擇壓抑過熱樓市的受訪者中,范太支持度最高,唐英年則在選擇改善空氣及水質污染的群組中擁有最多支持者。
任立會主席及人大 「冇乜犯錯」

中文大學政治與行政學系副教授馬嶽對范太民望擊敗其他對手不表意外,指范太由身任立法會主席至擔任人大常委期間「冇乜犯錯」,自然容易得到市民好感與支持,「其實由陳方安生再到曾蔭權同唐英年早期都可以發現,只要大家噏唔到你啲衰嘢,就會好易接受你」。他指備戰特首選舉的唐英年身任政務司司長「冇着數」,「除非施政好好,否則會有更多機會出錯,直接影響市民觀感」。

++++++++++++++++++

拆局: 「熱門」唐英年不敵「黑馬」

香港過渡期研究計劃民意調查結果顯示,政圈人士眼中的下屆特首熱門政務司司長唐英年,在民意支持度遭被視為「黑馬」的全國人大常委范徐麗泰拋離。雖然不少政界人士相信,按目前形勢,看不到中央真的會找完全沒有行政經驗的范太,取代唐作為下屆特首首選,但他們均認為,若唐的民望仍舊低迷,必定出現越來越多反對他擔任特首聲音,為他角逐特首寶座構成政治壓力。

有政界中人指出,北京考慮下屆特首人選時,民望是其中一項因素,「但呢個唔係唯一、亦都唔係最主要因素」,他指出范徐麗泰民望高,主要是她擔任立法會主席期間,避開了不少政治風波,之後被委任為全國人大常委,香港政府的施政失誤也不會算到她的頭上,「總之曝光越少、越少為政府護航、民望就會越高」。

政府施政差 成眾矢之的

事實上,范太政見傾向保守,以往曾為北京力撐不得民心的臨時立法會,「所以睇唔到范太同唐英年面對北京嘅立場,會有乜分別」。

唐英年較范太優勝的是具政府行政經驗,「中央係唔會放心將特首交畀一個完全冇做過政府嘅人去做」,但唐英年能力不足已是政圈「共識」,他早前又因為批評 80後青年的言論引致民望大跌,雖說這未必令唐接班即時出現危機,但若唐的民望長期低迷,只會令越來越多人公開批評他。

有泛民中人甚至預期,越接近 2012年,就有越多針對唐英年的人出來,反對他出任下屆特首,「到時佢民望低、政府施政差,個個人會企出嚟反對佢做特首,好似雪球咁越滾越大,佢就成為眾矢之的」,就算到時中央支持他,但仍會為他角逐下屆特首,構成重大政治壓力。
本報記者
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-02-22
對手係唐英年同梁振英………大佬,有咩辦法唔LIKE?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-02-22
引用第1樓freezefox2011-02-22 11:51發表的“”:
對手係唐英年同梁振英………大佬,有咩辦法唔LIKE? [表情] [表情] [表情]

對住唐英年同梁振英.....如果董生再出黎選,我都寧願 like 董生
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-02-22
引用第2樓國球旗2011-02-22 11:53發表的“”:
對住唐英年同梁振英.....如果董生再出黎選,我都寧願 like 董生 [表情] [表情]

咁又唔係呀。董生呢類破壞力驚人,我寧願要唐唐呀。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-02-22
又唔到香港人揀, wfc
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-02-22
引用第3樓freezefox2011-02-22 11:56發表的“”:
咁又唔係呀。董生呢類破壞力驚人,我寧願要唐唐呀。 [表情] [表情]

經一事,蔡一智.....再做應該唔會咁衰喇掛,而且我覺得佢當年係有少少唔好彩,d 衰野一次過中晒....
離線魚蛋
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-02-22
呢份工必輸民望的
范太先唔會理你
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-02-22
引用第5樓國球旗2011-02-22 12:13發表的“”:
經一事,蔡一智.....再做應該唔會咁衰喇掛,而且我覺得佢當年係有少少唔好彩,d 衰野一次過中晒.... [表情] [表情]

蔡一智好, 好過蔡一傑同蘇志威.
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-02-22
引用第6樓peter012011-02-22 12:15發表的“”:
呢份工必輸民望的
范太先唔會理你

唔係人人經得起名譽呢樣誘惑. 每個人去到果個位都唔會覺得自己攪唔掂.
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-02-22
引用第6樓peter012011-02-22 12:15發表的“”:
呢份工必輸民望的
范太先唔會理你

曾生:民望就好似浮雲
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-02-22
其實我覺得范太太老了...
成65/66歲,坐一屆之後就要換人...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-02-22
引用第5樓國球旗2011-02-22 12:13發表的“”:
經一事,蔡一智.....再做應該唔會咁衰喇掛,而且我覺得佢當年係有少少唔好彩,d 衰野一次過中晒.... [表情] [表情]

梗係唔係啦!董生呢類係最經典既老好人!動機好!出發點好!一切都係為大家好!

衰在能力唔好厘………

佢愈係為大家好就愈係害左大家!真係再黎多次,佢會怨自己上次做得唔夠好,今次再出力D。喎‥……到時大家一鑊熟了………

離線Pau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-02-22
引用第10樓liuming2011-02-22 12:22發表的“”:
其實我覺得范太太老了...
成65/66歲,坐一屆之後就要換人...

之前吳康民講過,新一任特首要面對廿三條立法同二零一六一七既政改方案,都唔會預佢會有民望做到第二屆架喇,屬於過渡型特首..........

有興趣既可以睇下:http://hk.news.yahoo.com/article/101109/4/l5yh.html
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-02-22
呢份工必輸民望的
范太先唔會理你

做香港特首就有如加入皇馬 ...
一個, 係球員/教練既墳墓..
一個, 係政治人既.......
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-02-22
引用第2樓國球旗2011-02-22 11:53發表的“”:
對住唐英年同梁振英.....如果董生再出黎選,我都寧願 like 董生 [表情] [表情]

我寧願要衰格到極既梁振英,都唔要再黎八年浩劫……