• 6862閱讀
  • 162回復

政府注資強積金 每人六千 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 150  發表于: 2011-03-02
我部nb都有著落..

唔知呢$6000駛唔駛扣mpf同抽稅??
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 151  發表于: 2011-03-02
呢六千比我都係用黎洗架啦
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 152  發表于: 2011-03-02
引用第149樓三郎2011-03-02 10:14發表的“”:
[表情] [表情] [表情] 終於走上同澳門一樣既路
我部psp有著落鳥 [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]
.......

可能有咁既方法:

1) 有交開稅既...就應該透過稅務署寄支票比交稅人士...
無交開稅既...應該透過'煤'體...去指定既部門拎掛...

2) 好似以前換身份証咁...分批去指定部門拎獎金...

愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 153  發表于: 2011-03-02
引用第150樓liuming2011-03-02 10:18發表的“”:
我部nb都有著落.. [表情] [表情]
唔知呢$6000駛唔駛扣mpf同抽稅??

呢d唔係你既人工...當然唔洗啦...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 154  發表于: 2011-03-02
引用第151樓啪啪啪啪啪啪2011-03-02 10:19發表的“”:
[表情] 呢六千比我都係用黎洗架啦

邊個唔係要黎駛?

你可以自己放入mpf既戶口增值架喎...

離線菲爾鐘斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 155  發表于: 2011-03-02
6000蚊
買個袋
買對鞋
d野會唔會承機加多d價
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 156  發表于: 2011-03-02
引用第155樓夏格維斯2011-03-02 10:24發表的“”:
6000蚊 [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]
買個袋
買對鞋 [表情] [表情] [表情] [表情]
d野會唔會承機加多d價 [表情]

引用第134樓klinsmannabc2011-02-28 01:01發表的“”:
我學校PROF講過話曾俊華打過TEL問如果唔注資強積金, 一人派6千咁通脹會升幾多?
答案係0.1% [表情]

只愛足球
離線菲爾鐘斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 157  發表于: 2011-03-02
引用第156樓迪克2011-03-02 10:27發表的“”:
[表情]

oh
原來咁少
離線雲雀
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 158  發表于: 2011-03-02
相信政府唔會現金派俾市民, 聽說會用6000蚊代大家供mpf
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 159  發表于: 2011-03-02
曾 俊 華 向 每 名 18 歲 或 以 上 永 久 居 民 派 6 千 元    
2011-03-02 HKT 10:12
曾俊華宣布將注資強積金改為直接派錢 (莊德賢攝)
財 政 司 司 長 曾 俊 華 宣 布 , 政 府 會 向 每 名 18 歲 或 以 上 持 香 港 永 久 居 民 身 份 證 市 民 , 派 發 6 千 元 現 金 , 措 施 會 有 儲 蓄 成 份 , 市 民 可 按 需 要 是 否 提 取 , 措 施 將 涵 蓋 公 務 員 、 退 休 人 士 及 家 庭 主 婦 。

他 決 定 放 棄 注 資 強 積 金 措 施 。

不 受 惠 政 府 派 錢 市 民 將 獲 其 他 安 排    
2011-03-02 HKT 10:13
財 政 司 司 長 曾 俊 華 表 示 , 政 府 會 向 每 名 18 歲 以 上 居 民 , 派 6 千 元 。

他 認 為 , 由 於 財 政 預 算 案 推 出 後 , 部 分 措 施 不 獲 市 民 認 同 , 政 府 作 出 修 改 , 至 於 那 些 仍 未 受 惠 的 市 民 , 政 府 會 預 留 資 源 , 另 作 安 排 。

曾 俊 華 : 寬 減 薪 俸 稅 6 千 元    
2011-03-02 HKT 10:14
曾俊華與建制派議員會面後見記者 (莊德賢攝)
財 政 司 司 長 曾 俊 華 宣 布 , 決 定 放 棄 注 資 強 積 金 措 施 , 改 以 向 18 歲 或 以 上 香 港 永 久 居 民 派 發 6 千 元 現 金 , 另 外 , 又 會 寬 免 薪 俸 稅 七 成 五 , 上 限 6 千 元 。

http://rthk.hk/rthk/news/expressnews/news.htm?expressnews&20110302&55&737718
http://rthk.hk/rthk/news/expressnews/news.htm?expressnews&20110302&55&737721
http://rthk.hk/rthk/news/expressnews/news.htm?expressnews&20110302&55&737722
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 160  發表于: 2011-03-02
今年十八歲有冇
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 161  發表于: 2011-03-02
引用第158樓雲雀2011-03-02 10:30發表的“”:
相信政府唔會現金派俾市民, 聽說會用6000蚊代大家供mpf [表情]

資料o係邊度聽番黎架?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 162  發表于: 2011-03-02
引用第159樓CKL2011-03-02 10:32發表的“”:
曾 俊 華 向 每 名 18 歲 或 以 上 永 久 居 民 派 6 千 元  
2011-03-02 HKT 10:12
曾俊華宣布將注資強積金改為直接派錢 (莊德賢攝)
財 政 司 司 長 曾 俊 華 宣 布 , 政 府 會 向 每 名 18 歲 或 以 上 持 香 港 永 久 居 民 身 份 證 市 民 , 派 發 6 千 元 現 金 , 措 施 會 有 儲 蓄 成 份 , 市 民 可 按 需 要 是 否 提 取 , 措 施 將 涵 蓋 公 務 員 、 退 休 人 士 及 家 庭 主 婦 。
.......

公佈了...