• 5996閱讀
  • 93回復

[其他杯賽]伯明翰 2-1 擊敗阿仙奴,奪得聯賽杯冠軍! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2011-03-01
引用第72樓CKL2011-03-01 15:02發表的“”:
紅字係點解 [表情]

入完波補時果陣同韋舒亞埋牙?
離線Hernandez
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2011-03-01
引用第73樓fong7112011-03-01 15:11發表的“”:
1963年 8月 28日,馬丁路德金在華盛頓發表著名的《 I have a dream》演說,同年 5月 27日英聯盃決賽,伯明翰兩回合計 4:0擊敗維拉捧盃。往後數十年伯明翰一直與獎盃無緣,至周日方再嘗冠軍滋味。
論天分、技術、當打,伯明翰都遠不如對手,但夢想的力量使他們不落下風。高大的施積一月幾乎被借走、領隊麥利殊名聲只限蘇超,一腳定乾坤的快馬馬田斯已成老馬,這支球隊收留了太多失意軍人,但不如意不代表沒有夢想。不同於阿仙奴眼望 4盃,溫布萊是他們唯一圓夢的機會,甚至是很多人的最後一次。
班主卡臣楊是當天最快樂的人,英聯盃是最完美的 51歲生日蛋糕。今天友報的頭版勢將經典再現:華人之光、港人驕傲。然而,賽後英國傳媒卻極少提到他,麥利殊賽前調侃道:「他到來後很順,就像吉祥物一樣。」的確,伯明翰這兩年有太多臨完場追平、甚至反勝的例子。
不管怎樣,卡臣楊這位華人第一位英超班主畢竟創造了歷史。華人之光、港人驕傲八字也不再是空談,而是可以寫成金字鑲起來的。筆者年前一篇舊文章放言,若伯明翰捧一盃,馬上砸爛鍵盤,從此不寫足球。翌日,前輩索卡告誡去得太盡,沒必要置自己於險地,如今不幸言中。
然而,若就此不寫心又不甘,改筆名又太狡詐;那麼惟有面對現實,任由網友鞭撻嘲諷。日後繼續大力諷刺、批判之時,也會提醒自己:文到筆尖留半句,理從是處讓三分。
.......

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2011-03-01

無品
∼縱使我們選擇不了出生的環境,決定不了生命的長度,卻能憑著一顆虔誠向善的心,讓自己活出了生命的深度。∼

離線Valencia25
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2011-03-01
引用第77樓sakura_32120042011-03-01 16:12發表的“”:

無品 [表情] [表情] [表情]

Barry Ferguson
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2011-03-01
引用第77樓sakura_32120042011-03-01 16:12發表的“”:

無品 [表情] [表情] [表情]

咁樣按人地個頭一下無品D ,定係批人一爭無品D?真心想問。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2011-03-01
引用第79樓freezefox2011-03-01 16:41發表的“”:

乜有得分嫁咩...

即係話強姦人大獲d定打劫銀行大獲d差唔多

唔同人有唔同意見
離線klinsmannabc
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2011-03-01
引用第79樓freezefox2011-03-01 16:41發表的“”:

都係無品
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2011-03-01
引用第68樓OldSosad28-02-2011 23:52發表的“”:
楊家誠豪言兩年內捧盃
(星島)2009年10月17日 星期六 06:30
MISSION SUCCESSED [表情]

succeeded
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2011-03-01
引用第73樓fong71101-03-2011 15:11發表的“”:
1963年 8月 28日,馬丁路德金在華盛頓發表著名的《 I have a dream》演說,同年 5月 27日英聯盃決賽,伯明翰兩回合計 4:0擊敗維拉捧盃。往後數十年伯明翰一直與獎盃無緣,至周日方再嘗冠軍滋味。
論天分、技術、當打,伯明翰都遠不如對手,但夢想的力量使他們不落下風。高大的施積一月幾乎被借走、領隊麥利殊名聲只限蘇超,一腳定乾坤的快馬馬田斯已成老馬,這支球隊收留了太多失意軍人,但不如意不代表沒有夢想。不同於阿仙奴眼望 4盃,溫布萊是他們唯一圓夢的機會,甚至是很多人的最後一次。
班主卡臣楊是當天最快樂的人,英聯盃是最完美的 51歲生日蛋糕。今天友報的頭版勢將經典再現:華人之光、港人驕傲。然而,賽後英國傳媒卻極少提到他,麥利殊賽前調侃道:「他到來後很順,就像吉祥物一樣。」的確,伯明翰這兩年有太多臨完場追平、甚至反勝的例子。
不管怎樣,卡臣楊這位華人第一位英超班主畢竟創造了歷史。華人之光、港人驕傲八字也不再是空談,而是可以寫成金字鑲起來的。筆者年前一篇舊文章放言,若伯明翰捧一盃,馬上砸爛鍵盤,從此不寫足球。翌日,前輩索卡告誡去得太盡,沒必要置自己於險地,如今不幸言中。
然而,若就此不寫心又不甘,改筆名又太狡詐;那麼惟有面對現實,任由網友鞭撻嘲諷。日後繼續大力諷刺、批判之時,也會提醒自己:文到筆尖留半句,理從是處讓三分。
.......

真係瘀...
離線劍孤行
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2011-03-01
引用第82樓Gabriel2011-03-01 17:03發表的“”:
succeeded [表情]

我都記得
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2011-03-01
引用第74樓ericlok2011-03-01 15:11發表的“”:
沙格拿ok架 [表情] [表情]

不過無可否認, 佢今年穩定程度低左好多, 防守已經試過唔只一次自爆....

只不過佢仲會好過佢d partner......
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2011-03-01
引用第85樓icemanbergkamp01-03-2011 18:01發表的“”:
不過無可否認, 佢今年穩定程度低左好多, 防守已經試過唔只一次自爆.... [表情] [表情]
只不過佢仲會好過佢d partner...... [表情]

曾經既最佳雙閘
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2011-03-01
引用第80樓英俊2011-03-01 16:43發表的“”:
乜有得分嫁咩...
即係話強姦人大獲d定打劫銀行大獲d差唔多
.......

我唔知你喎。我自己就覺得強姦罪犯又賤又臭,人渣之中既人渣囉。同打劫無得比。

但係法律,佢地都係犯罪。都要坐監。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2011-03-01
其實我只係想講,當你指責打劫罪犯危害社會之際,唔好對強姦犯視若無睹者。

無體育精神既行為就係無體育精神,都應該口誅筆伐,唔應該因為佢屬於唔同既球隊而有唔同既評價。

離線ranKINGdom
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2011-03-01
引用第61樓國球旗2011-02-28 21:41發表的“”:
可唔可以由龍門以至成條後防全部換晒佢呀,而家成班都無個掂。(除左華美倫) [表情] [表情]

我從來唔覺係球員實力問題,其實係整個防守體系有問題
雲加執教以來防守一年衰過一年,早期防守好,好大程度係歸功於格拉咸
當後防幫一個一個咁走,防守體系自然逐漸減弱
A高 托尼 羅倫等等從上一代身上亦學到野
再到近年問題便爆發了,D人係咁走,新舊交替太快
縱使D人有質素防守都係無章法,承傳唔到,指意雲加教就等死啦
所以大家會見到阿仙奴好少可贏1:0
所以防守方面佢地只能靠自已磨合,用幾多時間唔知,但係咁換人就一定死
我相信將曼聯4個後防放落阿仙奴度唔會比而家好得幾多

基治 沙格拿 左羅 華美倫 哥斯尼 伊保爾

質素上已經足夠,只要教練有一般英超領隊既功力(防守方面)就可以好穩陣
joke