• 115092閱讀
  • 6413回復

[足球遊戲]Niconico 足球小將 (頭post日文錯體字修正, 好友遊戲id,隊名,主角名稱,主角類型 updated) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2011-03-04
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2011-03-04
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線CopoeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2011-03-04
日文唔識玩
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2011-03-04
引用第15樓不要迷上我2011-03-04 19:25發表的“”:
用強化原來會無左一個人架,我個三杉呀.......... [表情] [表情]

原來會ga
離線TuNg
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2011-03-04
隊南宇和中學d one two好勁
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2011-03-04
引用第19樓TuNg2011-03-04 21:42發表的“”:
隊南宇和中學d one two好勁 [表情]

我想問防守時0個3 個CHOICE 係咩
離線TuNg
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2011-03-04
引用第20樓→※Pong※←2011-03-04 21:52發表的“”:
我想問防守時0個3 個CHOICE 係咩 [表情] [表情]

左邊係鏟波,中間係bs,右邊係攔截傳球
離線TuNg
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2011-03-05
差d拎到銀色既松山
射12碼唔入
離線tsang0701
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2011-03-05
日文攻略wiki:
http://www44.atwiki.jp/captaintubasa/pages/16.html

『ワцкЪ⑦翼∼作ボよЭэみуХみу∼』
足球小將∼創造夢幻球隊

全攻略

一開始,整主角,整隊
提一下,主角並唔係無用,主角25lv先開得晒陣形
同埋,全練防係中期好勁,因為前期少有必殺防守既球員(得松山有 )
主角固定有6招必殺,有tackle同block
練全攻係最早明顯好用,但係唔買絕招始終爭D

練平均就係最遲先勁

之後抽人:

第1個 翼 日向 三杉
第2、3個 高杉 佐野 来生 早田 反町 松山 德仔 反町 政夫 和夫 石崎 井沢 次藤  滝
跟住一堆教學

攻防指令詳解:

進攻:
「Ээйю」:Dribble,盤球,可原地盤球拖時間
「ЁшみЬ」:Shoot,射球,唯一取勝方法,可用作解圍
「③⑦Шみ」:One Two,撞牆,傳遠D可以走得仲遠過用必殺
「еЗ」:Pass,傳球,通常球員可接應2橫1直或2直一橫距離內的傳球

防守:
「УЧヱю」:Tackle,飛鏟,防止對方盤球
「й①Чヱ」:Block,阻止射門最有效的指令
「еЗロЧЬ」:Cut pass,攔截傳球

高波進攻(對方禁區內接應傳球,只能用所應高度的射門必殺,不能用其他傳球盤球之類的必殺)
「ЬьЧк」:Trap,控波落地
「лЫュ⑦ヲ」、「пяみЁшみЬ」:頭鎚或窩梨,對應不同高度的射門,成功率比地面射球高
「еЗ」:Pass,傳球,同地面一樣
「Зюみ」:Through,漏波

高波防守(己方禁區內)
「ヱэヤみ」:Clear,一腳清, 阻止射門有效「еЗロЧЬ」:Cut pass,攔截傳球
「иル①み」:Follow,搶點爭波

高波接應(己方禁區內)
「ЬьЧк」:Trap,控波落地
「еЗ」:Pass,傳球
「ヱэヤみ」:Clear,一腳清

龍門接波:
「ワцЧХ」:Catch,成功率低但係有可能接實,最好唔好揀呢個。
「е⑦Х⑦ヲ」:Punch,成功率高但係會打走個波。

1VS1進攻:
「Ээйю」:Dribble,扭龍
「ЁшみЬ」:Shoot,射球
「еЗ」:死火倫成名絕技

1VS1防守:
「Ээйюズ備りペ」:防扭龍,估中未必救到,估錯就輸一粒
「ЁшみЬズ備りペ」:防射球,估中都未必救到,估錯都係輸一粒

1VS1空中防守:
出迎,失敗就輸一粒
企定,等俾人射
[ 本文被tsang0701在2011-03-06 15:16重新編輯 ]
離線heaven2003
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2011-03-05
引用第23樓tsang07012011-03-05 10:48發表的“”:
日文攻略wiki:
http://www44.atwiki.jp/captaintubasa/pages/16.html
『ワцкЪ⑦翼∼作ボよЭэみуХみу∼』
足球小將∼創造夢幻球隊
.......

唔該哂, 前日趕住訓, 唔記得打

申請帳號:

首先去呢度:
https://secure.nicovideo.jp/secure/register?transition=common

1. 填e-mail
2. 基本資料 (順序是NICKNAME -> 出生日期 ....等等)
3. 按最下黑色果個icon, 佢就叫你入認證碼, 入完就按 (利用規約同意登錄)
4. 去自己e-mail搵番確認信 - [ニコニコ動画]登録完了手続きのお願い‏, 按入面條LINK就可以了

登入左之後:
入呢條link: http://app.nicovideo.jp/app/ap16
左上角有個紅色大格仔, 按入去就玩得
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2011-03-05
引用第15樓不要迷上我2011-03-04 19:25發表的“”:
用強化原來會無左一個人架,我個三杉呀.......... [表情] [表情]

強化是左邊會被強化, 右邊會無左

玩到中期會有好多勁人, 不用怕
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2011-03-05
引用第22樓TuNg2011-03-05 00:06發表的“”:
差d拎到銀色既松山 [表情]
射12碼唔入 [表情] [表情]

我都係
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2011-03-05
大家id係什麼? 有興趣可以add我一齊玩

my id: 20463449
去friend --> friend search (第二個選擇) 就可以入朋友id入去add
離線eeeeem
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2011-03-05
引用第25樓heaven20032011-03-05 13:33發表的“”:
強化是左邊會被強化, 右邊會無左
玩到中期會有好多勁人, 不用怕

唔係好明, 點解冇左?
搞到我而家唔敢試強化
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2011-03-05
引用第28樓eeeeem2011-03-05 13:45發表的“”:
唔係好明, 點解冇左?
搞到我而家唔敢試強化 [表情]

我開頭都唔敢試, 無睇攻略...

左邊升級球員放 需要升級既球員 (e.g. 小志強, 戴志偉, 三杉......)
右邊練習對手放 雜魚球員
之後需要升級既球員會升level
但雜魚球員會消失

順帶一提:
如果升級的球員是同隊, 甚至是同一人既話, 會升得多的