• 3365閱讀
  • 67回復

刁難店員玩超市 憤青擾民惹公憤 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2011-04-12
引用第52樓Erikson2011-04-10 23:16發表的“”:
to some extend 政府既政策係有需要向商界傾斜
始終要商人有利可圖,先會有就業機會,市民先可以搵到食
當然個程度應該去到邊,目前既情況係過多、適當、定係太少,依個係一個唔易得到答案既問題

政府既政策係要保障公眾利益.....
但係依家既情況係似係...政府只想要保障商界既利益.....

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2011-04-12
er
如何可以o係保障公眾利益既情況下又保障到商界既利益呢?

or 或者係
如何可以比保障商界利益以帶來既公眾利益更能夠保障到公眾利益…?

or
係咪真係有可能保障雙方利益既同時兩邊都唔會嘈?
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2011-04-12
引用第61樓小伊子2011-04-12 00:57發表的“”:
er
or 或者係
如何可以比保障商界利益以帶來既公眾利益更能夠保障到公眾利益…?
.......

資本主義..... 邊個最有能力控制成本, 果個就係贏家........
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2011-04-12
引用第61樓小伊子2011-04-12 00:57發表的“”:
er
or 或者係
.......

我覺得無咩可能兩全其美,只可以有個平衡...

意識形態既問題......有d國家公眾利益放先,就係福利國家
有d國家會有方法制衡商家(反壟斷法等等),就好似歐盟同美國咁
有d國家咩都無,就好似香港

其實適當既民主係可以解決到呢個局面,起碼代表到公眾利益
問題係,香港唔知幾時有

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2011-04-12
er
or 或者係
.......

離線反傳統
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2011-04-12
引用第63樓智者2011-04-12 01:27發表的“”:
意識形態既問題......有d國家公眾利益放先,就係福利國家
.......

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2011-04-13
引用第63樓智者2011-04-12 01:27發表的“”:
.......

平衡某程度上一係就兩全其美一係就兩邊唔討好
咩係平衡呢?點先算係平衡呢?

任何國家睇咩行先…之後再睇下佢地稅率
再諗下o係香港
加稅?死都唔肯。加福利?死都死D福利,愈多愈好
究竟點叫做平衡?

at least o係而家香港主流黎講,冇平衡呢個概念
只有愈多愈好呢個邏輯。
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2011-04-13
引用第66樓小伊子2011-04-13 02:06發表的“”:
平衡某程度上一係就兩全其美一係就兩邊唔討好
咩係平衡呢?點先算係平衡呢?
.......

兩邊唔討好果d係因為咩野都唔做.......亦都係依家香港政府既做法
一個天平側向一邊,你咩都唔做,佢係唔會自動平衡番