• 73988閱讀
  • 3810回復

NBA PLAYOFF 2011 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3765  發表于: 2011-06-13
引用第3759樓謝拉傑2011-06-13 11:22發表的“”:
佢手風唔順,隊友照樣俾佢射,射唔入又無怪佢,呢份信任真係難得! [表情]

呢場仲要係總決賽....可見信任之大....
Love:威夫哥係全好友最友善的

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3766  發表于: 2011-06-13
引用第3763樓liuming2011-06-13 11:23發表的“”:
fantasy 愈來愈多人玩...

最緊要係活躍

就算唔係日日搞都好,唔好一開始就變死隊就好了~
離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3767  發表于: 2011-06-13
引用第3765樓Rave2011-06-13 11:23發表的“”:
呢場仲要係總決賽....可見信任之大.... [表情] [表情]

無錯! 唔係抽水,如果係大帝既隊友咁樣,應該已經狗血淋頭,無波到手。
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3768  發表于: 2011-06-13
姐係代表星期三唔洗走堂了
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3769  發表于: 2011-06-13
引用第3768樓chun14242011-06-13 11:25發表的“”:
姐係代表星期三唔洗走堂了 [表情] [表情] [表情]

亦都代表星期三放假早上可以安心睇瓜德羅普了
在線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3770  發表于: 2011-06-13
引用第3767樓謝拉傑2011-06-13 11:25發表的“”:
無錯! 唔係抽水,如果係大帝既隊友咁樣,應該已經狗血淋頭,無波到手。

未必的,因為根本冇波上手...
唔會有機會炒咁多次...
離線snipertcy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3771  發表于: 2011-06-13
引用第3763樓liuming2011-06-13 11:23發表的“”:
fantasy 愈來愈多人玩...

係,不過變相有時候死隊都越來越多
在線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3772  發表于: 2011-06-13
fm apple...

話題 「驊」語錄熱爆 NBA
2011年06月13日

「占士真係大心臟!」相信有睇開無綫高清翡翠台的 NBA球迷,在今季總決賽都聽過不少次這來自前亞洲 3分神射手、新一代「金句王」翁金驊的金句。這個稱號褒貶參半,但身經百戰的驊哥笑看網民的流言蜚語,堅守「實事求是,以波論波」為講波原則。
記者/攝影︰鄧永賢

NBA總決賽正進行得如火如荼,球迷在討論區講得最多的除了小馬對熱火的戰情外,討論得更激烈的尚有驊哥為三色台評述 NBA時的獨特口頭禪(見另文),簡直將他推舉成與黎明、黃興桂同級的新一代金句王。

雖然驊哥笑言自己難與足球界金句王「桂神」相比,但事實上,網民在今季總決賽 Game 2後開始搜羅驊哥金句,在 Game 6開打前已成功收集 100句「驊語錄」,可見其威力非同凡響。當然,網民對驊哥的口頭禪,有的語帶譏諷,有的甚至指他對湖人球星拜恩情有獨鍾,評述該隊比賽時不夠中立云云,但他卻一笑置之。

翁 sir︰九成是球評家

翁 sir說︰「自己打波出道,退役後當教練,我現在講波的角色其實有九成是球評家,只有一成是主持,所以對於 NBA球員的動作及教練的戰術調配,我會比較敏感,自己亦會用打了 20多年波的經驗作大膽分析;至於球迷的評語總會有彈有讚,不理得太多,但我是敢言的人,你(網民)說我偏好 Kobe,其實我只是以波論波,他在球場上表現是好就好,斷不能在他勁的時候,仍說他只是普普通通吧,當然他表現差的時候我也不諱言會說他『渣』。」

若打 Game 7熱火捧盃

若然小馬在周日(香港時間周一) Game 6再下一城 K.O.熱火,將以總比數 4:2擊敗對手封王,換言之,驊哥今季總決賽評述之路亦隨即告一段落。但驊哥與 07年回流返港的主持拍檔李靄璣( Rikko)卻不約而同認為這是理想的結局︰「情感上是想小馬贏的,因為若然他們今季都贏不了,真的不知要再待何時方能贏得總冠軍,但理性上,若小馬未能在 Game 6取勝,在季後賽主場威力強勁的熱火(打 Game 7)將捧走獎盃。」

翁金驊小檔案

年齡︰ 39歲( 24/01/1972)
身高︰ 1米 86
位置︰得分後衞
職業︰籃球教練、無綫電視 NBA節目評述員、廣州競賽頻道 NBA直播評述員
主要效力球隊︰展時、威立、福建、泰瑞戰神(台灣職業籃球聯賽)
主要榮譽︰香港代表隊成員、亞洲盃 3分神射手及 MVP、超級工商盃 MVP

知多啲
「紅褲子」評述專業

評述員講求專業,若然是「紅褲子」出身肯定是專業之中的專業,分析都更具說服力。要數本地最膾炙人口的「紅褲子」籃球評述員,首推擔任多年亞視《 NBA地帶》、現 now sports主持徐嘉樂(圖),近日更有不少球迷將他與驊哥作比較。至於甲一班霸永倫的幾代功臣鍾馬飛、蔡芳裕及周迎堅亦先後出任各大電視台的 NBA節目主持人。

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

個人最鍾意張丕德....
在線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3773  發表于: 2011-06-13
引用第3771樓snipertcy2011-06-13 11:47發表的“”:
係,不過變相有時候死隊都越來越多
[表情]

之前係咪有限每個group的參加人數ga???
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3774  發表于: 2011-06-13
引用第3772樓liuming2011-06-13 11:58發表的“”:
fm apple...
話題 「驊」語錄熱爆 NBA
2011年06月13日
.......

呢啲十七尺要有喇......
幾百萬身價你唔入都無人怪, 但成千萬身價既就無可能唔入
在線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3775  發表于: 2011-06-13
引用第3774樓chun14242011-06-13 11:59發表的“”:
呢啲十七尺要有喇......
幾百萬身價你唔入都無人怪, 但成千萬身價既就無可能唔入

fm apple...

驊哥口頭禪句句金
2011年06月13日

為了將驊哥同化成「桂神」為新一代金句王,網民集腋成裘,不消一星期便儲夠驊哥逾百句口頭禪,借花家姐的口頭禪話齋「真係唔簡單!」小記特意精選 10大金句,再找來驊哥親自解畫。

驊哥 10大金句(括號內為驊哥的回應)

1)占士真係大心臟( Rikko代答︰英文為 Clutch player,但我就是想不到點用中文形容,但驊仔形容得好好,即是球員能夠承受壓力的意思。)

2)呢球我好同意球證嘅判決(我是教練,又是球員出身,好容易代入球賽, NBA球證執法很值得學習。)

3)嘩!呢啲波都畀佢入到,仲得了??(因為那位球員真的好掂吧!)

4) X射手之前射失 1,000球都唔緊要~~關鍵時候入到就得 o架喇!(想誇張點形容該球。)

5)正如我頭先所講呢(之前分析過的戰術,球員剛巧做了,所以再繼續闡述。)

6) XX嘩~呢球真係比你 FAKE到返 XX(自己嗰隊嘅城市,例如費城,芝加哥等……,只想搞笑,自己風格吧!)

7)呢啲咪就係叫質素囉!(我角色是球評家,為個人意見。)

8)跳到 9樓咁高,但個波飛到 10樓(誇張的情況應該誇張形容。)

9)嘩~~~~??球個含金量相當之高!(那球就是很真材實料。)

10) LBJ要做球王就要參加入樽賽(球王就是要「明知山有虎,偏向虎山行」,但目前為止,占士明顯沒有做球王的氣質及魅力。
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3776  發表于: 2011-06-13
YEA>又中
4:2
離線Valencia25
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3777  發表于: 2011-06-13