• 876閱讀
  • 17回復

2006德國世界盃形勢分析 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線史密夫

發帖
*
好友元
*
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2005-12-11
A 組
德國 Germany (GER)
哥斯達黎加 Costa Rica (CRC)
波蘭 Poland (POL)
厄瓜多爾 Ecuador (ECU)

分析:

德國一睇就知出定線,呢組最好睇只係第二名係邊個,三隊實力都差唔多,
好難講邊隊出到線,不過我睇好波蘭,一呢隊波雖唔係出名但實而不華,加
上佢地係呢場係最近德國果隊,地利一定唔多唔少都有,厄瓜多爾同哥斯達
黎加都係世杯常客,但大家唔好以為哥斯達黎加有料到,佢出到線只因美洲
有成三個名額咁多,而厄瓜多爾出到線唔多唔少都係因為高原效應,估計呢
組第二名係波蘭。

B 組
英格蘭 England (ENG)
巴拉圭 Paraguay (PAR)
千里達 Trininad & Tobago (TRI)
瑞典 Sweden (SWE)

分析:

呢組係三強既天下,千里達只係新手,加上實力不如其他三隊,千里達可以
做定第尾。至於其餘三隊,三隊都是有力出線。英格蘭隊波星味十足,可是
名大於實,於小組輸比排名百幾加上攻力冇能既球隊,就可見得!後防中堅
得合個多字,得泰利一個係收做正常,其他後防人物一係就踢國家隊死火,
一係就實力平平,再加上前鋒線經常失準,要出線要贂對巴拉圭果場既做化
。瑞典係呢組最有機會出線既一隊,呢隊波平時表現平穩,好少輸大意波,
實力有保證。巴拉圭雖冇咩人睇好,但呢場波既決心同表現成正比例,常有
佳作,實力有咁上下,防線更是頑穩固,只要表現不是失準,呢組極可以係
冇人咁講既「死亡之組」。

C 組
阿根廷 Argentina (ARG)
科特迪瓦 Cote d'Ivoire (CIV)
塞爾維亞和黑山 Serbia & Montenegro (SCG)
荷蘭 Netherlands (NED)

分析:

大家都話呢組係「死亡之組」,事實上都係,荷蘭既新人加老兵打出來合作
無間,中場史奈達、雲佬等都係有入球能力,荷蘭出名攻力強,同組只得阿
根廷既防線見得好點,塞爾維亞和黑山實力一般,面對西班牙表現神勇,可
是大家有否見過塞爾維亞和黑山對比西班牙強既對手呢?西班牙不再好似以
前咁勇,加上對組對手一般,塞爾維亞和黑山先會出到線,當然,實力一定
有,但是在呢一組想出線真是難過登天!科特迪瓦呢支神奇球隊有多個重點
,前有杜奧巴,中後都有重點人物,不可睇少!阿根廷防線好但攻力就一般
,前面基斯普入球量大減,列基美同華朗獨力難支,如果到時面對荷蘭等同
組對手,要攻入對手防線難度頑高。

D 組
墨西哥 Mexico (MEX)
伊朗 Iran (IRN)
安哥拉 Angola (ANG)
葡萄牙 Portugal (POR)

分析:

墨西哥同葡萄牙如冇意外可以出線。但論首次名墨西哥首名有機,因墨西哥
實力頑強,能在世界掛名十名之中就可見一班,實力重可能攻過有施丹出馬
既法國等國家。至於有費高出馬既葡萄牙,係呢組可說是超班,葡萄牙人腳
可比美巴西,前面的妞美斯入球能力不錯,中場的迪高同C.朗加費高,組織
能力同入球能力都極高,如果領隊戰術用得好的話,葡萄牙可同巴西等強國
一決高下。同組的伊朗賽力高於安哥拉,可做小組第三。
E 組
意大利 Italy (ITA)
加納 Ghana (GHA)
美國 United States (USA)
捷克 Czech Republic (CZE)

分析:

如比我選,我會話呢組係「死亡之組」,因四隊都是有能力出線的國家,意
大利今時唔同往日,要獨領群雄只是假話,而加納實力未見低,深不可測,
美國足球發展未算利害,重未可同強國比較,但係呢組有力力同加納、捷克
一戰,捷克如有尼維特出山,實力當然高一班,但佢重未有表示,捷克有冇
佢相助重係未知之數,如冇左佢既捷克,係呢場未必有出到線既板斧。

F 組
巴西(衛冕冠軍) Brazil (BRA)
克羅地亞 Croatia (CRO)
澳洲 Australia (AUS)
日本 Japan (JPN)

分析:

基本上呢組冇咩好講,巴西出線機會高唱入雲,克罹地亞實力高過日本同澳
洲,基本上巴西唔係成班人傷左,就一定出到線,呢組最可觀既一場只係日
本對澳洲。
[ 此貼被史密夫在2005-12-11 20:04重新編輯 ]
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2005-12-11
咩叫「慫」國呀

我知你想禁「8」,但禁左「9」

proof that
離線迪奧
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2005-12-11
我都覺"E 組"先係「死亡之組」
離線銘〝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2005-12-11
A 組德國肯定出線
其他果D都係部跑架姐
...其他3隊實爭硼頭XDD
離線亨利仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2005-12-11
仲有2組呢?
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2005-12-11
意大利~T__T
離線史密夫
發帖
*
好友元
*
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2005-12-11
下面是引用diogo於2005-12-11 19:10發表的:
我都覺"E 組"先係「死亡之組」

thx^^
離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2005-12-11
下面是引用亨利仔於2005-12-11 19:26發表的:
仲有2組呢?
離線史密夫
發帖
*
好友元
*
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2005-12-11
下面是引用BB於2005-12-11 20:05發表的:

等.no time   ....let me not thing to do..先再分吓
離線江川徹
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2005-12-11
你自己寫嫁咁勁@@
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2005-12-11
copy?
離線賀雲斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2005-12-11
下面是引用阿仙奴fan屎於2005-12-11 22:33發表的:
copy?

今次我覺得唔係copy...

因為原本個topic打錯「德」字做「慫」...好明顯係史物夫既風格...
離線史密夫
發帖
*
好友元
*
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2005-12-12
下面是引用horance於2005-12-11 22:39發表的:
因為原本個topic打錯「德」字做「慫」...好明顯係史物夫既風格... [表情]

贊???

離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2005-12-12
基本上巴西唔係成班人傷左,就一定出到線<<<好句
離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2005-12-12
下面是引用horance於2005-12-11 22:39發表的:
因為原本個topic打錯「德」字做「慫」...好明顯係史物夫既風格... [表情]

同意...