• 1313閱讀
  • 13回復

殯儀業辦文憑課程吸新血 涵蓋殯葬到行政 實習38小時 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-06-15
明報 – 2011年6月14日星期二上午7:02

【明報專訊】隨着人口老化,本港對殯儀服務的需求將會不斷上升,連殯儀業都要找新血。九龍殯儀館董事程廣寧下月正式聯合殮、殯、葬三個界別的行內人士,開辦殯葬專業證書及文憑課程,包括38小時的實習,希望讓外行人接觸殯儀業消除誤解,吸引新血入行,更稱業內部分銷售員年薪過百萬。

九龍殯儀館董事程廣寧說,殯儀業以往沿用師徒制,外行人多難以入行。他稱,雖然近年行業慢慢對外開放,但行內一向缺乏專業訓練,以致服務良莠不齊,殯儀業需要專業培訓及發牌制度,以完善監管,他說﹕「殯儀形象不好,如果無專業的培訓,提升形象,只會愈來愈式微。」

聯合殮殯葬三界別

程廣寧曾與本地大學探討開辦殯儀課程,但因雙方對課程意見不一而未有成事,於是設立私人的「7749有限公司」,和殮、殯、葬三個界別的行內人士,一起開辦殯葬專業證書及文憑課程,希望提升行業形象,吸引新血入行。

執骨師傅:要落手落腳做

參與開辦課程的7749有限公司董事總經理袁伍鳳,從事石廠、執骨等業務逾20年,她指出,是項課程涵蓋面廣,從基本殯葬到殯葬業的營運與行政管理都有,比坊間一般只提供殯儀銷售的課程更全面,收費介乎7749元至9789元。

不過,年過50的執骨師傅鍾志和坦言,要真正學懂便要跟師父「落手落腳做」,不是讀課程就可以。他又指出,從事殯儀業最重要的是克服心理障礙,「有的第一天上班,(揭棺後)見到未完全腐化的屍體,嚇得即刻跑掉。」

IVE亦有意開辦課程

香港專業教育學院IVE(柴灣)工商管理系系主任甄鼎君亦指IVE有意開辦課程,不過要先了解市場需要,確保課程內容及師資符合資格等。

http://hk.news.yahoo.com/%E6%AE%AF%E5%84%80%E6%A5%AD%E8%BE%A6%E6%96%87%E6%86%91%E8%AA%B2%E7%A8%8B%E5%90%B8%E6%96%B0%E8%A1%80-%E6%B6%B5%E8%93%8B%E6%AE%AF%E8%91%AC%E5%88%B0%E8%A1%8C%E6%94%BF-%E5%AF%A6%E7%BF%9238%E5%B0%8F%E6%99%82-230233882.html
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-06-15
睇呢單新聞令我諗起套禮儀師之奏鳴曲...
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-06-15
呢行應該真係好搵...

但真係要好有膽量先得......
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-06-15
就算幾高收入都好, 點都唔夠膽做
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-06-15
搵得多錢,冇哂朋友,值得咩…
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-06-15
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-06-15
引用第2樓廢托2011-06-15 12:36發表的“”:
呢行應該真係好搵...
但真係要好有膽量先得...... [表情]

以前聽人講過唔係膽大就可以做, 要條命夠硬先得, 所以入行前要比人睇下相, 睇下條命適唔適合做呢行.
離線魚蛋
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-06-15
抵佢地賺咁多的
見死人多過活人
人都癲
離線Chelsea
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-06-15
引用第6樓seattleqoo2011-06-15 17:53發表的“”:
以前聽人講過唔係膽大就可以做, 要條命夠硬先得, 所以入行前要比人睇下相, 睇下條命適唔適合做呢行. [表情] [表情] [表情] [表情]

我聽人講唔止睇相咁簡單, 要陪條屍坐過夜睇下之後個個月有無咩異常, 睇下你陽氣夠唔夠
離線thomas33
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-06-15
引用第8樓Chelsea2011-06-15 18:34發表的“”:
我聽人講唔止睇相咁簡單, 要陪條屍坐過夜睇下之後個個月有無咩異常, 睇下你陽氣夠唔夠 [表情]

好似話仲要睇下個人夠唔夠剎氣架,睇下振唔振得住d牛鬼蛇神。
離線ranKINGdom
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-06-15
其實我有D興趣
joke
離線Chelsea
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-06-15
引用第10樓ranKINGdom2011-06-15 19:32發表的“”:
其實我有D興趣 [表情]

離線thomas33
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-06-16
引用第11樓Chelsea2011-06-15 19:34發表的“”:
[表情] [表情]

都係一份工唧
離線反傳統
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-06-19
引用第10樓ranKINGdom2011-06-15 19:32發表的“”:
其實我有D興趣 [表情]