• 2267閱讀
  • 40回復

(政府吹水唔抹咀系列)林瑞麟話德國一直用開遞補機制喎,德國:一直都唔用遞補制度! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2011-06-26
引用第12樓啪啪啪啪啪啪2011-06-26 00:44發表的“”:
[表情] [表情] 又唔諮詢

事到如今,我唔認為佢諮詢同唔諮詢有咩分別

諮詢完佢亦都可以照推
[ 本文被三郎在2011-06-26 09:32重新編輯 ]
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2011-06-26
引用第14樓三郎2011-06-26 00:52發表的“”:
呢個制度..民主倒退

根本就唔係民主

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2011-06-26
引用第15樓三郎2011-06-26 01:07發表的“”:
事到而今,我唔認為佢諮詢同唔諮詢有咩分別
諮詢完佢亦都可以照推

根本就係想霸王硬上弓
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2011-06-26
引用第17樓Erikson2011-06-26 08:45發表的“”:
根本就係想霸王硬上弓

而家真係可以稱呼香港政府為港共
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2011-06-26
引用第18樓三郎2011-06-26 10:03發表的“”:
而家真係可以稱呼香港政府為港共 [表情]

正確黎講係中共
我唔覺得佢地想有自主權
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2011-06-27
引用第15樓三郎2011-06-26 01:07發表的“”:
事到如今,我唔認為佢諮詢同唔諮詢有咩分別
諮詢完佢亦都可以照推

冇可能的...

一定會有司法覆核的...
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2011-06-27
引用第20樓liuming2011-06-27 01:22發表的“”:
冇可能的...
.......

諮詢都可以做出黎
離線ming仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2011-06-27

林公公今次真係....
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2011-06-28
消 息 指 出 , 政 府 正 考 慮 就 替 補 機 制 提 出 修 訂 , 如 果 有 議 席 出 缺 , 改 為 給 予 同 一 張 名 單 而 排 在 後 面 的 候 選 人 替 補 。 行 政 會 議 最 快 明 日 討 論 , 如 果 有 決 定 , 會 盡 快 公 布 修 訂 細 節 。
現 時 政 府 建 議 , 將 來 有 議 員 出 缺 , 會 由 該 區 得 到 最 高 餘 額 票 的 候 選 人 頂 上 , 建 議 引 來 各 界 批 評 , 泛 民 退 出 草 案 委 員 會 。 當 局 多 次 回 應 指 , 建 議 是 合 乎 基 本 法 及 人 權 法 。 不 過 , 政 府 消 息 指 , 當 局 正 考 慮 提 出 修 訂 , 改 為 給 了 同 一 張 名 單 排 在 後 面 的 候 選 人 替 補 。
以 二 零 零 八 年 九 龍 西 選 區 為 例 , 使 用 現 時 的 建 議 , 黃 毓 民 參 與 五 區 總 辭 , 會 由 得 到 最 高 餘 額 票 、 另 一 張 名 單 的 毛 孟 靜 遞 補 。 如 果 修 訂 又 會 如 何 呢 ? 頂 上 的 就 會 是 在 黃 毓 民 名 單 排 第 二 的 李 偉 儀 。

消 息 指 出 , 當 局 認 為 修 訂 可 以 體 現 比 例 代 表 制 的 精 神 , 同 時 可 以 堵 塞 議 員 透 過 辭 職 來 發 動 五 區 公 投 的 漏 洞 。

有 建 制 派 議 員 指 , 他 們 在 立 法 會 的 相 關 委 員 會 都 有 提 出 這 個 建 議 。 有 泛 民 議 員 就 認 為 , 即 使 以 同 一 名 單 替 補 , 同 樣 違 反 基 本 法 , 又 稱 政 府 如 何 修 訂 , 都 應 該 諮 詢 公 眾
http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=362302

港共開始淆底

建制派又比人玩
[ 本文被三郎在2011-06-28 00:58重新編輯 ]
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2011-06-28
先拎個第2張名單補上既爛方案 俾你地小

之後退而求其次轉為同名單第2位補上
搞掂
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2011-06-28
引用第24樓ArSo2011-06-28 01:26發表的“”:
搞掂

都唔出奇

甘樣做既可防止公投情況再出現,又可以維持立會勢力不變
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2011-06-28
引用第24樓ArSo2011-06-28 01:26發表的“”:
搞掂

咁林公公就唔好搞咁多野la...
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2011-06-28
搞掂

其實同名單第2位補上都無咩所謂啦

都係自己友...

如果想玩得盡d的咪放個公仔係第2位到

就算辭職都可以控制住個傀儡繼續掟蕉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2011-06-28
引用第23樓三郎28-06-2011 00:42發表的“”:
消 息 指 出 , 政 府 正 考 慮 就 替 補 機 制 提 出 修 訂 , 如 果 有 議 席 出 缺 , 改 為 給 予 同 一 張 名 單 而 排 在 後 面 的 候 選 人 替 補 。 行 政 會 議 最 快 明 日 討 論 , 如 果 有 決 定 , 會 盡 快 公 布 修 訂 細 節 。
現 時 政 府 建 議 , 將 來 有 議 員 出 缺 , 會 由 該 區 得 到 最 高 餘 額 票 的 候 選 人 頂 上 , 建 議 引 來 各 界 批 評 , 泛 民 退 出 草 案 委 員 會 。 當 局 多 次 回 應 指 , 建 議 是 合 乎 基 本 法 及 人 權 法 。 不 過 , 政 府 消 息 指 , 當 局 正 考 慮 提 出 修 訂 , 改 為 給 了 同 一 張 名 單 排 在 後 面 的 候 選 人 替 補 。
以 二 零 零 八 年 九 龍 西 選 區 為 例 , 使 用 現 時 的 建 議 , 黃 毓 民 參 與 五 區 總 辭 , 會 由 得 到 最 高 餘 額 票 、 另 一 張 名 單 的 毛 孟 靜 遞 補 。 如 果 修 訂 又 會 如 何 呢 ? 頂 上 的 就 會 是 在 黃 毓 民 名 單 排 第 二 的 李 偉 儀 。
消 息 指 出 , 當 局 認 為 修 訂 可 以 體 現 比 例 代 表 制 的 精 神 , 同 時 可 以 堵 塞 議 員 透 過 辭 職 來 發 動 五 區 公 投 的 漏 洞 。
.......

民建聯又點會比人玩啊

有 建 制 派 議 員 指 , 他 們 在 立 法 會 的 相 關 委 員 會 都 有 提 出 這 個 建 議 。

民建聯成功爭取
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2011-06-28
引用第28樓啪啪啪啪啪啪2011-06-28 20:57發表的“”:
[表情] [表情] [表情] 民建聯成功爭取