• 11727閱讀
  • 312回復

[Preview]第五周策略,穩中求勝! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 135  發表于: 2013-09-18
回 mt44 的帖子
mt44:PI TW變1分令到D 產波/斷波 好既球員特別易高分
ZABA WALKER  EVRA IVAN 呢D 大會球員容易有分
又大機會CS[表情]
中場防中 YAYA CARRICK 1個SOT 加幾個PI TW又成10分[表情]  (2013-09-18 17:38) 

排 442 可能最好,不過睇波果陣就會好無癮……
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 136  發表于: 2013-09-18
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:「我地多數打343,前鋒無後備名單。中場只得一個。」
觀察左四週,今季打 343 暫時真係無咩著數,今季黎計雜分 (PI, TW) 無啦啦加到一分,CW 又無左,前鋒好小雜分,又無左 SOT+CW 呢支歌仔唱,無波入的話真係可以無分甚至負分……[表情]
....... (2013-09-18 17:33) 

雖然PI , TW 加到一分,但同時間,FC 都加到一分。即係話,你落腳,可能拎到一分,但亦可能扣一分。利弊難料。主力防守既防中球員其實仍然係無咩特別優勢。至於PI、TW,以YFF 既計分,其實後防球員外,跑動範圍大既中場球員,都有唔少PI 、TW 既機會。所以大家都會自自然然用多D 好似奧斯爾、大偉施華、古天奴、耶耶托尼呢批球員。

唔可以否定,進攻同防守球員係得分力既差距上係拉細左。但亦未必係完全等同。睇怕要睇多幾周先可以落結論。但就算兩者得分力真係拉到好接近都好,大家仍然會傾向買多個進攻球員,買少個防守球員的。始終係一個遊戲,你都會考慮投入度同趣味性的。

除非繼續發現,防守球員既得分力係遠遠超過進攻球員,咁個大勢可能就會改了。我都有打算用幅隊黎做個實驗。睇下442或433 會唔會比343更加有利。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 137  發表于: 2013-09-18
回 freezefox 的帖子
freezefox:雖然PI , TW 加到一分,但同時間,FC 都加到一分。即係話,你落腳,可能拎到一分,但亦可能扣一分。利弊難料。主力防守既防中球員其實仍然係無咩特別優勢。至於PI、TW,以YFF 既計分,其實後防球員外,跑動範圍大既中場球員,都有唔少PI 、TW 既機會。所以大家都會自自然然用多D  .. (2013-09-18 18:04) 

FW 亦係加到一分喎,即係兩個中場係度搶波,一方 FC,另一方就有 FW 架啦,FC/FW 加埋始終都係零和遊戲……

而且 FC 加到一分其實對前鋒亦都不利,因為有唔少前鋒都係 FC 比 FW 多的,入左波隨時都係得 5-6分……
離線mt44
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 138  發表于: 2013-09-18
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:FW 亦係加到一分喎,即係兩個中場係度搶波,一方 FC,另一方就有 FW 架啦,FC/FW 加埋始終都係零和遊戲……[表情]
而且 FC 加到一分其實對前鋒亦都不利,因為有唔少前鋒都係 FC 比 FW 多的,入左波隨時都係得 5-6分……[表情] (2013-09-18 18:10) 

賓迪基林拔呢D係就係好勤力
但雞聲一響...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 139  發表于: 2013-09-18
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:FW 亦係加到一分喎,即係兩個中場係度搶波,一方 FC,另一方就有 FW 架啦,FC/FW 加埋始終都係零和遊戲……[表情]
而且 FC 加到一分其實對前鋒亦都不利,因為有唔少前鋒都係 FC 比 FW 多的,入左波隨時都係得 5-6分……[表情] (2013-09-18 18:10) 

我地做個簡單而唔太科學既統計。

暫時4 周計。

最高分個10 個前、中、後既分數。前鋒得分範圍係30-64分。中場係35-55分。後防係37-44分。你拎最高分個個黎計,好明顯,前鋒最好!中場其次!後防最低分。喂,但係呢個係假設你買中先係咋喎。你場場都買中?

好明顯。前鋒個分差係比其他兩個位置大得多的。後防最高分個個,同第十名既分差只係7分。但前鋒最高分同第十名既分差係講緊34分,足足一倍!前鋒你買中買唔中真係一天一地。後防你就算唔係買中最高分個個,都有一定保障。

而整體去計算,前鋒頭十名既平均分係10分一場。後防係10.17 分一場,中場係10.025一場。即係話,計整體既話,後防反而變成最高分個個。當然,就咁睇,三者分差其實又真係唔係咁大。但後防得分力,係整體上而言,係比中、前場球員更穩定的。呢個現象,你睇埋次十名既球員,就可以更明顯。次十名前鋒既得分範圍,係21-28。比起最高分既64既史杜,大幅下降超過六成!得分差異收窄左,因為人人都同樣咁低分。次十名既前鋒平均得分,已經大幅下降到5.92 呢個驚人既數值。相對黎講,次十名既中場,平均得分仍然有7.6分,而次十名既後防,平均得分竟然仲係高企係8.125分到。相比頭十名,次十名反映到,前、中、後球員既得分力,無論係實際得分,或是穩定性,後防球員都遙遙領先中前場球員。

當然,話雖如此,但FYY論英雄,人人都認為自己係眼光最獨到個個。人人都認為,自己會係買中史杜列治個個。64分同44分既分歧,仍然會吸引大部分既玩家將籌碼押係前鋒身上。所謂高風險高回報嘛。但唔好忘記,聯賽係一個長時間既競賽,我成日強調,穩定性先係一切!如果再過幾周,前中後球員既得分比率仍然無變,甚至比宜家更偏重一方,咁就係我地放棄343 改打442既訊號了!
[ 此帖被freezefox在2013-09-18 18:50重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 140  發表于: 2013-09-18
回 mt44 的帖子
mt44:賓迪基林拔呢D係就係好勤力
但雞聲一響...[表情] (2013-09-18 18:21) 

林拔算好啦,始終都叫多SOT!

仲記唔記得諾域治個個WOLFSWINKEL?上兩場入波,大家正在高高興興互相稱奉之際,一揭開黎睇,3分!

即刻死笑人無命賠!

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 141  發表于: 2013-09-18
我上周用左兩蚊既費沙甘寶,諗住衰衰地唔爆分都唔難回本哎。兩分者。點知佢同我黎個負4分!係咁FC兼拎牌!

其他最經典既例如穌達度,場場球隊羸波羸形勢,佢都可以無分的!暫時佢既分全部都係人地送既12碼!

前鋒雜分大幅下降呢個的確係事實。無波入唔中籠既情況下,有時想執番幾分都唔容易。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 142  發表于: 2013-09-18
freezefox:我地做個簡單而唔太科學既統計。
暫時4 周計。
....... (2013-09-18 18:33)

不過我又咁睇
今季英超似乎入球率低左
睇左幾週大炒既比賽真係相對好少
反而d悶波冇波入, 0:0 甚至1:1 既yff 勀星出現都多左
呢樣不但前鋒中場少左入波同助攻分
更重要既係後防多左大量cs!
係賽果影響得分, 定新計分玩法影響得分
真係暫時都講唔定
[ 此帖被MonsieurGarcon在2013-09-18 18:45重新編輯 ]
離線mt44
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 143  發表于: 2013-09-18
freezefox:林拔算好啦,始終都叫多SOT!
仲記唔記得諾域治個個WOLFSWINKEL?上兩場入波,大家正在高高興興互相稱奉之際,一揭開黎睇,3分!
....... (2013-09-18 18:37) 

我無睇WOR
係咪FC多到扣哂D分?
離線mt44
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 144  發表于: 2013-09-18
freezefox:我上周用左兩蚊既費沙甘寶,諗住衰衰地唔爆分都唔難回本哎。兩分者。點知佢同我黎個負4分!係咁FC兼拎牌!
其他最經典既例如穌達度,場場球隊羸波羸形勢,佢都可以無分的!暫時佢既分全部都係人地送既12碼!
....... (2013-09-18 18:42) 

SOLDADO 真係好誇張
D分全部黎自12碼咁滯..吹脹
我淨係用左佢1周
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 145  發表于: 2013-09-18
回 MonsieurGarcon 的帖子
MonsieurGarcon:不過我又咁睇
今季英超似乎入球率低左
睇左幾週大炒既比賽真係相對好少
反而d悶波冇波入, 0:0 甚至1:1 既yff 勀星出現都多左
....... (2013-09-18 18:43) 

所以我一開始都話,呢個係一個簡單而唔太科學既統計。

因為基數太細了!

而更準確分析,必須要更多既DATA !所以我都話,要睇多幾周。

離線淨土
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 146  發表于: 2013-09-18
暫時4 周計。
....... (2013-09-18 18:33) 

What a goodddddddd analysis and sharing
離線issac522
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 147  發表于: 2013-09-18
大家cap 邊個, 我個人會cap walcott/ben arfa/giroud
另外點睇Gerrard/Lampard
仲有如果newcastle 冇CS會唔會繼續用debuchy呢
狐兄火兄Kel 兄你地點睇?
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 148  發表于: 2013-09-18
暫時4 周計。
....... (2013-09-18 18:33) 

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線KeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 149  發表于: 2013-09-18
回 issac522 的帖子
issac522:大家cap 邊個, 我個人會cap walcott/ben arfa/giroud
另外點睇Gerrard/Lampard
仲有如果newcastle 冇CS會唔會繼續用debuchy呢
狐兄火兄Kel 兄你地點睇? [表情] [表情]  (2013-09-18 19:22) 

cap未諗
林伯要睇歐聯有無出
debuchy今場我會用返
上場唔係拎牌的話又係繼續屈分