• 49099閱讀
  • 1285回復

2013-2014 年度 YFF 季前討論 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 375  發表于: 2013-07-22
回 國球旗 的帖子
國球旗:對牛彈琴[表情] (2013-07-22 09:33) 

的咁白痴既構思係班牛諗出黎 advise yahoo 咁做既,原本領頭果隻牛仲好風光咁入埋去 rotoworld 同 yahoo 合作。而家 yahoo 已經跟佢地既建議整好晒出黎,一切準備就緒……

大家現時走入去話個構思有問題唔 work,班牛只有死撐,唔係的話係 yahoo 面前佢地會好樣衰的……
離線Seefood
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 376  發表于: 2013-07-22
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:的咁白痴既構思係班牛諗出黎 advise yahoo 咁做既,原本領頭果隻牛仲好風光咁入埋去 rotoworld 同 yahoo 合作。而家 yahoo 已經跟佢地既建議整好晒出黎,一切準備就緒……
大家現時走入去話個構思有問題唔 work,班牛只有死撐,唔係的話係 yahoo 面前佢地會好樣衰的……[表情] (2013-07-22 13:59)

其實我都預左佢地唔會有咩大改變

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 377  發表于: 2013-07-22
淨係要求減少個本金得唔得呢?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 378  發表于: 2013-07-22
回 Seefood 的帖子
Seefood:其實我都預左佢地唔會有咩大改變[表情]
 (2013-07-22 14:03) 

可能會係咁意將個 $150 budget 減少少,至於佢地引以為榮既「偉大」構思 bench 同 captain,我估就點都唔會郁……

可以想像得到個遊戲將會淪為每週鬥 captain 既遊戲,因為大家都會 keep 到成手「勁人」,分數最大既差別就會係每週揀 captain 果度,個遊戲由鬥十一人變成鬥一個人……
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 379  發表于: 2013-07-22
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:可能會係咁意將個 $150 budget 減少少,至於佢地引以為榮既「偉大」構思 bench 同 captain,我估就點都唔會郁……[表情]
可以想像得到個遊戲將會淪為每週鬥 captain 既遊戲,因為大家都會 keep 到成手「勁人」,分數最大既差別就會係每週揀 captain 果度,個遊戲由鬥十一人變成 .. (2013-07-22 14:16) 

BENCH 同CAPTAIN 個D 咪鬼理佢。

其實只要佢肯將個本金減到去大約120 左右,已經解決大部分既問題。

至於到時個新構思有冇意思,有冇用,都話鬼知佢囉。最緊要唔好攪死隻GAME!

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 380  發表于: 2013-07-22
回 freezefox 的帖子
freezefox:淨係要求減少個本金得唔得呢? (2013-07-22 14:13) 

其實減到 $130 的話,分別都不大……

大家最多買少個 baines,因為過得幾週,就會出現一大堆骨價人,到時大家都會手執勁人+新人+骨,個個陣都會差不多……

如果減低過 $130,我估佢唔會咁做, 因為一定會留錢俾 bench,唔係的話 bench 就會形同虛設……
[ 此帖被火鳳凰在2013-07-22 14:32重新編輯 ]
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 381  發表于: 2013-07-22
freezefox:BENCH 同CAPTAIN 個D 咪鬼理佢。
其實只要佢肯將個本金減到去大約120 左右,已經解決大部分既問題。
....... (2013-07-22 14:21) 

你所謂既解決問題只係變相將個 bench 刪除左,因為去到 $120 的話,個個都只有放晒的 $1-2 人係 bench,繼續玩其餘 11人,有 bench 等於無 bench,相信佢地唔會咁做……
[ 此帖被火鳳凰在2013-07-22 14:31重新編輯 ]
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 382  發表于: 2013-07-22
freezefox:BENCH 同CAPTAIN 個D 咪鬼理佢。
....... (2013-07-22 14:21) 

同埋只係我地一廂情願咁希望唔想整死個 game,佢地(尤其係原本果幾隻領頭牛)岩岩同 yahoo 合作,相信會比較顧全自己面子多的……
離線Seefood
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 383  發表于: 2013-07-22
其實火兄之前都講過cut $只會令到真心想玩bench果班人又唔夠$玩bench
最後搞到都係$1骨落哂bench
bench最後有=無
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 384  發表于: 2013-07-22
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:其實減到 $130 的話,分別都不大……
大家最多買少個 baines,因為過得幾週,就會出現一大堆骨價人,到時大家都會手執勁人+新人+骨,個個陣都會差不多……
....... (2013-07-22 14:24) 

我暫時既目標係120磅!

如果本金得120磅,減多10磅八磅要黎買後備,咁都係多左十幾磅買人者。限制仍然係到。對個遊戲既影響性無咁大。

平價新人、骨頭人,呢D 上年都已經有。亦唔見得人人個陣都會一模一樣。多左10%本金的話,可能會令大家個陣再相似D ,但唔會完全一樣的。

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 385  發表于: 2013-07-22
回 Seefood 的帖子
Seefood:其實火兄之前都講過cut $只會令到真心想玩bench果班人又唔夠$玩bench
最後搞到都係$1骨落哂bench
bench最後有=無[表情] [表情]  (2013-07-22 14:47) 

同埋我覺得最慘既係大部份人會支持佢既新玩法……

假設每季有兩萬人玩 YFF,真正認真玩既可能只有二千人(10%)左右。其餘大部份人每週只會花少少時間排下陣,唔會去偷人,唔會去睇 preview,只係識揀幾隊強隊既球員。我相信呢班人會好支持新既玩法,反對既只係我地呢班 minority……
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 386  發表于: 2013-07-22
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:你所謂既解決問題只係變相將個 bench 刪除左,因為去到 $120 的話,個個都只有放晒的 $1-2 人係 bench,繼續玩其餘 11人,有 bench 等於無 bench,相信佢地唔會咁做…… (2013-07-22 14:26) 

基本上佢個設計最失敗係唔肯面對現實,唔肯相信大部份玩家會擺晒 1 蚊骨入去 bench。
離線Seefood
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 387  發表于: 2013-07-22
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:同埋我覺得最慘既係大部份人會支持佢既新玩法……[表情]
假設每季有兩萬人玩 YFF,真正認真玩既可能只有二千人(10%)左右。其餘大部份人每週只會花少少時間排下陣,唔會去偷人,唔會去睇 preview,只係識揀幾隊強隊既球員。我相信呢班人會好支持新既玩法,反對既只係我地呢班 mi .. (2013-07-22 14:57) 

之後本身認真玩果D又會hea埋1份 preview唔洗點睇
forum唔洗點上 波唔洗點睇
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 388  發表于: 2013-07-22
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:同埋我覺得最慘既係大部份人會支持佢既新玩法……[表情]
假設每季有兩萬人玩 YFF,真正認真玩既可能只有二千人(10%)左右。其餘大部份人每週只會花少少時間排下陣,唔會去偷人,唔會去睇 preview,只係識揀幾隊強隊既球員。我相信呢班人會好支持新既玩法,反對既只係我地呢班 mi .. (2013-07-22 14:57) 

即係假設香港得 50000 人上街嗌反對,佢地會覺得仲有六百幾萬人支持同一原理。
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 389  發表于: 2013-07-22
回 火鳳凰 的帖子
Seefood:
之後本身認真玩果D又會hea埋1份 preview唔洗點睇
forum唔洗點上 波唔洗點睇 [表情]

利申︰我今季本來唔玩的,因為已經無可能做到 10% 認真玩的人,而家佢咁搞法,反而可以玩下……