• 49095閱讀
  • 1285回復

2013-2014 年度 YFF 季前討論 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線bbq903
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 420  發表于: 2013-07-22
回 Seefood 的帖子
Seefood:其實大家一路都講緊個bench無用 cut唔cut$都一樣[表情] (2013-07-22 15:20) 

其實有bench 都有另一種玩法, 但要同 unlimited transfer 共存就會演變成自殺式處理方法
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 421  發表于: 2013-07-22
回 國球旗 的帖子
國球旗:其實會買唔同既人,都係果 d 為撐自己愛隊而買既球員先至多唔同。
上季季尾前列果堆,往往係 9 same 10 same,
....... (2013-07-22 15:03) 

呢個好多客觀因素影響,不能簡簡單單一概而論。最重要既始終係唔可以比你無限金錢買人。有限制,就要有取捨。呢個遊戲玩既就係「取捨之間」!

多左beach,的確會令取捨之間少左少少掙扎,但又未至於完全唔駛取捨。因為你得四個後備席,佢可以幫到你頂盡咪四次唔作出取捨。去到第五次你都係要做決定。一年落黎,我地最既取捨決定,又點止100 次?

另外,每一次你為左唔做取捨決定而將個人放落去beach 到,你既後備成本就會增加。原本可以10磅養住四個後備,一次放棄取捨,你個後備成本可能一野扯到上去20 磅。兩次放棄取捨你分分鐘要用30 磅黎養住4 個後備。有兩個仲可能係短期內唔可以出場的。

呢樣,都係另一樣既取捨黎既。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線KeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 422  發表于: 2013-07-22
回 bbq903 的帖子
bbq903:其實有bench 都有另一種玩法, 但要同 unlimited transfer 共存就會演變成自殺式處理方法 [表情] (2013-07-22 15:27) 

鐘意玩YFF既原因就係貪佢無限換人
而家咁樣真係
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 423  發表于: 2013-07-22
回 freezefox 的帖子
freezefox:呢個好多客觀因素影響,不能簡簡單單一概而論。最重要既始終係唔可以比你無限金錢買人。有限制,就要有取捨。呢個遊戲玩既就係「取捨之間」!
多左beach,的確會令取捨之間少左少少掙扎,但又未至於完全唔駛取捨。因為你得四個後備席,佢可以幫到你頂盡咪四次唔作出取捨。去到第 .. (2013-07-22 15:29) 

原則上你既講法係無錯,但目前仲有好多不明朗因素,計唔到個 bench 會發揮咩作用。

例如,佢有無得俾你偷人呢?球員價格升跌幅度係點?會唔會爆分就一野扯高 10 蚊以上呢?減價又會唔會慢吞吞?仲會唔會價錢日日都無啦啦微調.......太多太多,不可預計!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 424  發表于: 2013-07-22
Seefood:其實佢搞呢個bench 我覺得唔會再有偷人情況出現
因為個admin講到個sub用泥keep D會爆價既新人
如果再有偷人咁就違背左用sub泥keep人呢個function[表情] (2013-07-22 15:05) 

兩樣野。佢想咁同佢可唔可以咁係兩件事。

要完全唔比人偷人,佢要改動既唔係咩球員身價,而係買賣球員時間。

即係,截陣後唔比買人,出哂分之後先可以買人。咁先可以真真正正封殺偷人既行為。但技術上好多限制,例如周中有比賽時,就會有d 麻煩了。禁止球員買賣時間會拖得好長,開放買賣球員既時間相對地會少左。

其實,如果單單為左唔比人偷人,根本唔駛整個BEACH 出黎。咁係捉錯用神。改變買賣球員既時限就可以了。

有BEACH,你頂多咪KEEP 到4 個會爆升既球員。一個星期可以爆升既球員何其多。你KEEP 得幾多個?我地偷人既都會預到呢個情況啦。十幾個人會升,都唔知偷得邊個好。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 425  發表于: 2013-07-22
回 國球旗 的帖子
國球旗:之所以佢地話 YFF 英超變左西甲,咪就係呢幾季西甲將 C7、Messi 標價去到 5、60 蚊囉。
但佢地又場場爆分,結果都要面對現實,人人 keep 佢地再搵骨攝。
....... (2013-07-22 15:05) 

未玩過西甲。唔知個邊咩情況。

但我覺得,原則一樣,睇性價比、回報率。如果佢地回報率唔理想,得5,6 成回報,咁無必要一定要買佢地。唔用佢地一樣可以高分過用佢地但又大量食骨既人。

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 426  發表于: 2013-07-22
freezefox:未玩過西甲。唔知個邊咩情況。
但我覺得,原則一樣,睇性價比、回報率。如果佢地回報率唔理想,得5,6 成回報,咁無必要一定要買佢地。唔用佢地一樣可以高分過用佢地但又大量食骨既人。 (2013-07-22 15:37) 

呢個理論喺西甲係唔得的,詳情問番西甲玩家。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 427  發表于: 2013-07-22
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:球員身價乘大25-30%同減 25-30% budget 效果一樣,到時 bench 一樣係形同虛設,大部份玩家 (唔係我地呢的 minority) 一樣會嘈佢地整個 bench 出黎又唔夠錢俾人買…… (2013-07-22 15:08) 

錢一定夠架,係差在你買到咩人之嘛。點會唔夠呢?

咁當然,照賬面計,用對等價錢去買賣既話,15人既成本應該係136磅(100/11 *15)。所以150 磅就係多左出黎的了。點計都點唔到150 磅出黎的。

但考慮到後備席唔應該同正選席有相同價值,如果當後備席係正選既50%身價,咁合理成本就應該係118磅。如果後備席身價係正選既七成。咁合理成本就應該係125磅。

佢地應該係118磅到136 磅之間著默,而唔應該一下子將成本提高到150磅的。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 428  發表于: 2013-07-22
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:球員身價乘大25-30%同減 25-30% budget 效果一樣,到時 bench 一樣係形同虛設,大部份玩家 (唔係我地呢的 minority) 一樣會嘈佢地整個 bench 出黎又唔夠錢俾人買…… (2013-07-22 15:08) 

其實,無論係150 、130、定係120 ,以你地既定既策略買人,BEACH 係咪都係形同虛設架啦。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 429  發表于: 2013-07-22
回 國球旗 的帖子
國球旗:我覺得佢而家改革左都一樣無得偷人,所以 YFF 會變左做「阿寶」。[表情] (2013-07-22 15:09) 

唔係無得偷人,係唔駛偷人。當你擁有既錢多過你可以駛既錢,咁買人等如無限制。

個GAME 等如每周比你揀11 個人鬥高分吧了。策略性會全部消失。同當年無限金錢既年代一樣。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 430  發表于: 2013-07-22
Seefood:西甲無得偷人 重要d爆分人會爆價爆得好勁
變相你上半季無買d爆價人就可以1早del game[表情] (2013-07-22 15:07) 

變相季初會好重要。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 431  發表于: 2013-07-22
回 bbq903 的帖子
bbq903:其實真係冇乜可能再轉返舊 , 去到呢個時間先推出黎講, 好明顯佢地下定決心去變.
我初初真係好唔明白 , 點解原本 $100 揀 11 位 , 平均 9.01/位 ,  但佢地加多4個bench , 就加到$150 , 倘若正選位不變, 即係講緊bench 位 價值  $12.5/位 ([150-100]/4 = 12 .. (2013-07-22 15:09) 

我同意你呢個假設。

其實等如總足宜家要限住英超D 豪門球會駛錢一樣。年年都唔夠你鬥,就要諗諗計,削減你既競爭力,等某D 人可以同你一鬥。

你錢多,我就限你唔比你駛咁多錢。

但今次相反,你係無錢既情況下玩得比我好,我唔夠你玩,就索性放寬個限額,人人都大把錢,唔駛偷人唔駛追咁貼個遊戲。HEA 玩既一樣可以鬥高分。
[ 此帖被freezefox在2013-07-22 15:53重新編輯 ]

離線bbq903
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 432  發表于: 2013-07-22
freezefox:變相季初會好重要。[表情] (2013-07-22 15:49) 

唔係喎, 佢地球員真係假到冇朋友 , 爆完分後, 下週可以冇乜分數, 再下週可以消失埋, 之後又爆一場. , 可能真係唔夠資訊, 如果之前 大b 兄唔係到提醒真係冇得玩 !  

c7 / messi  一定要是但keep 一個, 否則你可以好快del game !  
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 433  發表于: 2013-07-22
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:問題就出係「大家」呢兩個字度,因為我地既「大家」係講緊認真玩果二千人 (10%),其餘 90% 既真正大眾係會玩個 bench,唔會好似我地咁係個 bench 放晒 $1-2 唔出既人……[表情] (2013-07-22 15:13) 

HEA 還HEA,HEA 唔代表蠢架。

當佢玩玩下發覺BEACH 個D 球員根本都無出過場咁滯,自自然然會愈放愈少資源係個BEACH 到,慢慢就會用D 最低價既球員架啦。

當然,如果你HEA 既程度係去到連佢有冇正選都無研究,個個星期都係用番個11個球員既話,咁個D 唔駛討論啦。佢地都係求求旦旦既者。我絕對懷疑,玩GAME 都玩得咁求其既人,會走去個ADMIN 到比意見囉。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 434  發表于: 2013-07-22
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:從另一個角度睇,可能佢地覺得吸納多的 hea 玩既人,放棄少數認真玩家,並唔係整死個 game……[表情] (2013-07-22 15:16) 

真真正正HEA 玩既人,係唔會理你點設計個GAME 的。總之你要佢點玩,佢咪個個星期完全最低要求,符合到個遊戲,有分出有排名咪算哩。求其玩既人,自然會求其面對遊戲規則架啦。

宜家會上去比意見既,一定係對個GAME 有要求,又或者想自己排名可以更高既玩家。否則佢又點會浪費時間,未開季就走去研究你隻GAME 點玩?未開季就咁神心上去比意見?

所以,如果90% 既人係HEA 玩,都分兩類。一類既HEA ,係真HEA。無論付出既時間或者心態,都真係無咩所謂。我既小組入面既成員,100% 係呢煩玩家。佢先唔會理你個GAME 轉成點,更加唔駛旨意佢會比意見。佢地大不了連玩都唔玩咁解者。

另一類就係心中說HEA,心中根本不HEA 既玩家。佢地唔想付出咁多時間黎玩個遊戲,但又想係排名到爭取一定既成績。眼見其他玩家咁高分,心中不是味兒。但你要佢半夜唔訓去偷人,星期六日坐定定係屋企唔去街為左買球員,佢根本做唔到。所以,個班設計人唔係要滿足另外個90% HEA 玩既玩家,佢只係滿足緊可能都係得10-20%唔係真心HEA 玩但又迫住HEA 玩既玩家………