• 49096閱讀
  • 1285回復

2013-2014 年度 YFF 季前討論 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 435  發表于: 2013-07-22
回 國球旗 的帖子
國球旗:你計錯數喇,當大家可以用到 $135 買 11 個勁人時,Bench 剩番 $15 係用 $11.xx 買多一個勁人,再 keep 3 件 1 蚊骨。[表情] [表情]
 (2013-07-22 15:20) 

咁係分配問題者。無衝突架!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 436  發表于: 2013-07-22
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:成日俾你班亞洲人贏晒,班鬼佬梗係唔順啦,佢地要入場睇波,想偷人都無得偷……[表情] (2013-07-22 15:26) 

終於說到重點了。

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 437  發表于: 2013-07-22
回 freezefox 的帖子
freezefox:
錢一定夠架,係差在你買到咩人之嘛。點會唔夠呢?
咁當然,照賬面計,用對等價錢去買賣既話,15人既成本應該係136磅(100/11 *15)。所以150 磅就係多左出黎的了。點計都點唔到150 磅出黎的。
.......

如果討論真正玩 bench 既玩家,而唔係我地呢的 $1-2 bench 既人,預 50% 買 bench 就一定唔夠……

以前 $100 買 11人,平均 $9一個人,如果 50%的話,即係平均 $4.5 買一個 bench。如果你睇下而家佢 database 個價,$4.5 除左中場位可以買到一、兩個防中之外,其餘全部位置都買唔到正選。

不過 $150 就真係多得太緊要,明顯係班鬼佬偷人偷得唔夠密,keep 唔到的超平人,唔夠班亞洲人玩,所以要求提高 budget 的。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 438  發表于: 2013-07-22
回 Seefood 的帖子
Seefood:其實如果我無理解錯果邊admin既意思
佢地整個bench出泥係for我地keep 1d有potential既新人
但11人又無位放佢地 bench位就變相當係預早投資落佢地身上泥做對沖
所以我先覺得唔會再有偷人情況出現 (2013-07-22 15:26) 

如果係咁既話,BEACH 的確會影響個遊戲,但影響又未致於殺死個遊戲。

例如,季初我買左咪嘈,幾場過後佢傷左,我又唔想放棄佢,因為先月得5蚊。有BEACH ,咪可以KEEP 住一排睇定D 先囉。

但你頂多都係KEEP 到四個咁既,仲要唔知有冇位置限制(我未試過可唔可以四個BEACH 都KEEP 前鋒,大家有冇試過?)。

基本上,三兩個月你四個BEACH 位都已經KEEP 爆人,最後都係要做取捨的。KEEP 既人係咪真係白KEEP 定係有用都係未知之數。唔睇資料,唔跟貼大巿,浪費個BEACH 位黎貼D 無用既人既情況會好常見。

有BEACH 位唔會令到你成季都唔駛偷人的。只有無限金錢(資金遠遠大於需要既支出),先會俴我地唔駛偷人既者。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 439  發表于: 2013-07-22
回 bbq903 的帖子
bbq903:其實有bench 都有另一種玩法, 但要同 unlimited transfer 共存就會演變成自殺式處理方法 [表情] (2013-07-22 15:27) 

limited transfer 即係點?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 440  發表于: 2013-07-22
回 Seefood 的帖子
Seefood:其實大家一路都講緊個bench無用 cut唔cut$都一樣[表情] (2013-07-22 15:20) 

beach 無用係我地認為,佢地唔認為的。

CUT 錢會令到個BEACH 變成虛設,都係建基於我地宜家呢個諗法先會成立。無呢個諗法,就唔會連繫到cut 錢會令個beach 形同虛設。

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 441  發表于: 2013-07-22
freezefox:如果係咁既話,BEACH 的確會影響個遊戲,但影響又未致於殺死個遊戲。
例如,季初我買左咪嘈,幾場過後佢傷左,我又唔想放棄佢,因為先月得5蚊。有BEACH ,咪可以KEEP 住一排睇定D 先囉。
....... (2013-07-22 16:15) 

用正面態度去睇個 bench (唔係用黎買 1 蚊人而用錢搏晒正選),就係有一個球員岩岩爆分,但下週又無賽事,再下週變雙賽,果時擺佢落 bench 就最 fit。
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 442  發表于: 2013-07-22
freezefox:
真真正正HEA 玩既人,係唔會理你點設計個GAME 的。總之你要佢點玩,佢咪個個星期完全最低要求,符合到個遊戲,有分出有排名咪算哩。求其玩既人,自然會求其面對遊戲規則架啦。
宜家會上去比意見既,一定係對個GAME 有要求,又或者想自己排名可以更高既玩家。否則佢又點會浪費時間,未開季就走去研究你隻GAME 點玩?未開季就咁神心上去比意見?
.......

其實玩得遊戲,無人係真正hea玩的,所謂hea玩既只係無花咁多時間落去既姐,佢地都係認真去提升排名,如果唔係不如唔好玩……

所以我講緊果 90% 既人正正係你講既最後一類人。

每季其實有廿萬人開左隊,我講緊既兩萬真正玩家,其實已經將果的「無咩所謂」既人排除左……
[ 此帖被火鳳凰在2013-07-22 16:23重新編輯 ]
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 443  發表于: 2013-07-22
咦,大家其實係唔係搞錯左個 admin?

而家係 nma blog 答大家問題既係 nma 既 admin,而唔係 yahoo 個 admin,我地係唔可以直接接觸到 yahoo 的人。

nma 舊 admin 已經過左檔去同 yahoo 合作,新果幾個其實同 yahoo 係無直接關係的。
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 444  發表于: 2013-07-22
freezefox:limited transfer 即係點? (2013-07-22 16:16) 

好似官網咁……

有 15個球員,每週只可以轉一個球員 (limited transfer),所以佢每一個位都需要好好利用……
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 445  發表于: 2013-07-22
其實係 fantasy game 黎講,bench 既最大作用係俾玩家可以係自己隊波度轉黎轉去,每週選擇出咩人,不過呢個大前提係一定要 limited transfer……

至於有球員無出而可以出 bench 只係另一個較次既作用……
離線KeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 446  發表于: 2013-07-22
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:好似官網咁……
有 15個球員,每週只可以轉一個球員 (limited transfer),所以佢每一個位都需要好好利用…… (2013-07-22 16:24) 

官網果隻玩法我覺得好悶
YFF改成咁就唔係YFF
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 447  發表于: 2013-07-22
回 KeL 的帖子
KeL:官網果隻玩法我覺得好悶[表情]
YFF改成咁就唔係YFF[表情] (2013-07-22 16:29) 

版主
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 448  發表于: 2013-07-22
回 國球旗 的帖子
國球旗:原則上你既講法係無錯,但目前仲有好多不明朗因素,計唔到個 bench 會發揮咩作用。
例如,佢有無得俾你偷人呢?球員價格升跌幅度係點?會唔會爆分就一野扯高 10 蚊以上呢?減價又會唔會慢吞吞?仲會唔會價錢日日都無啦啦微調.......太多太多,不可預計! (2013-07-22 15:34) 

呢個正正係我之前所講既。

所以,即使宜家眼見既佢唔肯變,佢只要將球員身價既升跌幅度加以調整,都可以減低增加50磅成本呢個做法既殺傷力。

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 449  發表于: 2013-07-22
回 KeL 的帖子
KeL:官網果隻玩法我覺得好悶[表情]
YFF改成咁就唔係YFF[表情] (2013-07-22 16:29) 

係架,唔知點解無啦啦走去抄官網,又抄的唔抄的,搞到不倫不類……